Blijf op de hoogte
Cases

Otra Solutions

  • Start-ups & scale-ups
  • Equity investments
  • Transport
  • Groeien
PMV-Otra

Naast de fileproblematiek is de toenemende criminaliteit langs de Europese wegen en het tekort aan veilige en degelijke parkeerfaciliteiten een grote zorg voor de transportwereld.

Sven Bols, medeoprichter OTRA Solutions

De Leuvense onderneming OTRA Solutions (Bierbeek) ontwikkelt een Europees digitaal platform dat de internationale wegtransportsector een oplossing moet bieden voor de toenemende en vaak schrijnende parkeerproblematiek langs de grote Europese verkeersassen. Het platform biedt zowel chauffeurs als bedrijven en parkinguitbaters een real time online parkingmanagement tool. Via deze reserveringsapplicatie garandeert OTRA de truckers en hun cargo op elk moment een betrouwbare, veilige en goed uitgeruste parkeerplaats onderweg.

Naast de fileproblematiek is de toenemende criminaliteit langs de Europese wegen en het enorme tekort aan veilige en degelijke parkeerfaciliteiten een grote zorg voor de transportwereld. Elk jaar wordt in Europa maar liefst voor 8,2 miljard euro aan diefstallen of schadegevallen bij vrachtwagens vastgesteld. Per dag zijn er in Europa 100.000 parkeerplaatsen voor vrachtwagens te kort. “En dus worden veel vrachtwagenchauffeurs en transportfirma’s blootgesteld aan risico’s onderweg. Met OTRA hebben we de voorbije twee jaar die problemen uitgebreid in kaart gebracht en geanalyseerd. Dat heeft ons op het idee gebracht om twee platformen en een applicatie uit te bouwen die een toegevoegde waarde zullen bieden aan de in volume toenemende sector”, vertelt OTRA-medeoprichter Sven Bols.

Veiliger en beter slapen

Vandaag reserveren truckchauffeurs hun rustplaatsen ofwel niet ofwel via mail of telefoon terwijl ze onderweg zijn. Dat doen ze op basis van statische data. Daardoor staan chauffeurs regelmatig voor een volle bewaakte parking en moeten ze binnen de nog toegelaten rijtijd alsnog op zoek naar een alternatief. Het OTRA-platform maakt het mogelijk een beveiligde parkeerplaats voor vrachtwagens te reserveren. Dankzij OTRA FLEET™ hebben truckers en dispatchers een realtimezicht op het aantal beschikbare plaatsen op de betaalde parkings. Een gegarandeerde rustplaats brengt gemoedsrust en verandert het dagelijkse leven van een trucker aanzienlijk: veiliger en beter slapen, minder stress, minder criminaliteit, een verzekerde rij- en rustplanning…

Ecologisch voordeel

De OTRA-software richt zich op drie gebruikersgroepen: truckchauffeurs, fleet managers en parkinguitbaters. Chauffeurs en dispatchers kunnen op basis van betrouwbare parkeerinformatie een veilige plek boeken en betalen. Fleet managers van transportbedrijven kunnen altijd en overal hun lading of vrachtwagen traceren en hun kosten beheren. Bovendien weten ze dankzij OTRA FLEET™ ook dat hun koellading kan worden aangesloten op laadpalen die op de parking aanwezig zijn, wat draaiende dieselmotoren voorkomt en dus een ecologisch voordeel biedt. Parkinghosts of -uitbaters kunnen tot slot via OTRA Park™ aan chauffeurs en bedrijven laten zien welke faciliteiten ze aanbieden maar kunnen ook de bezetting beheren en verzekerd zijn van een correcte betaling.

Partners in ambitie bij Otra Solutions

De kapitaalparticipatie van PMV moet het mogelijk maken voor OTRA om de platformen in de markt zetten. Er wordt ook werk gemaakt van de realisatie van volledig uitgeruste parkings over heel Europa. Lieven De Jonge, Business Manager PMV: “Het OTRA-platform biedt met zijn unieke SaaS-technologie een algoritmische oplossing voor een nijpend probleem in de internationale transportsector. Wij geloofden van bij de start in het unieke platform en zijn blij dat we het OTRA-team mee de mogelijkheid hebben kunnen bieden om de tool in volle coronacrisis te ontwikkelen.” Ook investeringsmaatschappij Alychlo participeert in het platform met Europees potentieel.

Investeringsteam Otra

Lieven De Jonge Businessmanager Scale-ups & Industrials lieven.dejonge@pmv.eu +32 (0)2 274 63 73
Emile Symons Investeringsmanager emile.symons@pmv.eu