Blijf op de hoogte
Cases

Pick-It: ogen voor robots

  • Start-ups & scale-ups
  • Equity investments
  • Portfolio equity investments
  • Starten

PMV is een echte sparring partner die de juiste vragen stelt over de uitdagingen in het businessplan.

Peter Soetens, CEO van Pick-It

Door de voortschrijdende automatisatie blijft de vraag naar industriële robots almaar stijgen. Van 2013 tot 2019 steeg het aantal wereldwijde installaties jaarlijks met 19%. Terwijl het aantal verkochte units in 2010 maar 120.000 stuks bedroeg, stond de teller eind 2018 al op 384.000 units, goed voor een marktwaarde van 16,5 miljard dollar. Azië is veruit de grootste markt, gevolgd door Europa en Amerika. Toch blijft Europa de regio met de hoogste robotdensiteit: er zijn in ons continent 114 robots per 10.000 werknemers.

Van de industriële robots zijn meer dan de helft ‘handling’-robots die de meeste toepassingen kennen. Daarnaast zijn de ‘collaboratieve’ robots – ‘cobots’ – in volle opmars. Die werken zij aan zij met de mens in een gezamenlijke (industriële) werkomgeving. Wat beide types nog steeds onderscheidt van de mens – in de negatieve zin – is hun gebrek aan zicht. Daardoor zijn ze moeilijk in te zetten voor orderpicking of machine-tendingprocessen in de logistieke sector of de maakindustrie. Robots hebben het moeilijk wanneer ze willekeurige producten op een willekeurige plaats moeten herkennen en lokaliseren.

Gebruiksvriendelijk

Pick-It, gegroeid uit de werkgroep robotica aan de KU Leuven, biedt voor dergelijke moeilijke processen een al even ingenieuze als voor de hand liggende oplossing. Doctoraatsstudenten Peter Soetens, Ruben Smits en Bert Willaert ontwikkelden software voor een 3D-camerasysteem dat kan worden geconnecteerd met industriële robots. Een paar ogen voor een robot, zeg maar. Terwijl de traditionele vision programming nog botst op tal van obstakels, zoals het programmeren van de robot zelf en de configuratie, omzeilt Pick-It die klippen via eenvoudige software die compatibel is met alle robots. Peter Soetens, CEO van Pick-It: ”Wij blinken vooral uit door onze gebruiksvriendelijkheid. Op minder dan één dag kan de gebruiker onze camerasoftware configureren. Die configuratie gebeurt op twee manieren. Ofwel neemt de camera een 3D-foto van het specifieke voorwerp, op basis waarvan de robot weet welk object hij moet zoeken. Ofwel geeft de gebruiker een 3D-model in van het object, zodat de robot dan op basis van het model op zoek kan gaan naar het object.”

Unieke ontwikkeling

Dat de markt zat te wachten op de innovatie van Pick-It, blijkt uit de enthousiaste reacties van zowel gebruikers als distributeurs. Niet alleen de gebruiksvriendelijkheid is een troef, ook de prijs van het systeem is meer dan concurrentieel. Een camera van Pick-It kost amper een derde van de bestaande 3D-systemen bij de concurrentie. Om het systeem in de markt te zetten, konden de ingenieurs van Pick-It rekenen op een kapitaalinjectie én Cofinanciering van PMV, naast de inbreng van een private investeerder. Peter Soetens is opgetogen met de instap van PMV: “Het is een echte sparring partner die de juiste vragen stelt over de uitdagingen in het businessplan. Naast de puur geldelijke inbreng is de analyse door een PMV-team met ruime ervaring op zowel financieel als technologisch vlak heel waardevol.”

Bezoek de website van Pick-It:

www.pickit3d.com