32,5 miljoen winst voor PMV

PMV realiseerde in 2024 een nettoresultaat van 32,5 miljoen euro. Voor meer dan de tiende opeenvolgende keer sluit PMV het jaar af met positieve cijfers. De Vlaamse investeringsmaatschappij investeerde 393,2 miljoen euro in ondernemingen en projecten. Haar totaal geadviseerd en beheerd vermogen stijgt tot 1,9 miljard. De winst die PMV maakt, wordt opnieuw geïnvesteerd in de Vlaamse economie.
Eind 2024 klopte PMV af op een totaal van 393 miljoen aan investeringen, zowel via kapitaalparticipaties als via leningen. Het investeringsvolume steeg met 46%. Het geadviseerd en beheerd vermogen stijgt naar 1.941 miljoen euro. PMV sluit haar boekjaar af met een winst van 32,5 miljoen euro. Het is het tiende opeenvolgende jaar dat PMV het boekjaar positief afsluit. De PMV-winst wordt opnieuw in de Vlaamse economie geïnjecteerd.
Energietransitie en industrie
“Wij willen met onze investeringen de financier blijven van de energietransitie en die hand in hand laten gaan met een sterk industrieel weefsel”, steekt algemeen manager Michel Casselman van wal, terugkijkend op het voorbije drukke investeringsjaar. Zo financierde PMV de uitrol van de Storm-snellaadstations voor elektrische voertuigen, maakte het de aankoop van een industriegrond mogelijk voor het eerste batterijpark van GIGA Storage, participeerde het in de kapitaalronde van technologiebedrijf Gorilla dat software ontwikkelt voor energieleveranciers en investeerde opnieuw in Protealis, een innovatief bedrijf in veredeling van onder andere lokale sojagewassen die bestand zijn tegen koude. Daarnaast wist PMV ook de Amerikaanse e-tractorenfabrikant Monarch te overtuigen om Vlaanderen te gebruiken als uitvalsbasis voor haar Europese activiteiten. Met de Ecoboostlening ten slotte lanceerde PMV recent overigens een nieuw financieringsinstrument voor kmo’s die hun bedrijf willen vergroenen.
Biotechcluster verankeren
Ook de Vlaamse biotechscène kan als vanouds rekenen op PMV, dat o.a. investeerde in biotechspeler Pantera (dat actinium-225 produceert voor de behandeling van kanker), in Augustine Therapeutics (met een behandeling voor de erfelijke aandoening Charcot-Marie-Tooth) en in kankerspecialist Flinder Therapeutics. “Met de financiering van de in 2024 opgeleverde VIB Bio-Incubator speelt PMV ook een actieve rol om de verdere ontwikkeling en verankering van de biotechcluster in Vlaanderen verzekeren”, aldus Casselman. “Vanuit die biotoop en met PMV-financiering moeten er nieuwe bedrijven ontstaan die werken aan de grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag met nieuwe therapeutica, nieuwe diagnostica, duurzame landbouwtoepassingen of voedselinnovatie.”
10 jaar standaardfinanciering
PMV vierde in 2024 de tiende verjaardag van haar gamma aan leninginstrumenten voor zelfstandigen en kmo’s, dat in 2014 werd geregionaliseerd als onderdeel van de zesde staatshervorming. Sindsdien heeft PMV 6.469 aanvragen behandeld, en daarbij zo’n 456 miljoen euro aan leningen toegekend. Casselman is fier dat PMV de voorbije tien jaar ongeveer 3600 zelfstandigen en kmo’s via gestandaardiseerde leningen geholpen heeft om te starten, te groeien of te innoveren. “Voortdurend hebben we geprobeerd om de vinger aan de pols te houden van ondernemend Vlaanderen. Met de Cofinanciering+ hebben we een nieuw product op de markt gebracht met een fors verhoogd maximumbedrag. Voor innovatieve bedrijven hebben we een specifieke aanpak. En sinds 2022 kunnen al onze leningen online worden aangevraagd: het zorgde voor een sterke stijging van het aantal dossiers”, aldus Casselman, die vorige week de eerste aanvraag voor de nieuwe Ecoboostlening zag arriveren en zopas de 50.000ste Winwinlening vierde (die vrienden en familieleden van ondernemers sinds 2006 de mogelijkheid biedt fiscaalvriendelijk te investeren in kmo’s).