nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Avantium en BASF plannen nieuwe modelfabriek in Antwerpen

11 okt 2016
fdca-pmv

Avantium, een innovatief bedrijf in de chemische technologie en leider in hernieuwbare chemie, heeft 20 miljoen euro extra kapitaal opgehaald bij PMV, FPIM en zijn bestaande aandeelhouders. Het geld dient voor de commercialisering van een 100 % biogebaseerd verpakkingsmateriaal: PEF (polyethylenefuranoate). Dat is een plastieksoort van de volgende generatie met uitzonderlijke eigenschappen. Avantium plant de uitrol van dit product onder meer vanuit een nieuwe modelfabriek in Antwerpen. Dat gebeurt in joint venture met BASF. Deze eerste productiefaciliteit ter wereld zal worden gebouwd op de Verbund-site van BASF in Antwerpen en zal een capaciteit hebben van 50.000 metrische ton.

Ondertussen sloten Avantium en BASF een succesvolle joint venture onder de naam Synvina®, met hoofdkwartier in Amsterdam. Het is de bedoeling van deze joint venture om de technologie van Avantium wereldwijd toonaangevend te maken en vervolgens onder licentie te plaatsen voor toepassingen op industriële schaal.

Tom Van Aken, CEO van Avantium: “We zitten in een boeiende periode waar alle stukjes van onze strategie samenvallen en waar we belangrijke mijlpalen verwezenlijken. We hebben onze financieringsronde succesvol afgerond en zijn vereerd dat PMV en FPIM onze aandeelhoudersbasis komen versterken. België is voor ons heel belangrijk omdat we onze modelfabriek in Antwerpen willen bouwen. Via onze joint venture met BASF streven we ernaar om onze technologie snel in te zetten en zo marktleider te worden in de productie van PEF.”

Roald Borré, head of Equity Investments bij PMV voegt hieraan toe: “Ons team is erg trots op dit geweldige verhaal. We hechten bij PMV veel belang aan waardecreatie voor alle belanghebbenden door het creëren van duurzame bedrijven. In 2015 haalde Avantium de Global Cleantech List, een lijst met de top 100 van private cleantechbedrijven, en dit al voor het zesde jaar op rij. Hiermee vervoegt Avantium nog andere bedrijven uit onze portfolio, zoals Kebony en FRX Polymers. Deze biogebaseerde plastiek is zonder enige twijfel een innovatie die een ongelofelijke impact zal hebben op het milieu en dus ook op de samenleving. PMV is erg begaan met het creëren van bedrijven die innovatie, duurzaamheid, een stevig businessplan en een gedreven team weten te verenigen. Avantium is zo’n bedrijf.”

Ook Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport is: “fier dat Avantium heeft gekozen voor Antwerpen en daarmee bevestigt dat Vlaanderen de leiding neemt voor investeringen in chemie en innovatie. De Vlaamse regering heeft er alles aan gedaan om dit beloftevolle bedrijf te overtuigen om in Vlaanderen te investeren. We zijn blij dat Avantium zijn financieringsronde heeft kunnen afsluiten met de steun van PMV.”

PEF OP BASIS VAN FDCA BIEDT VERSCHILLENDE TOEPASSINGSMOGELIJKHEDEN EN BETERE RESULTATEN

Experts uit de industrie beschouwen biogebaseerde kunststof als een beloftevol product en als een bouwsteen voor verschillende afgeleiden. Zo is het is vooral erg nuttig voor de productie van PEF, een polyester dat geschikt is voor drank- en voedingsverpakkingen, alsook voor tapijt- en textielvezels. Vergeleken met conventionele plastieksoorten, biedt PEF betere eigenschappen, zoals een betere barrière voor gassen als koolstofdioxide en zuurstof, waardoor verpakte goederen langer houdbaar zijn. PEF heeft ook een hogere mechanische sterkte waardoor verpakkingen dunner worden en dus minder grondstoffen vergen. PEF is geschikt voor foliezakjes, flessen voor koolzuurhoudende of niet-koolzuurhoudende softdrinks, water, melk- en verzorgingsproducten. Behalve PEF kan Avantium ook polyamiden maken voor kunstoffen en vezels of polyurethanen voor schuim, coatings en lijmen. Ook esters voor persoonlijke hygiëne en smeermiddelen zitten in het gamma.

SYNVINA ZAL DE PARTNERSCHAPPEN VAN AVANTIUM MET TOONAANGEVENDE FIRMA’S VERDERZETTEN

Synvina zal de partnerschappen van Avantium verderzetten met grote merken wereldwijd. Het is de bedoeling om een volledige toeleveringsketen te ontwikkelen voor PEF als duurzaam, biogebaseerd verpakkingsmateriaal. Samen met Toyobo zullen beide bedrijven PEF-polymerisatie stimuleren en de ontwikkeling van PEF-films voor voedselverpakkingen, industriële en medische verpakkingen en elektronische toepassingen, zoals schermen en zonnepanelen, verderzetten. Met Mitsui zal Synvina samenwerken aan het ontwikkelen van dunne PEF-films en PEF-flessen in Japan. Bovendien wil Synvina de partnerschappen met klanten-aandeelhouders, zoals The Coca-Cola Company, Danone en ALPLA, nog verstevigen en een gezamenlijk ontwikkelingsplatform opzetten voor PEF-flessen.

BASF EN AVANTIUM IN EEN UITSTEKENDE STARTPOSITIE

“Met Synvina stappen we in een beloftevolle business en helpen wij onze klanten in diverse industrieën om waarde te creëren. We geloven sterk dat deze hernieuwbare producten de toekomst zullen uitmaken. Zij combineren namelijk uitmuntende eigenschappen met een productieproces dat is gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen,” zegt Dr. Stefan Blank, voorzitter van de Intermediates-afdeling bij BASF.

“Synvina is een innovatief, ondernemend, zeer capabel en jong bedrijf met een uitstekende startpositie om een wereldwijde rol op te nemen op het vlak van hernieuwbare kunststoffen.”

“Ons basisproduct (FDCA) is een slapende reus met enorm veel potentieel. Het is eerst ontwikkeld in de jaren ’50, maar tot nu toe is het nog nooit succesvol toegepast en gecommercialiseerd,” zegt Tom Van Aken, CEO van Avantium. Hij vervolgt: “Ik geloof heel erg dat Synvina deze slapende reus zal wakker maken en beschikbaar maken voor industrieel gebruik.” Met de ontwikkeling van een bewezen productieproces en de opbouw van een sterk netwerk van partners heeft Avantium aan Synvina alle kansen gegeven voor succes. Het bedrijf zal ook genieten van de expertise van BASF op het vlak van marktontwikkeling, grootschalige productie en als een betrouwbaar chemiebedrijf binnen de olie- en gasindustrie.

MEER INFO: