Leuvens softwarebedrijf Inmanta haalt 2 miljoen op

KU Leuven spin-off Inmanta rondt een kapitaalverhoging af van 2 miljoen euro. Het hightech softwarebedrijf ontwikkelde voor telecomproviders een slim en geautomatiseerd platform dat het beheer van hun netwerken vereenvoudigt. Providers kunnen daardoor hun klanten snel voorzien van nieuwe diensten en producten. Het extra kapitaal komt van KU Leuven, het Gemma Frisius Fonds en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV.
Inmanta is een B2B-softwarebedrijf dat in 2016 is opgericht als een spin-off van KU Leuven. Het ontwikkelt software voor de end-to-end volautomatische orkestratie (opzetten, configureren en beheren) van de uiterst complexe software- en netwerkinfrastructuur bij telecommunicatiebedrijven, waardoor die de eenvoud en vooral snelheid kunnen bieden van een cloud-omgeving. De technologie van het bedrijf vloeit voort uit onderzoek door Bart Vanbrabant, Stefan Walraven, Wouter De Borger en Wouter Joosen van de onderzoeksgroep DistriNet van het departement Computerwetenschappen van de Leuvense universiteit.
Instant connectiviteit
In de datagedreven economie van vandaag is connectiviteit uiterst belangrijk. Hoewel veel mensen connectiviteit een evidentie vinden, vergt een netwerkverbinding een erg complex samenspel van hardware en software die allemaal op elkaar afgestemd moeten zijn om een betrouwbare en snelle verbinding te voorzien. In complexe technische omgevingen is dat niet evident. Klanten verwachten nochtans dat connectiviteitsdiensten in een handomdraai worden geconfigureerd en geactiveerd. In tegenstelling tot de technologiereuzen van vandaag, lukt het telecomproviders niet om aan die wens te voldoen: door het handmatige en foutgevoelige werk dat door verschillende teams wordt uitgevoerd, duurt het weken of zelfs maanden vooraleer een telecomprovider een nieuw product kan aanbieden. Om de efficiëntieproblemen bij telecomspelers te verhelpen en hun exploitatiesnelheid te vergroten, waren er tot voor kort geen schaalbare, onderhoudsvriendelijke en flexibele oplossingen voorhanden.
Inmanta Service Orchestrator
Gebaseerd op geavanceerd onderzoek in gedistribueerde systemen en computernetwerken, ontwikkelde Inmanta een platform dat de complexiteit van het onderliggende netwerk slim interpreteert waardoor diensten bouwen en uitrollen, en netwerkcomponenten verbinden veel eenvoudiger wordt. “Onze oplossing — Inmanta Service Orchestrator — is een ‘orkestratielaag’ naast het netwerk die in staat is om met die complexe omgeving om te gaan en met alle onderdelen ervan te communiceren”, vertelt Stefan Walraven. “Ons intelligent platform vertrekt van het gewenste eindresultaat, analyseert zélf de huidige situatie en doktert vervolgens alle acties en configuraties uit die nodig zijn. Een nieuwe dienst vergt dus niet langer een gigantische operatie waarbij voor elke klant en elk mogelijk scenario alle instructies moeten worden gespecificeerd.”
Wendbare oplossing
“Met onze wendbare oplossing kunnen telecomproviders heel snel oplossingen bouwen, uitrollen, aanpassen en verder beheren. Netwerkproviders kunnen daardoor nieuwe diensten leveren in enkele minuten (en niet langer in weken) op een schaalbare manier. Betrouwbaarheid en weerbaarheid zijn een absolute troef dankzij het ingebouwde zelfherstellend vermogen van ons product”, aldus Walraven. De innovatie van Inmanta moet telecomproviders de mogelijkheid bieden de concurrentie aan te gaan met spelers als Amazon, Google of Netflix.
Groeiende markt
De kapitaalverhoging van 2 miljoen euro ondersteunt de acceleratie van de groei met verhoogde investeringen in marketing, sales en partnerships. De investering komt van KU Leuven, het Gemma Frisius Fonds en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. “Netwerkautomatisatie en orchestratiesoftware in telecom zijn een relatief nieuwe en sterk groeiende markt met heel wat opportuniteiten”, zegt Roald Borré, Group Manager Venture Capital bij PMV. “De blijvende inzet op operationele efficiëntie en de expansie naar complementaire segmenten maakt de oplossing van Inmanta interessant voor heel wat spelers in de telecommarkt en zelfs daarbuiten.”
Netwerkautomatisatie en orchestratiesoftware in telecom zijn een relatief nieuwe en sterk groeiende markt met heel wat opportuniteiten.
Roald Borré, Group Manager Venture Capital bij PMV