nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV investeert verder in de beloftevolle multi-biomarkersensor van Indigo Diabetes

indigo-logo-pmv

Indigo Diabetes nv, een jong hoogtechnologisch bedrijf gespecialiseerd in medische hulpmiddelen dat momenteel een toepassing met behulp van nanofotonica ontwikkelt, heeft vandaag bekend gemaakt dat het een Series B-kapitaalronde van 38 miljoen euro heeft afgerond. Deze financiering zal gebruikt worden om de veelbelovende multi-biomarkersensor voor mensen met diabetes verder te ontwikkelen. De kapitaalronde werd geleid door Fund+, met de participatie van Ackermans & van Haaren, imec.xpand, Capricorn Digital Growth Fund, QBICII, Titan Baratto en de Series A-investeerders.

De nieuwe investeringsronde stelt Indigo Diabetes in staat om de klinische studiefase voor te bereiden en op te starten. De kleine sensorchip is ontworpen om onder de huid te worden geplaatst en om continu glucose en ketonen te meten bij mensen met diabetes. Dit laatste is een wereldwijde primeur en heeft als doel om een snellere detectie van levensbedreigende situaties mogelijk te maken door zowel de gebruikers als hun zorgverleners. Tegelijkertijd streeft de onzichtbare sensor ernaar de levenskwaliteit van patiënten aanzienlijk te verbeteren.

“Het is onze ambitie om mensen met diabetes weer controle over hun eigen leven te geven. Door gebruik te maken van nanofotonica – een spectrometer in miniatuurvorm – zal onze sensor het mogelijk maken om nauwkeurig en continu glucose en andere biomarkers of metabolieten zoals ketonen te meten. In tegenstelling tot de Continuous Glucose Monitoring systemen (CGM’s) die nu op de markt zijn, zal onze sensor onzichtbaar zijn. De sensor zal onder en niet op de huid zitten. Diabetes hoeft dus niet meer zichtbaar te zijn”, zegt CEO Danaë Delbeke.

De financiering zal ook aangewend worden om het bedrijf, dat momenteel  vijfentwintig medewerkers telt, verder te laten groeien. De Series A-kapitaalronde meegeteld heeft Indigo Diabetes meer dan 45 miljoen euro opgehaald sinds 2016.

“We zijn onder de indruk van Indigo’s team van wereldklasse en hun innovatieve aanpak. Ze hebben baanbrekende fotonicatechnologieën op miniatuurschaal toegepast om een innovatief product te ontwikkelen voor mensen met diabetes over de hele wereld. Dit product heeft het potentieel om gemakkelijker en continu te monitoren en miljoenen mensen een betere levenskwaliteit te bieden”, zegt Jan Van den Bossche, Partner bij Fund+.

“We zijn verheugd om als langetermijninvesteerder deel uit te maken van de verdere groei en ontwikkeling van Indigo Diabetes. Het bedrijf kan bogen op een uitstekend managementteam dat gegroeid is uit een uniek ecosysteem dat de fotonica-expertise van UGent combineert met de nano-elektronica-expertise van imec. Wij geloven in het wezenlijk verschil dat Indigo’s sensor kan betekenen voor mensen met diabetes en zien op termijn ook een breder applicatiepotentieel voor deze minispectrometer “, zegt An Herremans, investeringsmanager bij Ackermans & van Haaren.

Het bedrijf kreeg opnieuw de steun van de investeerders van de Series A-kapitaalronde, onder leiding van Thuja Capital Healthcare Fund II, PMV en Sensinnovat, met de participatie van Powergraph, Qbic Arkiv Fund, Fidimec, Manuardeo en Capricorn ICT Arkiv, aangezien ze allemaal opnieuw geïnvesteerd hebben in de Series B-kapitaalronde.

“Klinisch bewijs heeft bewezen dat CGM’s effectieve hulpmiddelen zijn voor mensen met diabetes om de glykemische controle te verbeteren. Wij zijn ervan overtuigd dat de onzichtbare sensor van Indigo de volgende stap is. Niet alleen zal het een betere controle en behandeling van diabetes mogelijk maken, maar de psychologische impact van het voortdurend en pijnlijke vingertje prikken of het dagelijks moeten leven met zichtbare sensoren zal dankzij deze Indigo sensor tot het verleden behoren”, zegt Dr. Harrold van Barlingen van Thuja Capital.

OVER INDIGO DIABETES NV

Indigo Diabetes nv (Indigo) is een jong hightech bedrijf voor medische toepassingen, opgericht door Danaë Delbeke en haar team eind 2016. Indigo ontwikkelt ’s werelds eerste onzichtbare sensor voor mensen met diabetes om tegemoet te komen aan hun behoefte aan een nauwkeurige glucosemonitor met een gestroomlijnde gebruikerservaring. Indigo maakt gebruik van baanbrekende fotonicatechnologie die de afgelopen decennia een revolutie teweeg heeft gebracht voor het internet en die nu een revolutie teweeg zal brengen in het beheer van diabetes. Indigo Diabetes is gevestigd in Gent, België.
 www.indigomed.com

OVER FUND+

Fund+ is een Belgisch risicokapitaalbedrijf dat investeert in innovatieve Europese Life Sciences bedrijven die geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en diagnostiek ontwikkelen, met een sterke focus op patiëntgerichte benaderingen en grote onvervulde medische behoeften. Met meer dan €200M aan beheerd vermogen heeft Fund+ sinds 2015 een sterk track record opgebouwd door te investeren in 13 portefeuillebedrijven met twee grote exits. Het fonds wordt beheerd door een gespecialiseerd team van doorgewinterde life sciences professionals met ervaring in de gezondheidszorg, bedrijfsfinanciering en strategieconsultancy, en ondersteunt bedrijven gedurende hun hele groeicyclus. Het bedrijf streeft ernaar een leidende positie in de Life Sciences sector te behouden, door duurzame waarde te creëren voor zijn aandeelhouders en een tastbare impact op de maatschappij.
www.fundplus.be

OVER ACKERMANS & VAN HAAREN

Ackermans & van Haaren is een gediversifieerde groep actief in 4 kernsectoren: Marine Engineering & Contracting (DEME, één van de grootste baggerbedrijven ter wereld – CFE, een bouwgroep met hoofdkantoor in België), Private Banking (Delen Private Bank, één van de grootste onafhankelijke privé-vermogensbeheerders in België, en vermogensbeheerder JM Finn in het VK – Bank J.Van Breda & C°, niche-bank voor de ondernemer en de vrije beroepen in België), Real Estate & Senior Care (Leasinvest Real Estate, een genoteerde vastgoedvennootschap – Extensa, een belangrijke gronden- en vastgoedontwikkelaar met zwaartepunt in België en Luxemburg) en Energy & Resources (SIPEF, een agro-industriële groep in tropische landbouw).

De AvH-groep vertegenwoordigde in 2019 op economisch vlak, via haar aandeel in de participaties, een omzet van 5,6 miljard euro en stelt 21.522 mensen tewerk. De groep concentreert zich op een beperkt aantal strategische participaties met een belangrijk groeipotentieel. AvH is genoteerd op Euronext Brussel en is opgenomen in de BEL20-index, de Private Equity NXT-index en in de Europese DJ Stoxx 600.

www.avh.be

OVER IMEC.XPAND

Imec.xpand is een early stage- en groeifonds met een spelveranderende aanpak om hardwaregedreven nanotechnologie-innovatie om te zetten in succesvolle wereldwijde bedrijven. Het fonds wordt onafhankelijk beheerd door een team van ondernemers, doorgewinterde durfkapitalisten en bedrijfsexperts en richt zich op ambitieuze technologische starters die aan alle criteria voldoen om een succesvolle, schaalbare onderneming te worden met het potentieel om de wereld te veranderen en waar imec-kennis, -expertise en -infrastructuur een bepalende rol kunnen spelen in hun succes.
www.imecxpand.com

OVER CAPRICORN PARTNERS NV

Capricorn Partners is een onafhankelijke pan-Europese manager van durfkapitaalfondsen die zich toeleggen op investeringen in groeibedrijven met technologie als competitief voordeel. Capricorn’s toegewijde investeringsteams zijn samengesteld uit ervaren investeringsprofessionals met deskundige technologische kennis en grondige industriële ervaring. Capricorn beheert het Capricorn Digital Growth Fund, het Capricorn Sustainable Chemistry Fund, de Capricorn ICT Arkiv, het Capricorn Health-tech Fund en het Capricorn Cleantech Fund. Capricorn is ook beheervennootschap van Quest for Growth, genoteerd op NYSE Euronext Brussel, en investeringsmanager van het Quest Cleantech Fund en Quest+, compartimenten van de Quest Management SICAV, geregistreerd in Luxemburg.

www.capricorn.be

OVER QBIC

Qbic is een seed en early-stage venture capital bedrijf dat investeert in spin-offs en jonge innoverende bedrijven die een technologische link hebben met Qbic’s partneruniversiteiten en onderzoeksinstellingen. Qbic wordt beheerd door een onafhankelijk team van doorgewinterde investerings- en bedrijfsspecialisten.  Het eerste Qbic-fonds – Qbic I – werd opgericht in 2012 met een kapitaal van € 40,7 miljoen en heeft geïnvesteerd in 18 bedrijven.  Qbic I richt zich momenteel op vervolginvesteringen en exits. Het tweede Qbic-fonds – Qbic II – startte in december 2016 en heeft een kapitaal van € 58,9 miljoen.  Met een beheerd vermogen van bijna 100 miljoen euro is Qbic een van de grootste interuniversitaire durfkapitaalbedrijven in Europa.
www.qbic.be

OVER THUJA CAPITAL

Thuja Capital Management (Thuja) beheert verschillende durfkapitaalfondsen gericht op het bouwen en opschalen van bedrijven op het gebied van (bio)farmacie, medtech en digital health. Thuja verschaft (start)kapitaal aan ondernemers met baanbrekende productconcepten en  selecteert haar investeringen op basis van financieel rendement en het positief beinvloeden van de gezondheid en welzijn van patiënten. Het investeringsteam van Thuja bestaat uit gedreven investeerders en ondernemers met een bewezen staat van dienst. Het team presteert consistent in het top segment en heeft aan de start gestaan van een aantal unicorns, bijvoorbeeld als eerste investeerder in Galapagos, Argenx en Nightbalance.
www.thujacapital.com

OVER PMV

PMV is een investeringsmaatschappij die de economische toekomst van Vlaanderen vormgeeft door veelbelovende bedrijven te financieren, van de vroege start tot de verdere groei en internationalisatie. Met meer dan 1 miljard euro in beheer, onder leiding van ervaren professionals, biedt PMV financiële oplossingen zoals durfkapitaal, leningen en waarborgen op maat van ondernemers met een degelijk businessplan en een sterk managementteam.
Meer informatie en interviewaanvragen voor Danaë Delbeke, CEO Indigo Diabetes:
Ken Standaert
PR Consultant Bepublic
Ken@Bepublic.be – 0032497125149