nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV stapt in kapitaalronde van reMYND

19 dec 2018
remynd-pmv

reMYND haalt 12 miljoen EUR op om hun vernieuwende therapie voor de ziekte van Alzheimer naar de klinische fase te brengen, hun portfolio van potentiële geneesmiddelen uit te breiden naar weesziektes, waaronder de ziekte van Huntington en Amyotrophic Lateral Sceloris (ALS), om de diensten van hun contractonderzoek verder te innoveren en uit te breiden en om het managementteam en de raad van bestuur te versterken.

reMYND heeft een onderzoeksplatform uitgewerkt om therapieën te ontdekken en ontwikkelen die de onderliggende oorzaken van de ziektes aanpakken, in plaats van louter de symptomen.
reMYND’s verst gevorderde Alzheimer programma ReS19 zorgt op korte termijn voor een snel herstel van het geheugen, en beschermt op lange termijn neuronen en voorkomt de opbouw van de plaques die karakteristiek zijn voor Alzheimer. Een veelbelovende klinische kandidaat is geselecteerd en ondergaat de laatste preklinische testen vooraleer deze kan geëvalueerd worden op mensen. Eind 2017 is reMYND een strategische samenwerking aangegaan met Novo Nordisk voor de verdere ontwikkeling van het diabetes programma ReS39 dat de eigen insuline productie terug herstelt. Novo Nordisk heeft nu besloten om het programma versneld in huis te nemen en de kandidaat naar het laatste stadium van preklinisch testen te brengen.

Het tweede Alzheimer programma werkt neuronale prikkelbaarheid tegen zodat het netwerk van neuronen correct met elkaar blijft communiceren. Dit programma is recent beschreven in een gerenommeerd internationaal wetenschappelijk tijdschrift. Gedurende 2018 heeft reMYND zijn onderzoeksplatform aangewend om een nieuwe behandeling uit te werken voor de ziekte van Huntington, en verder uit te breiden naar ALS en andere weesziektes van het centrale zenuwstelsel.

Om de ontwikkeling van al deze bestaande programma’s te versnellen en het portfolio uit te breiden, heeft reMYND een kapitaalsronde afgesloten van 12 miljoen EUR, met PMV en Korys als lead investeerders en de deelname van de bestaande aandeelhouders, waaronder BNP Paribas Fortis Private Equity, KU Leuven, Gemma-Frisius fonds en Dr. Bernard Majoie van de Fondation Fournier-Majoie. Christoph Waer van Korys zal de raad van bestuur versterken met onder andere Chris De Jonghe van PMV, Ajit Shetty, Rudy Dekeyser en Paul Van Dun.

Samen met de jaarlijks terugkerende inkomsten van het contractonderzoek en van de licentie, zullen deze fondsen reMYND in staat stellen om het vernieuwend mechanisme van het Alzheimer programma verder te evalueren in een klinische fase, het portfolio uit te breiden naar weesziektes van het centraal zenuwstelsel, de aangeboden diensten van het contractonderzoek te innoveren en het management team en de raad van bestuur te versterken.

OVER REMYND

reMYND NV, opgericht in 2002 als spin-off van de Universiteit van Leuven, focust op de ontwikkeling van ziekte-modificerende behandelingen voor Alzheimer, Parkinson, diabetes en andere eiwit misvouwing-weesziektes. Om deze missie te volbrengen is reMYND  georganiseerd als twee onafhankelijk gestuurde business units: de Drug Discovery & Development unit en de contractonderzoeksafdeling.
reMYND’s verst gevorderde programma, ReS19, herstelt het calciumniveau naar zijn natuurlijk evenwicht in Alzheimer. De verstoring van dit evenwicht is een centraal proces in de ziekte cascade wat leidt tot de opbouw van plaques en nefaste schade aan neuronen. Door de ziekte aan te pakken bij de onderliggende oorzaak combineert ReS19 het beste van twee werelden: zowel een onmiddellijke, robuuste verbetering van synaptische plasticiteit, cognitie en cerebrospinale biomerkers, als het voorkomen van de opbouw van plaques en het verlies van neuronale functie op lange termijn.

reMYND’s diabetes programma ReS39 ondersteunt en versterkt de endogene insuline productiecapaciteit en insuline signalisatie in diabetes dierenmodellen, wat resulteert in een snelle symptomatische verlichting. Daarbij reduceert ReS39 het triglyceride gehalte in de lever waardoor het relevant is voor NASH en het metabool syndroom. Dit programma heeft in het verleden al een gelijkaardig beschermend effect aangetoond voor de dopamine producerende neuronen in muizen die tekenen van Parkinson, de meest voorkomende motorische aandoening, vertonen. Daarnaast steunt reMYND’s in-vivo contractonderzoeksafdeling zijn cliënten om de farmacokinetiek, -dynamiek en werkzaamheid van hun experimentele behandelingen tegen de ziekte van Alzheimer na te gaan in reMYND’s exclusieve dierenmodellen.
Gezien de uitgebreide kennis die volledig gefocust is op de ziekte van Alzheimer kan reMYND’s contractonderzoeksafdeling zijn expertise delen voor alle type Alzheimer behandelingen in elke behandelingsvorm. De contractonderzoeksafdeling levert zijn diensten aan 6 van de top 10 pharma bedrijven wereldwijd en heeft cliënten in de VS, Europa en Japan. Meerdere kandidaat geneesmiddelen van cliënten die momenteel in klinische ontwikkeling zijn, hebben de werking in muizenmodellen bevestigd dankzij een samenwerking met reMYND.

reMYND heeft aanzienlijke steun ontvangen via beurzen van VLAIO/IWT en van de Michael J Fox Foundation.

Voor meer informatie, + 32 16 75 14 20 of via www.remynd.com.