Recordaantal Winwinleningen
Nog nooit vonden kmo’s zoveel financiering bij vrienden of familie. Vorig jaar werden in totaal 8.665 winwinleningen voor 152 miljoen euro afgesloten. Dat is meer dan het dubbele van het aantal leningen in 2020. Ook zijn voor het eerst 239 Vlamingen aandeelhouder geworden bij een bevriende ondernemer via het Vriendenaandeel.
Het afgelopen jaar steunden Vlamingen meer dan ooit de financiële draagkracht van ondernemingen, die bij heel wat bedrijven door de coronacrisis onder druk kwam te staan. Om ondernemers op (middel)lange termijn te ondersteunen, werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits het Vlaamse herstelplan uitgewerkt. Eén van de onderdelen daarvan was de lancering van het Vriendenaandeel en een aangepaste Winwinlening met het doel ondernemingen via vrienden, familie of geïnteresseerde derden makkelijker en voordeliger aan een lening te helpen en zo de solvabiliteit te versterken. Eind 2021 blijkt het succes van de maatregelen.
“Nog nooit konden zoveel kmo’s rekenen op een financieel duwtje via vrienden, familie, kennissen of geïnteresseerde particulieren. 2021 breekt alle records. Vlaanderen toont zich duidelijk solidair met onze ondernemers”, aldus Vlaams minister voor Economie Hilde Crevits.
8.665 Winwinleningen
De Winwinleningen breken record na record sinds de aanpassing van het instrument in oktober 2020. Vorig jaar werden 8.665 Winwinleningen afgesloten voor 152 miljoen euro. Dat zijn er ruim de helft meer dan in 2020, waar het record toen al met 4.176 leningen op ruim 100 miljoen euro lag. De provincie Antwerpen is met 34% van alle leningen absolute koploper in het aantal leningen, gevolgd door Oost-Vlaanderen met 27%. Door het optrekken van het te lenen bedrag en het aanpassen van de looptijd van de lening, zijn mensen massaal kmo’s en zelfstandigen beginnen steunen met een Winwinlening. Zo kunnen particulieren sinds oktober 2020 tot 75.000 euro uitlenen aan kmo’s of zelfstandigen, waar dat vroeger nog beperkt was tot 50.000 euro. Ook het maximale bedrag dat een onderneming kan lenen via Winwinleningen werd opgetrokken van 200.000 naar 300.000 euro. En daar waar de vaste looptijd van lening nog 8 jaar was, kan er sinds oktober 2020 in samenspraak een looptijd gekozen worden tussen 5 en 10 jaar. De Winwinlening is een fiscaal voordelig instrument dat een jaarlijks belastingkrediet van 2,5 procent oplevert op het gemiddeld saldo van het nog verschuldigde kapitaal.
Vriendenaandeel
In februari lanceerde Crevits in het kader van de relance ook een tweede instrument: het Vriendenaandeel. Particulieren kunnen met het Vriendenaandeel tot 75.000 euro investeren in een kmo door er zelf aandeelhouder van te worden. In ruil ontvangt de Vriendenaandeelhouder tot maximaal 5 jaar een fiscaal voordeel van 2,5% per jaar. De onderneming kan net zoals bij de Winwinlening tot 300.000 euro extra kapitaal ophalen. In totaal werden er sinds de invoer van het instrument vorig jaar 239 Vriendenaandelen goedgekeurd voor een bedrag van 656.000 euro. Van de bijna 300 Vriendenaandelen die net voor het einde van het jaar 2021 werden aangevraagd, zijn er nog verschillende in behandeling.