nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Wij brengen u De Niro

21 jun 2016
de-niro-pmv

Filmdistributeur The Searchers (www.thesearchers.be), de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en investeringsfonds Vectis bereikten een akkoord voor een significante kapitaalverhoging van het jonge filmdistributiebedrijf dat sinds zijn oprichting zowel internationaal als nationaal hoge toppen scheert. Vectis zal bovendien een operationele rol opnemen in het financiële beleid van de distributeur.

The Searchers verdeelt kwaliteitsvolle Engelstalige commerciële films uit het middensegment in de Benelux. Zij zijn bestemd voor een jong publiek en worden gedragen door één of meerdere steracteurs. Vaak gaat het dan om producties met een budget van 15 tot 80 miljoen euro.

Momenteel zit het bedrijf in een enorme boomfase. Het heeft al deals afgesloten met vooraanstaande filmproducenten zoals Sierra/Affinity, Lakeshore en MK2. Daarnaast heeft The Searchers ook een zogenaamde “outputovereenkomst” gesloten met de befaamde Hollywoodstudio STX Entertainment. STX wordt geleid door enkele kleppers uit de filmindustrie (ex-Universal, ex-Disney, ex-Dreamworks) en is, naast Lionsgate, één van de grootste onafhankelijke studio’s.

 

IN 2015 GINGEN 21 MLN. BELGEN NAAR DE BIOSCOOP, GOED VOOR EEN OMZET VAN 166 MLN. EURO.

 

Elise en Olivier willen in de Benelux jaarlijks zo’n zes tot negen Engelstalige titels uitbrengen van onafhankelijke producenten, bovenop zo’n zeven tot negen films van STX Entertainment. Hun specifieke scope, uitgebreid netwerk in de sector, hun gedrevenheid en gepersonaliseerde aanpak op maat van elk project, zorgden ervoor dat zij op korte termijn een gedegen positie hebben verworven in het rijkelijk gevarieerde landschap van de internationale filmdistributie. Ook lokaal werken zij al met klanten als iTunes, Telenet, Proximus, Medialaan, HBO, Kinepolis, UGC, Utopolis en vele andere.

Dat het zo snel zou gaan, had niemand in september 2015 verwacht. Toen The Searchers bij de lancering van het bedrijf de champagnekurken liet knallen, was dat mede mogelijk dankzij 350.000 euro kmo-cofinanciering, speciaal bestemd voor starters en zelfstandige ondernemers. Dit was toen een teken voor de bank om ook met geld over de brug te komen.

Maar succes heeft een prijs en zeker in de filmwereld leggen investeerders niet graag al hun eieren in één mand. Om het financiële plaatje rond te krijgen en de outputdeal met STX te kunnen aanvaarden, deden Elise en Olivier één jaar na de start al opnieuw een beroep op de deskundigheid van PMV bij het monteren van de juiste financieringsmix. PMV verschafte een mezzaninelening van 2 miljoen euro en bood daarbovenop een waarborg van 2,4 miljoen euro, waarmee het bedrijf ook de bank kon overtuigen om een extra 4 miljoen te investeren. Ten slotte bracht het investeringsfonds Vectis, via de ARKimedesregeling van PMV, nog eens 1 miljoen euro in en treedt zij op als parttime CFO.

Met deze combinatie van leningen, kapitaal en waarborgen kan The Searchers voor u op zoek naar het beste wat Hollywood – een plek waar je zwembaden koopt en trouwringen huurt – te bieden heeft.

 

OVER VECTIS PRIVATE EQUITY (WWW.VECTISPARTICIPATIES.BE)

 

Vectis Private Equity is een onafhankelijk investeringsfonds dat investeert in veelbelovende ondernemingen met een sterk en ambitieus management. Het biedt zijn portefeuillebedrijven actieve ondersteuning bij de verdere expansie en uitbouw van de onderneming. Vectis beheert 70 miljoen euro en biedt aan zijn participaties zowel kapitaal als kennis, waarbij Vectis het bedrijf bijstaat in het financieel-administratieve beleid. Naast de ondersteuning van jonge groeibedrijven, speelt Vectis een actieve rol bij de opvolging van familiebedrijven en defamiliarisering.

 

OVER PMV (WWW.PMV.EU)

 

PMV was vanaf het begin nauw betrokken bij de financiering van The Searchers. De investeringsmaatschappij financiert beloftevolle ondernemingen van bij de prille start tot en met de groei en internationalisering. Het beschikt daarvoor over een arsenaal van leningen, kapitaal en waarborgen. Met en voor de overheid en andere partners, realiseert PMV projecten die belangrijk zijn voor de welvaart en het welzijn in Vlaanderen.

 

QUOTES

 

Quote Olivier Van den Broeck en Elise Van Marcke (founding partners The Searchers):

“Sinds de opstart heeft The Searchers een belangrijke evolutie doorgemaakt op zowel operationeel, als financieel vlak. Door het succesvol afsluiten van enkele belangrijke contracten wisten we ons in een sterke positie te plaatsen die ons toeliet om de internationale ontwikkelingen verder uit te bouwen. De officiële toetreding van Vectis betekent een grote stap in de graduele opschaling van onze mogelijkheden. Hiermee zijn we goed op weg om een fundamenteel deel van onze groeistrategie binnen de twaalf maanden na oprichting te realiseren. Naast de officiële toetreding van Vectis, zijn we ook zeer opgetogen over de bevestiging van vertrouwen namens PMV.”

 

Quote Stefaan Vanquaethem, partner bij Vectis:

“Vectis investeert in groeibedrijven met een sterk management en duidelijke ambities. Deze factoren zijn zeker aanwezig bij The Searchers. Wij zijn verheugd te kunnen samenwerken met dit jong en dynamisch team dat er op korte termijn in geslaagd is een belangrijke positie te verwerven in de Benelux filmdistributie. Vectis zal de financiële opvolging op zich nemen en verder een actief meewerken aan de uitbouw van het bedrijf “

 

Quote Bertoud Coose, businessmanager Creatieve Industrieën bij PMV:

“Een jaar geleden overtuigden Elise Van Marcke en Olivier Van den Broeck al door hun marktkennis, gedrevenheid en commerciële daadkracht. Minder dan een jaar later overstijgen zij hun toenmalige plannen en konden ze een gegeerde internationale portfolio uitbouwen, met de STX-deal als indrukwekkend hoogtepunt. PMV steunt hen graag verder in hun groeiverhaal.”

 

MEER INFO

Elise Van Marcke
Founding partner The Searchers
elise@thesearchers.be
0485 668 638

Stefaan Vanquaethem
Partner Vectis
Stefaan.vanquaethem@vectisparticipaties.be
0485 668 638

Frank Kindt
Woordvoerder PMV
ben.jehaes@pmv.eu
0472 420 790