InnovOcean: nieuwe campus voor VLIZ en ILVO in Oostende

Onder de naam InnovOcean Campus zullen het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee), haar projectpartners, en de Oostendse vestiging van het ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) op de Oosteroever in Oostende een nieuwe gemeenschappelijke huisvesting realiseren via een Design & Build-opdracht.

Het VLIZ is een knooppunt voor marien en kustgebonden onderzoek. Als partner in diverse projecten en netwerken ondersteunt en bevordert het VLIZ de internationale uitstraling van het Vlaamse zeewetenschappelijke onderzoek en het internationaal marien onderwijs. Het VLIZ is momenteel gehuisvest in de gebouwen van de Vismijn (in concessie van MDK) aan de Wandelaarkaai in Oostende. Het ILVO  is een internationaal bekend wetenschappelijk instituut van de Vlaamse overheid, in Oostende actief in de onderzoeksdomeinen 'aquatisch milieu en kwaliteit' en 'visserij en aquatische productie'. Beide instellingen werken complementair. Het programma voor de gezamenlijke InnovOcean Campus omvat kantoren, seminarie- en vergaderinfrastructuur, ontvangst- en cateringruimte, een bibliotheek, fysico-chemische laboratoria, laboratoria voor aquacultuur, atelierruimte en gebouwgebonden behoeften. De nieuwe campus komt op de huidige ILVO-site, tussen de Vuurtorenwijk (OPEX) en de dynamische Oosteroever. De InnovOcean Campus wordt een belangrijke schakel tussen beide locaties.

De rol van PMV

PMV werd oorspronkelijk gevraagd om een nieuwe huisvesting te zoeken voor het VLIZ, en onderzocht daarvoor verschillende pistes. In de loop van dat traject werd vastgesteld dat er synergie- en efficiëntiewinsten te behalen zijn bij een gemeenschappelijke huisvesting met het nabijgelegen ILVO, dat in verouderde en energie-inefficiënte gebouwen opereert. De opdracht werd daarom geherdefinieerd, met een samenwerkingsovereenkomst tussen de partijen als resultaat. PMV begeleidt momenteel zowel ILVO als VLIZ bij de ontwikkeling van de InnovOcean Campus. Als projectregisseur en aanbestedende dienst coördineert ze een Design & Build-opdracht via een onderhandelingsprocedure met bekendmaking. PMV leidt een stuurgroep met alle stakeholders.

Nieuwbouwkost compenseren

Bij aanvang van de (geherdefinieerde) opdracht bestond het projectgebied uit de huidige ILVO-site. In het vooronderzoek werd dat uitgebreid met het aanpalende terrein in beheer bij AWV (Agentschap Wegen en Verkeer), wat leidde tot een totale oppervlakte van ca. 22.000 m². Door de samenvoeging van beide percelen zal de beschikbare ruimte optimaler kunnen worden benut en ontstaat de opportuniteit om een aanzienlijk gedeelte te vermarkten, ter compensatie van de nieuwbouwkosten. De D&B-opdracht voorziet een inrichtingsplan voor de projectsite, op basis waarvan zal bepaald worden welk gedeelte in aanmerking komt voor vermarkting. Het project is uitdagend omwille van de landschappelijke bescherming van een gedeelte van het projectgebied, ondergrondse hoogspanningsleidingen en de te verbeteren ontsluiting van de Oostendse Oosteroever.

Het project in cijfers

  • Programma: 8.000 m² bruto vloeroppervlakte, 7 bouwlagen en een technische verdieping
  • Gelijkvloers: ruime sokkel voor o.a. auditorium, foyer en vergaderzalen en de labo’s
  • Verdiepingen: kantoren, zeebibliotheek en restaurant
  • Tewerkstelling van 200 werknemers voor VLIZ en ILVO samen
  • Compact BEN-gebouw
  • Totale investeringswaarde: 17 miljoen euro (excl. BTW)
  • Ingebruikname: voorjaar 2022

Contact

Steven Adons, Principal investment manager

steven.adons@pmv.eu