nl
Nieuwsbrief
Cases

CitySafes creëert veilige plekken

  • Middelgrote en grote ondernemingen
  • Waarborgen
  • Gigarant
  • Groeien

Corné Van Drogenbroek en Jaap Zeeuw van der Laan, oprichters van de Nederlandse Kluis, bieden sinds 2010 kluizen aan, een activiteit waarmee verschillende banken stoppen. De oprichters rollen het succesvolle concept sinds vorig jaar uit in België. De beslissing van ING om in ons land te stoppen met het aanbieden van kluizen, zorgde voor een stroomversnelling. In negen maanden tijd opende CitySafes twaalf kluizenzalen. Tegen eind 2023 ambieert het de kaap van de 10.000 kluizen voorbij te zijn.

CitySafes opent in een razend tempo vestigingen. Op 9 maanden tijd zijn er 12 vestigingen geopend, waarmee CitySafes de ambitie realiseert om een landelijk netwerk neer te zetten. Mede dankzij de beslissing van ING België om te stoppen met het aanbieden van kluizen kreeg CitySafes een kans die het bedrijf niet kon laten liggen. Er werd een Belgische organisatietak op poten gezet met Joost Dejaeger als CEO en er werd een netwerk van vestigingen uitgetekend voor een landelijke dekking, ook rekening houdend met de bestaande ING locaties die kluisruimtes bevatten. ING besloot om CitySafes te benoemen als partner voor het verhuren van kluizen, en samen met ING werd een plan opgesteld om de overstap zo geruisloos mogelijk te maken. Elke Belgische inwoner moet op 20 minuten een CitySafes-vestiging kunnen vinden, is de ambitie. In Nederland heeft CitySafes 41 kluizenzalen met 120.000 kluizen, goed voor 80.000 klanten. Een verdere Europese expansie staat gepland in 2023.

Vakantiegangers

Een kluishuurder betaalt bij CitySafes 8,95 euro voor het kleinste kluisformaat. Dat is meer dan bij sommige grootbanken. Maar die verhogen ook de prijzen en schroeven hun aanbod steeds verder terug, mede door de digitalisering van bankdiensten. En de ervaring in Nederland leert dat het prijsverschil klanten niet afschrikt om de overstap te maken. Hoewel klanten steeds minder papieren documenten hebben om veilig op te bergen, blijft er nood aan veilige plekken voor sierraden, goud, erfstukken of waardevolle documenten. Ook heel wat vakantiegangers huren een kluis om autosleutels, sieraden of laptops op te bergen, terwijl ze op vakantie zijn. CitySafes biedt daarom verschillende soorten kluizen aan. Opmerkelijk is dat de onderneming ook rekent op nieuwe kluisgebruikers: bijna een derde van de Nederlandse klanten had voordien geen kluis.

Historische bankgebouwen

CitySafes kiest in ons land voor haar vestigingen graag historische bankgebouwen. Het neoclassicistische gebouw van de Nationale Bank in Antwerpen — overigens een herbestemming die mee mogelijk werd gemaakt door PMV — is er één van. Net als alle andere vestigingen geldt er de hoogst mogelijke beveiliging: niet alleen zijn de kluizen fors verzekerd, er is uiteraard continue video monitoring. De kluiskamer is ingericht met de meest recente detectiesystemen; zelfs seismografische sensoren zitten in het veiligheidsarsenaal van de kluizenzaal. Mede door die beveiliging vergt de werking van CitySafes de inzet van heel wat personeel: op termijn is het de bedoeling om te evolueren naar een tewerkstelling van 32 vaste werknemers en diverse tijdelijke (bv. voor de overdracht van het ING-klantenbestand). De uitrol in België wordt mogelijk gemaakt dankzij een lening, die voor de helft wordt gewaarborgd door Gigarant.

CitySafes kiest in ons land voor haar vestigingen graag historische bankgebouwen. Het neoclassicistische gebouw van de Nationale Bank in Antwerpen — overigens een herbestemming die mee mogelijk werd gemaakt door PMV — is er één van

Joost Dejaeger, CEO CitySafes