nl
Nieuwsbrief
Cases

“Het is allemaal heel snel gegaan”

  • Zelfstandigen en kleine ondernemingen
  • Cofinanciering
  • Starten

Met het alcoholvrije sport recovery beer Thrive brengt ondernemer Laurens D’Hoore een volledig nieuw product op de markt: een bier dat gezond én functioneel is door de unieke toevoeging van proteïnen. Bij PMV vond hij de nodige financiering.

Thrive, ’s werelds eerste sports recovery beer, is het resultaat van een uit de hand gelopen hobby van Laurens D’Hoore, die zichzelf ‘bovengemiddeld sportief’ noemt. “Een paar jaar geleden begon ik met triatlon. Eerst een kwart, dan een halve en uiteindelijk de volledige afstand. Het is toen dat mijn idee ontstond.” Na een inspanning volgt bij veel sporters immers de ontspanning met een goede pint. Maar alcohol is geen goed idee vlak na het sporten: het is niet voedzaam, dehydrateert én verhindert het herstel. Wat drinkt een triatleet dan wel? “Alcoholvrij bier voor de gezelligheid en chocolademelk of een recovery shake voor het herstel, want daar zitten de nodige proteïnen in. Maar een smakelijke mix is dat niet”, klinkt het. Daarmee was de basis voor Thrive gelegd.

Milkshake

D’Hoore kende bij het begin van zijn avontuur weinig tot niets van brouwen. Hij klopte met zijn idee aan bij het innovatiecentrum voor brouwen van de KU Leuven. “Een goed alcoholvrij bier maken is niet makkelijk. Nog moeilijker wordt het als je er voedingsstoffen aan toevoegt. Het werd snel duidelijk waarom er nog geen bier met extra proteïnen bestond”, legt hij uit. De coronapandemie gaf hem extra tijd om aan het recept te werken. “De grootste uitdaging was om de proteïnen toe te voegen zonder dat je ze proeft of ziet. Sommige eerste testen leken meer op milkshake dan op bier, maar het is gelukt.” Maar na de ontwikkeling moest het product ook in de winkelrekken geraken en moesten de mensen het leren kennen. Al snel botste de ondernemer op een grote financiële uitdaging. “Thrive sloeg snel aan. We gingen steeds grotere volumes brouwen. Die productie moet je meteen betalen, terwijl de inkomsten pas na de verkoop volgen. Om te groeien hadden we werkkapitaal nodig. Een jong bedrijf dat nog geen winst maakt kan niet zomaar bij een bank aankloppen voor een lening”, weet hij.

Vertrouwen

Financieel analist Pieter-Jan D’Haese behandelde het dossier bij PMV. “Ik ben Thrive gewoon gaan testen. In mijn sportclub ging de verkoop snel: de barman diende voortdurend bijkomende bestellingen te plaatsen.” Thrive kon aantonen dat het tractie had. Er liepen onderhandelingen met verschillende retailers en er was een sponsordeal met wielerploeg Lotto-Soudal. “Laurens is heel snel van onderzoek en ontwikkeling naar verkoop gegaan en dat liep allemaal vlot. Het wekt vertrouwen voor een financier wanneer een ondernemer zo snel kan schakelen’, zegt D’Haese. Thrive kreeg bij PMV een Cofinanciering van 150.000 euro. De bank leende hetzelfde bedrag uit en deed daarvoor een beroep op een waarborg bij PMV. D’Hoore heeft een ambitieuze groeistrategie voor ogen. Het product mag dan über-Belgisch zijn, hij is niet van plan om onder de kerktoren te blijven. En dus zal er nog financiering nodig zijn. “Financiering is iets waar tijd in kruipt.” De juiste partner vinden, was voor D’Hoore heel belangrijk. “Geld is niet het enige dat telt; de vraag is wie de visie & strategie begrijpt en wie een meerwaarde kan bieden. Op dat vlak was de samenwerking met PMV een verademing. Ik kreeg gewoon telefoon van Pieter-Jan om een aantal dingen te bespreken. Ik merkte meteen de wil om mee te denken en samen te werken. Ik had verwacht dat alles formeel en traag zou lopen, maar het is allemaal heel snel gegaan.”

www.thrivebeer.com

Geld is niet het enige dat telt; de vraag is wie de visie & strategie begrijpt en wie een meerwaarde kan bieden. Op dat vlak was de samenwerking met PMV een verademing.

Laurens D'Hoore