nl
Nieuwsbrief
Cases

Rheavita

  • Start-ups & scale-ups
  • Equity investments
  • Portfolio equity investments
  • Starten
Thomas De Beer van RheaVita

RheaVita maakt snellere productontwikkeling mogelijk. Wat traditioneel een paar dagen kost, kan voortaan in enkele uren.

Thomas De Beer, CEO van RheaVita

Gepatenteerde technologie

Rheavita verricht baanbrekend werk om medicijnen te vriesdrogen. Heel wat medicijnen worden vandaag gevriesdroogd om voldoende stabiliteit te garanderen tijdens de distributie en de bewaring, wat de inzet van dure koudeketenopslag en – transporten vermijdt. De Gentse start-up ontwikkelde ‘s werelds eerste end-to-end oplossing voor continu vriesdrogen waarmee het niet alleen tegemoetkomt aan de behoeften bij biofarmaceutische productontwikkeling en -productie maar ook de geneesmiddelvoorziening aan patiënten efficiënter en flexibeler maakt.

De gepatenteerde Rheavita-vriesdroogtechnologie integreert alle traditionele — afzonderlijke — vriesdroogprocesstappen in één continue productielijn. Vergeleken met het traditionele vriesdroogproces heeft de aanpak van RheaVita verschillende voordelen: een zeer snelle product- en procesontwikkeling met beperkte experimentele inspanningen, geen schaalvergrotingsproblemen, kortere cyclustijden, lagere productiekosten, minder benodigde cleanroomruimte en verbeterde, uniforme productkwaliteit.

Rheavita, opgericht in 2018 als een spin-out van UGent, maakt dus snellere productontwikkeling mogelijk: wat traditioneel een paar dagen kost, kan voortaan in enkele uren. De technologie maakt zowel gecentraliseerde productie van grote volumes als gedecentraliseerde productie van producten met lage volumes maar met een grote waarde. Daarom is Rheavita’s oplossing ook bij uitstek geschikt voor innovatieve biofarmaca , zoals gentherapie, RNA-gebaseerde therapieën, antilichamen en vaccins, en voor de productie van gepersonaliseerde geneesmiddelen en medicijnen voor zeldzame ziekten.

RheaVita toestel

Partners in ambitie bij RheaVita

Rheavita sloot vorig jaar een serie A-financiering af van 2,5 miljoen euro om hun nieuwe productietechnologie voor medicijnen te vervolmaken en de commerciële lancering te versnellen. De ronde werd geleid door de Gentse durfkapitaalinvesteerder Novalis Biotech en PMV.

Rheavita gebruikt de financiering voor de verdere ontwikkeling en versnelde commercialisering van hun innovatieve technologie, alsook voor de uitbreiding van het team en de verdere ontwikkeling van de organisatie: belangrijke stappen in de bedrijfsontwikkeling. Daarnaast zal Rheavita doorgaan met het aanbieden van product-haalbaarheidsstudies en klanten ondersteuning bieden bij product- en procesontwikkeling met behulp van hun baanbrekende technologie. Bij heel wat farmaceutische en biotechnologische bedrijven is daarvoor grote belangstelling, wat Rheavita een unieke kans biedt.

De steun van PMV moet het management in staat stellen om de technologie verder te ontwikkelen in Vlaanderen en wereldwijd te commercialiseren.

Investeringsteam RheaVita

Dany Vandevelde Principal investeringsmanager Dany.Vandevelde@pmv.eu +32 (0)2 274 63 85