nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

10 mln. euro voor toonaangevend Europees Life Sciences Fund

15 jan 2018
lifesciencesfund-pmv

Rudy Dekeyser, oprichter van het gereputeerde Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en sinds 2012 en partner van het Nederlandse investeringsfonds Life Sciences Partners (LSP), heeft met LSP al sinds 2015 een strategisch partnerschap met PMV. Toen investeerde de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV immers 15 mln. euro in LSP V, een fonds van 250 mln. euro actief in de diagnostica en therapeutica.

Met zijn grondige expertise in de sector richtte Dekeyser een vervolgfonds op en in 2018 investeert PMV nog eens 10 mln. euro in LSP Health Economics Fund 2 (LSP HEF 2). Met een fondsgrootte van 280 mln. euro is dit meteen het grootste Europese investeringsfonds in de niche van medische technologie.

Medische technologie focust in de eerste plaats op het ontwikkelen van medische instrumenten, diagnostica en toepassingen in e-health, die toelaten om de gezondheidszorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Het fonds speelt in op een dubbele uitdaging: de nood van een vergrijzende bevolking aan een performante zorgverstrekking en anderzijds de uitdaging voor onze overheid om de zorg betaalbaar te houden. Voorbeelden van dergelijke bedrijven zijn Biocartis, Feops, Multiplicom, LindaCare en Illuminoss, de producent van een baanbrekend en minimaal invasief systeem om beenbreuken te herstellen.

LSP heeft over de jaren heen al 65 mln. euro geïnvesteerd in negen Vlaamse bedrijven, waaronder eTheRNA en Aelin Therapeutics, die ook portefeuillebedrijven zijn van PMV zelf. Met de extra 10 mln. euro in LSP HEF2 zullen nu nog meer middelen ter beschikking komen voor de Vlaamse medtechsector.

Het internationale fonds LSP HEF 2 is immers belangrijk voor Vlaanderen omdat het ons toelaat meer buitenlandse middelen aan te trekken voor investeringen in Vlaamse scale-ups. De omvang van het fonds maakt bovendien vervolginvesteringen mogelijk. Ook het internationale netwerk van LSP zal ons toelaten om bedrijven beter te wapenen in hun groei dankzij de samenwerking met gelijkaardige VC-fondsen.

MEER INFO

LSP
Rudy Dekeyser, PhD and Anne Portwich, PhD
Email: rdekeyser@lspvc.comaportwich@lspvc.com