nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV in energietransitiefonds voor groeibedrijven

13 sep 2022

Junction Growth Investors heeft in een eerste kapitaalronde 75 miljoen euro opgehaald, o.a. bij PMV, om te investeren in groeibedrijven die de energietransitie versnellen. Het nieuwe private equity-fonds wil een verbindende rol spelen tussen ondernemers en investeerders die de energietransitie bijkomende impulsen wil geven. Junction richt zich niet op start-ups of early-stage bedrijven vanuit de overtuiging dat recente technologie al een zeer grote bijdrage kan leveren in het realiseren van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Het private equity-fonds wil vooral bijdragen aan de groei van scale-ups en kmo’s met een bewezen track-record. Het stelt hiervoor gemiddelde investeringstickets van 5 tot 10 miljoen euro ter beschikking, zowel in een minderheids- als meerderheidsparticipatie.

Junction Growth Investors werd opgericht door experts in private equity en energie. Naast Bruno Vanderschueren (mede-oprichter stroomleverancier Lampiris), gaat het onder meer om Dirk Dewals, tot voor kort directielid bij investeringsmaatschappij Gimv en bij Lampiris ooit investeerder en lid van de Raad van Bestuur. “Zowel het transport als onze verwarming zijn in sneltempo aan het elektrificeren. Deze transitie zorgt voor een snelle opkomst van nieuwe spelers die nieuwe producten ontwikkelen op vlak van technologie, software en dienstverlening. Junction speelt in op deze trend en wil beloftevolle initiatieven financieel steunen en zo de energie omslag versnellen”, zegt Bruno Vanderschueren. Ook Pieter-Jan Mermans vervoegt het investeringsteam. Mermans werd als oprichter van het energietechnologiebedrijf REstore door De Tijd geselecteerd als één van de 50 meest vernieuwende ondernemers in België. “Samen met de investering brengen we vooral ervaring in. In de voorbije jaren hebben we veel geleerd over de complexiteit van de energiesector en de transitie naar nul CO2-uitstoot. Die ervaring zetten we graag in om bedrijven sneller op schaal te brengen, zodat hun impact groter wordt in de strijd tegen klimaatverandering” zegt Pieter-Jan Mermans.

Investeerders

Bruno Vanderschueren treedt binnen Junction niet alleen op als lid van het investeringsteam, maar ook als één van de corner stone investeerders. Andere investeerders in Junction zijn onder meer Thomas & Christian Leysen, de familie Borms, de familie De Backer en de familie van wijlen Paul Janssen (oprichter Jansen Pharmaceutica). Ook de investeringsmaatschappijen European Investment Fund, PMV, FPIM en SRIW stapten in. “We juichen de komst van Junction toe en zijn verheugd dat we als een van de eerste investeerders onze schouders achter dit initiatief hebben gezet. Het gaat duidelijk om een zeer ervaren en complementair team, die een actieve bijdrage kunnen leveren in de klimaatstrijd in het algemeen en de energietransitie in het bijzonder. Het is ook fijn om vast te stellen dat dankzij dergelijk initiatief Vlaamse kmo’s mee kunnen rekenen op ondersteuning met een hefboomeffect van internationale investeerders zoals EIF”, zegt Michel Casselman, algemeen manager van PMV.

Internationale focus en adviesraad

Het Junction fonds focust niet alleen op Belgische groeibedrijven, maar ziet ook opportuniteiten in Duitsland en Nederland. Daarvoor werd onder meer Vincent Gregoir aangetrokken, die sinds 2015 betrokken was bij sonnen (thuisbatterijen), de eerste ‘groene’ unicorn in Europa en met de verkoop aan Shell ook cleantech-deal in 2019. Junction wordt bovendien ondersteund door een internationale adviesraad met onder meer Chris Peeters (CEO Elia Group en manager van het jaar 2022), Toon Bouten (CEO van tado, de Duitse maker van slimme thermostaten voor verwarming en koeling) en Sandra Trittin (mede-oprichtster van tiko Energy Solutions, een Zwitserse scale-up overgenomen door Engie).

Eerste investering

Met Haulogy heeft het fonds intussen ook een eerste investering verzekerd. Haulogy is een verborgen Belgische parel met meer dan 15 miljoen euro omzet, gespecialiseerd in energiesoftware voor onder meer distributienetbeheerders. Het bedrijf groeit jaarlijks met 15%, voornamelijk door expansie in Nederland en Frankrijk, en door uit te breiden naar het digitaal beheer van “files” op het distributienet.