nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV-financiering voor fabrikant luxebuitenmeubilair Manutti

12 feb 2024

De Deerlijkse fabrikant van luxueuze buitenmeubels Manutti deed een beroep op financiering van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV voor haar verdere groei. Manutti is al meer dan 20 jaar een absolute wereldspeler, met producten die in zo’n 50 landen worden verkocht. De financiering kadert in een toename van het werkkapitaal na een sterke groei van de omzet in de jaren na de coronaperiode.

Manutti ontwerpt, creëert en verkoopt al meer dan 20 jaar luxe buitenmeubilair voor particulieren (via dealers in binnen- en buitenland), maar ook voor hotels, resorts, jachten en cruiseschepen. Zo stond Manutti in voor het meubilair van de Explora I, het eerste cruiseschip van Explora Journeys, het luxelifestylemerk van de MSC-groep. Manutti verkoopt z’n meubilair onder de merknamen Diphano en Manutti – dat laatste richt zich met exclusieve producten op een high-end publiek. De fabrikant, die ook werkt met onafhankelijke designers, combineert traditioneel vakmanschap met innovatieve technologieën. Manutti is gevestigd in Deerlijk en heeft in Indonesië een productievestiging met 140 werknemers.

België boven in buitenmeubilair

In de wereldwijde markt van hoogwaardig buitenmeubilair, goed voor circa 500 miljoen euro, is Manutti niet de enige Belgische speler. Verschillende Vlaamse bedrijven hebben een prima reputatie in deze markt en zijn samen goed voor bijna de helft van de wereldomzet: Extremis (Poperinge), Tribu (Bilzen), Royal Botania (Nijlen), Vincent Sheppard (Spiere-Helkijn), Umbrosa (Roeselare), Jardinico (Harelbeke) … Elk merk heeft eigen accenten en collecties, maar de rode draad is altijd dezelfde: hedendaagse, hoogkwalitatieve designmeubelen voor tuin en terras op de wereldwijde luxemarkt, die graag gezien zijn op de grote interieurbeurzen van Milaan, Parijs en Keulen.

Groei op lange termijn

Na een moeilijk jaar, onmiddellijk na de uitbraak van de coronapandemie, kende Manutti een sterke omzetgroei: consumenten hadden door het verplichte thuisblijven weer meer aandacht voor hun woonomgeving. Onder meer als gevolg van de hoge energieprijzen en een onzeker economisch en geopolitiek klimaat zette de forse groei zich in 2023 niet door. Op lange termijn blijven de groeivooruitzichten evenwel intact. Terras, patio en poolhouse evolueren steeds meer naar volwaardige buitenkamers, waarin het buitenmeubilair minstens even comfortabel en design-gedreven als binnenhuismeubilair wordt. Om haar werkkapitaal te financieren deed Manutti een beroep op een Cofinanciering+ van PMV, die samen met de bankfinanciering een solide basis voor de verdere groei van de onderneming vormt.

Flexibele financiering

“De aanvullende financiering van PMV maakt het ons mogelijk om zeer flexibel in te spelen op onze tijdelijke behoefte aan middelen. We verwachten dit jaar opnieuw een omzetstijging, mede door nieuwe trendsettende collecties, aantrekkelijkere prijzen en een verwachte groei van de projectenmarkt”, weet CEO Stephane De Winter, die blij is dat PMV na een grondig onderzoek van de boeken met overtuiging de financiering toekende. “Het bewijst dat Manutti financieel kerngezond is.”

Manutti is een merk dat wereldwijd actief is. De groep kan een mooi track record voorleggen met knappe resultaten en heeft een solide balans. Onze Cofinanciering+ is een achtergestelde lening van maximum 700.000 euro, bestemd voor bestaande kmo’s met een track record van positieve cashflows. Ze maakt het voor Manutti mogelijk het casharme laagseizoen — eigen aan de branche — te overbruggen en weer aan te sluiten bij de sterke groei van de voorbije jaren.

Emmanuel Damman, hoofd bedrijfsleningen bij PMV.