nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Aelin Therapeutics sleept de Life Stars award in de wacht op de Jefferies 2018 London Healthcare Conference

15 nov 2018
aelin_therapeutics-pmv

Aelin Therapeutics heeft gisteren op de Jefferies 2018 London Healthcare Conference de Life Stars award in de wacht gesleept voor de EU Private Finance Raise of the year.

De Jefferies conferentie is de grootste conferentie gericht op gezondheidszorg in Europa en is in 2018 aan haar negende editie toe (http://www.jefferies.com/OurFirm/Conferences/325/433).  De conferentie vindt dit jaar plaats in Londen. In 2017 namen meer dan 400 bedrijven deel, waren er 1800 aanwezigen en 4.500 business-to-business en investor meetings.

Binnen de categorie EU private Fiance Raise of the Year sleepte Aelin Therapeutics op 14 november de prestigieuze Life Stars award in de wacht. De jury loofde vooral de veelbelovende nieuwe technologie en de grote potentiële impact binnen een groot ziektedomein.

Antibioticaresistente of onbehandelbare ziekten op een innovatieve manier bestrijden: dat is de missie van Aelin Therapeutics. Het bedrijf zal zogeheten Pept-insTM ontwikkelen, een nieuw type medicatie dat ‘slechte’ eiwitten neutraliseert door ze te doen samenklitten.

Grondleggers prof. Joost Schymkowitz en prof. Frederic Rousseau (beiden VIB-KU Leuven) bewezen het succes van hun designermoleculen Pept-insTM al in bacteriën, kankercellen, schimmels, virussen en plantencellen. Hun baanbrekende studies werden gepubliceerd in toonaangevende tijdschriften als Science. Het innovatieve concept gecombineerd met de solide wetenschap vormden de basis om een internationaal gereputeerd investeerdersconsortium samen te brengen in deze nieuwe spin-off met een startkapitaal van 27 miljoen euro. Het internationale consortium van investeerders bestaat uit PMV en Fund+ (België), LSP (Nederland) en twee grote corporate fondsen: het Duitse Boehringer Ingelheim Venture Fund en het Zwitserse Novartis Venture Fund.

Wat Pept-insTM zo bijzonder maakt, is dat ze flexibel ontworpen kunnen worden voor verschillende aandoeningen, en hun ‘doeleiwitten’ ook op moeilijk te bereiken plekken weten te vinden. Daardoor zouden ziekten die tot vandaag onbehandelbaar leken, toch te genezen zijn.

Aelin Therapeutics zal die ambitie op twee sporen uitwerken. In eerste instantie zal het bedrijf antibacteriële medicijnen ontwikkelen, als alternatief voor de traditionele antibiotica waartegen veel ziekten resistent zijn geworden. Daarnaast legt de start-up zich toe op antikankertherapieën. Het doel is om binnen afzienbare tijd de eerste medicijnen op basis van Pept-insTM op patiënten te testen.