nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Aphea.Bio haalt € 14 miljoen op voor volgende generatie biologische landbouwproducten

aphea-bio-pmv

Aphea.Bio, een agtech-startup gevestigd in Gent, heeft vandaag aangekondigd dat het een financiering B-ronde van 14 miljoen euro heeft binnengehaald. De ronde werd geleid door Astanor Ventures en vergezeld door de huidige aandeelhouders V-Bio Ventures, Agri Investment Fund, PMV, Vives Fund, VIB, Qbic II en Gemma Frisius Fonds.

Deze financiering versterkt de plannen van Aphea.Bio om haar biostimulant en biofungicide onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma’s verder uit te rollen tot het indienen van het regelgevingsdossier en om de lancering van de eerste producten van het bedrijf te ondersteunen. De nieuwe financieringsronde laat ook toe om de onderzoekspijplijn verder uit te breiden naar de ontwikkeling van bioinsecticiden en bioherbiciden. Op die manier wil Aphea.Bio de ‘one-stop-shop’ worden voor biologische productontwikkeling.

“We konden ons geen betere hoofdinvesteerder voorstellen in onze financiering B-ronde dan Astanor Ventures”, aldus Isabel Vercauteren, CEO van Aphea.Bio. We delen allebei dezelfde ambitie om een betekenisvolle impact te leveren op de moderne landbouw en om te evolueren naar een gezonde en duurzame voedselketen”.

Hendrik Van Asbroeck, Partner bij Astanor Ventures, zei: “Het uitgangspunt van Astanor dat een gezond voedselsysteem begint bij de bodem, past volledig in de strategie van Aphea.Bio. Toxiciteit van chemische bestrijdingsmiddelen en de dringende noodzaak om het bodemmicrobioom te herstellen pleiten voor nieuwe innovatieve spelers zoals Aphea.Bio. We zijn er zeker van dat Aphea.Bio met zo’n uitstekend team en technologie de weg zal banen naar een duurzamere agrifoodsector. ”

Steven Vandenabeele, CSO bij Aphea.Bio voegde toe: “We slagen erin om microorganismen via zaadbehandeling te gebruiken als groeibevorderaar in tarwe, waarbij we significant hogere opbrengsten behalen onder verminderde bemestingsregimes. Daarnaast geven onze veldproefcampagnes aan dat onze spuittoepassingen om tarwe te beschermen tegen de economisch belangrijkste schimmelziekten een duurzaam alternatief bieden voor chemische bestrijdingsmiddelen. ”

Johan De Saegher, voorzitter van de raad van bestuur, zei: “De producten van Aphea.Bio zullen disruptieve, hoogwaardige bio-gebaseerde oplossingen bieden aan de boeren om ziekten en plagen te bestrijden en om meststoffen efficiënter te gebruiken in de belangrijkste voedselgewassen. Met haar productconcepten voor biostimulanten en biopesticiden anticipeert Aphea.Bio op de visie om tegen 2030 ten minste 20% minder meststoffen te gebruiken en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen te halveren, zoals uiteengezet in de Farm-to-Fork-strategie, een hoeksteen van de Europese Green Deal. ”

Aangemoedigd door veelbelovende data, voortgestuwd door een uitstekend team, gemotiveerd door de ambities van de Europese Green Deal en gesteund door een solide consortium van investeerders, is Aphea.Bio nu klaar voor de verdere ontwikkeling en opschaling van de meest veelbelovende producten. Isabel Vercauteren concludeerde: “We zijn verheugd om het bedrijf naar deze volgende belangrijke fase te brengen om onze producten op de markt te brengen.”

 

OVER APHEA.BIO

Aphea.Bio is een toonaangevend R & D-bedrijf dat de volgende generatie biologische producten ontwikkelt op basis van natuurlijk voorkomende microorganismen.
Sinds de lancering in 2017 heeft Aphea.Bio een enorme sprong voorwaarts gemaakt in de ontwikkeling van biologische producten. Het bedrijf heeft een uniek screeningplatform met hoge verwerkingscapaciteit gebouwd om nieuwe micro-organismen te isoleren, identificeren en testen om zo de oogstopbrengsten te verhogen en bescherming te bieden tegen specifieke schimmelziekten. Bovendien heeft Aphea.Bio een uitgebreid portfolio van prototypeproducten opgebouwd die gevalideerd zijn in tarwe- en maïsvelden op verschillende locaties in Europa.

OVER ASTANOR VENTURES

Astanor Ventures is een Europese impactinvesteerder die ondersteuning geeft aan disrupterende ondernemers in Europa en daarbuiten met ambitieuze en schaalbare plannen om structureel verandering te brengen in de voedselproductie- en landbouwketens. Astanor werkt samen met bedrijven die geëngageerd zijn om opnieuw de balans en duurzaamheid te herstellen van het leefmilieu en de oceanen. Het fonds koppelt technologie aan voeding en landbouw, ”From Farm to Fork”.