nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Aphea.Bio start met investering van 9 miljoen euro

16 jun 2017
aphea.bio-logo-pmv

VIB, UGent en KU Leuven hebben een nieuwe spin-off gelanceerd: Aphea.Bio. Dit nieuwe bedrijf zal op basis van in de natuur voorkomende micro-organismen duurzame oplossingen ontwikkelen om de opbrengst van gewassen te verhogen én ze beter te beschermen tegen bepaalde schimmelziektes. Dankzij een succesvolle financiering-A ronde en een O&O-project van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) beschikt Aphea.Bio over 9 miljoen euro. Hiermee wil de start-up een leiderspositie innemen op de snelgroeiende markt van biologische bestrijdingsproducten en biostimulanten. Aphea.Bio neemt zijn intrek in de Gentse Bio-Accelerator en wordt geleid door CEO dr. Isabel Vercauteren en CSO dr. Steven Vandenabeele.

De VIB-spin-off bundelt middelen en expertise in plant-bacterie-interacties van de groep van prof. Sofie Goormachtig (VIB-UGent) met microbioom-expertise van de groep van prof. Jeroen Raes (VIB-KU Leuven).

SUPERIEURE MICRO-ORGANISMEN VOOR DUURZAME LANDBOUW

Aphea.Bio zal een nieuwe generatie ‘biologische bestrijdingsmiddelen’ ontwikkelen op basis van natuurlijk voorkomende micro-organismen. Deze zullen een alternatief bieden voor chemische bestrijdingsmiddelen die om diverse redenen meer en meer onder druk staan.

Daarnaast zal het bedrijf zich ook richten op het ontwikkelen van nieuwe ‘biostimulanten’, micro-organismen die de groei van gewassen stimuleren door bijvoorbeeld de opname van nutriënten uit de bodem te bevorderen.

Dr. Isabel Vercauteren (CEO Aphea.Bio): “Deze financiering laat ons toe om nieuwe en superieure producten te ontwikkelen voor een duurzamere landbouw. Als basis gebruiken we de in de natuur voorkomende micro-organismen die een stimulerend of beschermend effect hebben op de plant. We onderscheiden ons op deze groeiende en competitieve markt door ons uniek technologieplatform. Een groot deel van de micro-organismen die nauw samenleven met planten zijn tot nu toe nog niet geïsoleerd. Dankzij onze expertise en deze van onze partners kunnen we tot nog toe onbekende paden in dit domein opgaan. We mikken op de grote gewassen zoals tarwe, gerst en mais; daar liggen immers de belangrijkste Europese en wereldwijde marktopportuniteiten.

SUCCESVOLLE FINANCIERINGSRONDE

In totaal haalde Aphea.Bio 7,7 miljoen euro aan kapitaal op. De hoofdinvesteerder is V-Bio Ventures, een Europees durfkapitaalfonds voor levenswetenschappen dat nauw samenwerkt met VIB. Het kapitaal werd aangebracht door een breed syndicaat van investeerders (V-Bio Ventures, PMV, Agri Investment Fund, VIVES, Qbic II, Gemma Frisius Fonds KU Leuven, Group De Ceuster en VIB zelf). Het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) keurde ook een O&O-project goed voor 1,3 miljoen euro, wat de totale beschikbare middelen op 9 miljoen euro brengt.

Dr. Willem Broekaert (Managing Partner V-Bio Ventures): “We zijn bijzonder verheugd dat we een sterk investeerdersconsortium hebben kunnen bouwen om deze innovatieve start-up de nodige financiële armslag te geven. Het consortium van investeerders brengt een uniek netwerk met zich mee door hun respectievelijke banden met wetenschappelijke expertisecentra en met diverse hoofdrolspelers in de landbouwsector.”

Dr. Johan Cardoen (Managing Director VIB): “Dit is een heel mooi voorbeeld van hoe fundamenteel plantenonderzoek een belangrijke bijdrage kan leveren aan duurzame landbouw. Alle betrokkenen hebben de ambitie om Aphea.Bio uit te bouwen tot een toonaangevende speler binnen de agro-biologie sector. Ook het laatste puzzelstuk is inmiddels gelegd om deze ambitie waar te maken: de bouw van een sterk team van gepassioneerde wetenschappers uit zowel de academische wereld als het bedrijfsleven.”

Meer informatie vindt u binnenkort op www.aphea.bio