nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Avantium haalt 20 mln. euro op in financieringsronde geleid door PMV

19 apr 2016
avantium-logo-pmv

De fondsen zullen worden aangewend in het kader van de commercialisering van de YXY-technologie voor de productie van verpakkingsmateriaal op 100% biologische basis. Het gaat met name om PEF (polyethyleenfuranoaat), een kunststof van de nieuwe generatie met superieure prestaties. Avantiums implementeringsplan omvat de bouw van een ‘referentiefabriek’, de eerste commerciële fabriek ter wereld voor de productie van FDCA (furandicarboxylic zuur). Het is de bedoeling dat deze referentiefabriek met een capaciteit tot 50.000 ton per jaar zal worden gevestigd in Antwerpen, België.

Op 15 maart van dit jaar kondigden Avantium en BASF aan dat ze een intentieverklaring hebben ondertekend voor de oprichting van een joint venture, bedoeld voor de productie en marketing van de hernieuwbare chemische bouwsteen FDCA, alsook voor de marketing van PEF. De joint venture wil gebruikmaken van de YXY-procestechnologie, ontwikkeld door Avantium, om zijn wereldwijd toonaangevende posities in FDCA en PEF te versterken, en vervolgens de YXY-technologie in licentie geven voor toepassingen op industriële schaal.

Tom van Aken, CEO Avantium: “We bevinden ons in een spannende periode waarin alle elementen van de strategie samenvallen en belangrijke mijlpalen worden gerealiseerd. Vandaag kunnen we met gepaste trots de succesvolle voltooiing aankondigen van onze financieringsronde. We zijn vereerd dat PMV en FPIM onze bestaande aandeelhouders komen versterken. België is zeer belangrijk voor ons, omdat we van plan zijn een referentiefabriek te bouwen in Antwerpen. Via de joint venture die we willen opzetten met BASF, streven we naar een snelle ingebruikneming van de YXY-technologie en willen we de technologische en marktleider worden in FDCA en PEF.”

Roald Borré, hoofd Equity Investments bij PMV, zei het volgende: “Ons team is erg trots om deel uit te maken van dit knappe verhaal. Bij PMV staat alles in het teken van waardecreatie voor alle betrokken stakeholders door duurzame bedrijven uit te bouwen. Avantium haalde in 2015 de Global Cleantech List, een lijst met de top 100 bedrijven, actief op het vlak van schone technologie voor privégebruik, en dit reeds voor het zesde jaar op een rij. Het bedrijf voegt zich zo bij andere bedrijven in onze portefeuille die op de lijst staan, zoals Kebony en FRX Polymers. FDCA en PEF zijn zonder enige twijfel innovaties met een ongelooflijke impact op de leefomgeving en dus de maatschappij. We engageren ons in sterke mate voor de ondersteuning van bedrijven die innovatie, duurzaamheid, een sterk businessplan en een geweldig team verenigen. Voor ons behoort Avantium overduidelijk tot die bedrijven.”

Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie: “Als regering kunnen we er trots op zijn dat Avantium heeft gekozen voor Antwerpen, wat een bekrachtiging inhoudt van Vlaanderen als toonaangevende regio voor investeringen in chemie en innovatie. De regering heeft alles in het werk gesteld om dit veelbelovende bedrijf ervan te overtuigen te investeren in Vlaanderen. We zijn blij dat Avantium vandaag deze verwezenlijking kan aankondigen met PMV als zijn nieuwe investeerder.”

Avantium is van plan om de investering in de fabriek te doen samen met BASF en het is de bedoeling dat de referentiefabriek zal worden gevestigd op BASF’s Verbund-site in Antwerpen. Deze gezamenlijke investering hangt af van de succesvolle afsluiting van de exclusieve onderhandelingen om een joint venture op te richten en de aansluitende beslissing om gezamenlijk te investeren in een ‘referentiefabriek’.

OVER AVANTIUM

Avantium is een toonaangevend bedrijf in chemische technologie en een voorloper in hernieuwbare chemie. Samen met zijn partners in de hele wereld ontwikkelt Avantium efficiënte processen en duurzame producten, vervaardigd uit materialen op biologische basis. Avantium vormt een voedingsbodem voor revolutionaire hernieuwbare chemische oplossingen. Van uitvinding tot commercieel leefbare productieprocessen. Eén van Avantiums talloze succesverhalen is de YXY-technologie voor de productie van PEF: een compleet nieuwe, hoogkwalitatieve kunststof, gemaakt uit industriële suikers op plantaardige basis. PEF is 100% recycleerbaar en vormt dus een kosteneffectieve oplossing om van alles te fabriceren, van een brede waaier van plastic flessen en verpakkingen tot vezels. YXY is de meest geavanceerde technologie maar Avantium werkt ook aan een reeks andere baanbrekende projecten. Het bedrijf biedt geavanceerde diensten en systemen voor katalyseonderzoek, bedoeld voor toonaangevende chemische en petrochemische bedrijven. Avantiums kantoren en hoofdkantoor zijn gevestigd in Amsterdam, Nederland. Meer informatie op http://www.avantium.com

MEDIACONTACT

Avantium:

Dominique Levant

Marketing & Communications Officer Avantium

Tel.: +31 (0)20 586 01 32

E-mail: dominique.levant@avantium.com

 

PMV:

Frank Kindt

Woordvoerder PMV

Tel.: 0472/420790

 

OVER PMV

PMV nv is een Vlaamse investeringsmaatschappij, die veelbelovende ondernemers financiert van de conceptie tot en met de internationale ontplooiing van hun bedrijf, en investeert in grootschalige infrastructuurprojecten. Daartoe werkt PMV altijd met marktspelers die fungeren als consortiumpartners. PMV richt de blik vooral op de duurzame economische ontwikkeling van Vlaanderen, met een aantoonbare toegevoegde waarde voor de economie én de samenleving. (www.pmv.eu)

Het Vlaamse economische landschap verandert snel. Revoluties in productietechnieken, ICT, globalisering, ecologie en energie vergen een nieuw, aangepast industrieel beleid. Om ons competitief voordeel onder deze omstandigheden te handhaven, hebben de Vlaamse regering en PMV een uniek investeringsfonds opgericht: TINA. Dit letterwoord verwijst naar de onontbeerlijke ‘Transformatie, Innovatie en Acceleratie’ van Vlaanderens industriële weefsel. TINA is een marktgestuurd investeringsfonds, dat wordt beheerd door PMV en dat 200 miljoen aan risicokapitaal kan activeren. Deze financiering bevordert innovatie en het strategische potentieel ervan, en versnelt de commercialisering.