nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Belgische scale-up Nobi verzilvert investering van 13 miljoen euro voor internationale expansie

nobi-kamer-pmv

De Belgische scale-up Nobi, gekend om haar slimme lamp die inzet op valdetectie en -preventie bij ouderen, kondigt aan meer dan 13 miljoen euro te hebben opgehaald bij LSP Health Economics Fund 2, LSP Dementia Fund, de Vlaamse Investeringsmaatschappij PMV en BNP Paribas Fortis Private Equity. Ook de bestaande aandeelhouders stappen opnieuw mee in deze tweede, naar Belgische normen opmerkelijk grote en internationale, kapitaalronde. Zij bevestigen hiermee het vertrouwen in een bedrijf dat enerzijds een fundamenteel verschil wil maken in het leven van ouderen in woonzorgcentra, in hun assistentiewoning of gewoon thuis. Anderzijds stelt de slimme lamp zich ook ten dienste van de bredere maatschappij, die door de snelle vergrijzing de zorgkost door valincidenten jaar na jaar ziet toenemen.

Groep 65-plussers blijft groeien

De vergrijzing zet zich in sneltempo verder. Zo is een vijfde van de Europese bevolking vandaag al ouder dan 65. Tegen 2040 landen we op maar liefst een kwart. Niet alleen vandaag, maar ook morgen verdienen ouderen alle zorg die zij nodig hebben voor een waardig en gelukkig leven. De vergrijzing stelt onze maatschappij dan ook zwaar op de proef. Een stevige opdracht voor een zorgsysteem dat nu al kreunt onder zware financiële druk en een acuut tekort aan zorgpersoneel.

Technologie voor een lang en gelukkig leven

Nobi gelooft dat innovatieve technologieën daarom een steeds belangrijkere rol zullen spelen in het leven van ouderen. Vanuit haar missie om ouderen te helpen zo lang mogelijk onafhankelijk, waardig en gelukkig te leven, ontwikkelt Nobi technologische innovaties die niet alleen mens, maar ook maatschappij bijstaan in de vergrijzingsuitdaging van vandaag en morgen. Vandaag doet Nobi dat al met haar slimme lamp die inzet op valdetectie, -preventie en veiligheid.* De komende jaren zal Nobi evolueren naar een techbedrijf voor ouderen, met een gamma aan producten en diensten dat mensen helpt om zo lang mogelijk gelukkig, onafhankelijk en waardig te leven op de locatie die zij verkiezen.

Nobi 2021: een terugblik

2021 was het jaar waarin de marktbelofte van Nobi leek aan te slaan. Zo startte het bedrijf samenwerkingen met zowel grote als kleine, zowel Belgische als internationale zorgondernemingen. Denk aan rusthuizen, assistentiewoningen, ziekenhuizen, maar ook buurtzorg, herstelverblijven en organisaties voor kinderen met een beperking. Nobi lampen worden er ingezet om (het vaak drukbezet) zorgpersoneel te ondersteunen opdat zij al hun tijd en energie kunnen steken in nog kwalitatievere zorg voor hun bewoners of patiënten. 2021 was ook het jaar waarin Nobi haar eerste buitenlandse kantoren opende in Nederland (Eindhoven), Oostenrijk (Wenen) en de Verenigde Staten (New York). Afgelopen jaar werd ook het design van Nobi gelauwerd. De eerste twee gouden awards ontving Nobi voor de categorieën ‘Consumer’ en ‘Business Innovation’ van de prestigieuze ‘Henry van de Velde Awards’. Kort nadien ontving Nobi een German Design Award.

Blik op de toekomst

De 13 miljoen euro nieuw kapitaal zal worden ingezet voor de verdere uitbouw van langetermijnsamenwerkingen met woonzorgcentra, assistentiewoningen en ziekenhuizen overal ter wereld, en voor de lancering van Nobi bij mensen thuis. Nobi zal ook investeren in de redesign van haar eerste generatie lampen: zo ambieert het bedrijf, ondanks de stijgende grondstofprijzen, een goedkopere lamp om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen. Om dit alles nationaal en internationaal te kunnen waarmaken, zal team Nobi groeien van 10 naar meer dan 40 medewerkers tegen eind 2022.

Roeland Pelgrims, co-CEO Nobi: “Levens redden en kwalitatieve levensjaren veilig stellen was van bij de oprichting van Nobi onze drijfveer. Bij zware valincidenten telt elke minuut. Hoe sneller mensen worden geholpen, hoe meer levenstijd we kunnen winnen. Zo weten we dat 20 procent van alle ouderen die op spoed worden binnengebracht, langer dan een uur op de grond liggen. Binnen deze groep stijgt de mortaliteit tot 50 procent binnen de zes maand na het valincident. Die eerste 30 vallen die Nobi dit jaar heeft kunnen detecteren, hadden dan ook een grote emotionele en symbolische waarde voor team Nobi. Het zijn immers 30 mensen die door het verplegend personeel meteen geholpen werden, omdat hun woonzorgcentrum Nobi had. Stuk voor stuk interventies waarbij meerdere levensjaren worden gered. Daar doen we het voor!”

Rudy Dekeyser, managing partner LSP Health Economics Fund: “Dankzij Nobi’s unieke technologie voor valdetectie en -preventie brengt het vandaag al bijzonder veel toegevoegde waarde. De intelligente lamp kan echter zoveel meer! Zo laat de geïntegreerde communicatietechnologie het toe om aantrekkelijke toepassingen te ontwikkelen die onder meer ziektes helpen voorkomen, therapieën helpen opvolgen, maar vooral bijdragen aan een aangenamer leven voor ouderen. Met onze investering willen we ook dat potentieel laten ontbolsteren.”

Tine Bekaert, investeringsmanager bij PMV: “Op dit moment liggen de uitgaven voor preventie binnen de gezondheidszorg in ons land onder het Europese gemiddelde terwijl het net een noodzaak is om hier volop op in te zetten om ons systeem betaalbaar te houden. Vanuit de overtuiging dat nieuwe technologieën een sterke bijdrage kunnen leveren aan de overgang van een hoofzakelijk curatieve naar een meer preventieve geneeskunde en gezondheidszorg in het algemeen, zetten we met PMV heel graag onze financiële schouders onder een bedrijf dat diezelfde overtuiging deelt in haar langetermijnstrategie.”

Didier Beauvois, Head of Corporate Banking & Member of the Executive Board BNP Paribas Fortis: “Deze investering onderschrijft onze missie om innovatieve bedrijven met een positieve sociale impact te ondersteunen. Samen met het gereputeerde investeringsconsortium zetten we graag onze schouders onder de verdere uitbouw van Nobi, om zo een antwoord te bieden op een van de grootste uitdagingen in onze maatschappij de komende jaren.”

Afsluitende noot: De tweede kapitaalronde van Nobi werd begeleid door Joris Noreillie van CFOrent, met als legal partner Portelio. Naast de nieuwe investeerders dankt Nobi ook haar initiële aandeelhouders die opnieuw investeren, en ook VLAIO die bij opstart de ontwikkeling van de lamp mogelijk maakte met een half miljoen euro steun.

 

Perscontact

Liesbeth Pyck, liesbeth@nobi.be, +32 499 34 01 95

Frank Kindt, woordvoerder PMV, frank.kindt@pmv.eu, +32 472 42 07 90

 

Productinformatie

NOBI, DE SLIMME LAMP

Partner in valdetectie, -preventie en veiligheid

Nobi’s eerste product is de intelligente lamp die meebouwt aan een oplossing voor een wereldwijde problematiek: vallen bij ouderen. Zo valt één op drie 65-plussers minstens één keer per jaar. 66% hiervan raakt ernstig gewond. In Europa belanden 2,3 miljoen ouderen op spoed. Zo snel mogelijk hulp krijgen is cruciaal: vallen zijn immers de belangrijkste oorzaak van letsels met dodelijke afloop. 50% van de ouderen die langer dan 1 uur op de grond liggen, overlijden binnen de 6 maanden na de val. Met behulp van een uitgebreid sensorsysteem en artificiële intelligentie detecteert de Nobi lamp wanneer zijn bewoner valt en zorgt dan voor hulp. Nobi wil het op die manier voor zoveel mogelijk ouderen mogelijk maken veilig en gelukkig te wonen waar ze dat zelf willen. Dat kan thuis zijn, in een serviceflat of in hun kamer in het woonzorgcentrum, ter ondersteuning van het vaak drukbezette zorgpersoneel.

De slimme lamp: meer dan valdetectie alleen

Daarnaast is Nobi standaard uitgerust met ingebouwde temperatuur- en luchtkwaliteitmeting. Ze helpt bovendien ook vallen te voorkomen. Zo registreert Nobi wanneer de bewoner ’s nachts rechtop gaat zitten en laat ze automatisch zacht licht branden. Zo voorkomt ze desoriëntatie bij wakker worden en een val wanneer men uit bed zou stappen. Met haar artificiële intelligentie detecteert Nobi verandering in gedrag, zoals wanneer iemand plots slechter te been is. Nobi waakt ook mee over de algemene gezondheid van haar bewoner. De integratie met apparaten zoals een slimme weegschaal of een bloeddrukmeter biedt extra inzichten over de gezondheid van de bewoner. Via app-notificaties ontvangen bewoners en hun verzorgers waarschuwingen of aanmoedigende berichten zoals ‘probeer vandaag eens 1000 stappen te zetten’.

 

Over Nobi

Nobi is een scale-up die in 2018 werd opgericht in Antwerpen (België). Nobi wil ervoor zorgen dat zoveel mogelijk ouderen zo lang mogelijk kwalitatief en zorgeloos zelfstandig kunnen blijven wonen. Ook voor woonzorgcentra en serviceflats zijn de Nobi-lampen meer dan nuttig. De slimme lampen ondersteunen zorgpersoneel efficiënt en zorgen ervoor dat ze zich volledig kunnen concentreren op hun kernmissie: ouderen helpen een gelukkig en comfortabel leven te leiden. Nobi is dubbele Henry van de Velde winnaar 2021 in de categorieën Business Innovation en Consumer en won een German Design Award. Nobi bestaat uit een 10-koppig team in België, 2 medewerkers in Nederland, 2 medewerkers in de Verenigde Staten en een internationale adviesraad met specialisten in ouderenzorg, geneeskunde en smart home technologie. Alle informatie vind je op www.nobi.life

Over LSP

LSP is een Europese investeringsmaatschappij die financiering verstrekt aan bedrijven die producten ontwikkelen in het domein van de gezondheidszorg. Het management van LSP heeft meer dan $ 3,5 miljard (€ 3 miljard) opgehaald en de groei van 150 bedrijven ondersteund. Bekende voorbeelden zijn Argenx, Crucell en Neuravi. LSP investeert vanuit kantoren in Amsterdam, München en Boston en volgt hierbij vijf strategieën, elk met een toegewijd team en afgelijnd investeringsdomein: LSP 7 investeert in private vroege tot late-fase geneesmiddelenontwikkeling en medische technologiebedrijven; LSP HEF 2 richt zich op private medische technologiebedrijven en digitale zorgbedrijven in een laat stadium; het LSP Dementia Fund investeert in bedrijven die zich richten op neurodegeneratieve ziekten; LSP Public richt zich op bedrijven in de publieke gezondheidszorg; en EBAC is de SPAC van LSP die zich uitsluitend richt op Europese biotech. LSP levert een actieve bijdrage aan de wereldwijde life sciences-industrie en het Europese life science-ecosysteem door rollen op zich te nemen als initiatiefnemers, oprichters en bestuurders in verschillende private en publieke stichtingen en organisaties, bijvoorbeeld als oprichter en bestuurslid van het Oncode Institute. Voor meer informatie: lspvc.com.

Over PMV

PMV is een investeringsmaatschappij die de economische toekomst van Vlaanderen vormgeeft. PMV financiert beloftevolle bedrijven van bij de prille start tot en met de groei en internationalisering. PMV biedt financiële oplossingen op maat aan alle ondernemers met een goed businessplan en een sterk managementteam door middel van kapitaal, leningen en waarborgen. Daarnaast realiseren zij met en voor de overheid, in samenwerking met diverse partners, projecten die belangrijk zijn voor de welvaart en het welzijn in Vlaanderen. PMV beschikt over een portfolio met 1,4 miljard euro in beheer.

Over BNP Paribas Fortis Private Equity

BNP Paribas Fortis Private Equity, (BNP Paribas Fortis Private Equity | Focus | BNP Paribas Fortis Ondernemingen), de risicokapitaalvennootschap van BNP Paribas Fortis, is al sinds de jaren 80 actief op de private equity-markt in België. Vandaag neemt BNP Paribas Fortis Private Equity minderheidsparticipaties en verschaft het mezzaninefinanciering aan performante middelgrote ondernemingen. Bovendien is BNP Paribas Fortis Private Equity actief als investeerder in gespecialiseerde venture capital- en private equity-fondsen die aanwezig zijn op de Belgische markt. Directe participaties van BNP Paribas Fortis Private Equity zijn onder meer Studio 100, JAC, eTheRNA, Penne, Quality Assistance en PointChaud.