nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Borit, specialist in metalen bipolaire platen voor brandstofcellen, gaat op in Weifu

borit-pmv

Borit NV (Borit), producent van componenten voor brandstofcellen en electrolysers, wordt verkocht aan Weifu High-Technology Group (Weifu). De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en Finindus, een investeringsmaatschappij van de Vlaamse overheid en ArcelorMittal, stappen met de verkoop uit het Geelse productiebedrijf.  De overname beoogt de verdere uitbreiding en internationalisatie van de technologie ontwikkeld in Geel binnen een toonaangevende industriële groep.

Borit produceert en commercialiseert metalen bipolaire platen voor brandstofcellen (“fuel cells”) die vanuit waterstof elektriciteit generen. Borit heeft haar hoofdkantoor en productie-eenheid in Geel. Het bedrijf won de ‘Factory of the Future Award 2018’ uitgereikt door Agoria als erkenning voor haar doorgedreven investeringen in digitalisering, slimme processen en producten en productie op wereldniveau.

Borit werd in 2010 opgericht door OCAS, Finindus en Borit Leichtbau-Technik GmbH om een unieke hydroform-technologie industrieel op te schalen en commercieel in te zetten voor het vervormen van zeer dunne metaalplaten. Eind 2014, nadat Borit de keuze had gemaakt om zicht vollop toe te leggen op componenten voor brandstofcellen en electrolysers, trad PMV toe tot het kapitaal om samen met Finindus het industrieel investeringsprogramma mee te helpen realiseren. Er volgden nog verschillende financieringsrondes, die resulteerden in een verdere uitbreiding van het aanbod,  en de technologische expertise, de productiecapaciteit en de Vlaamse tewerkstelling.

COMPLEMENTAIRE STRATEGISCHE PARTNER

Om zijn leidinggevende positie in deze wereldwijde markt te kunnen handhaven en verdere groei te realiseren staat Borit voor belangrijke uitdagingen: verder opschalen met inbegrip van het opzetten van een productievestiging in China en het verder uitbreiden van haar positie in de waardeketen. Hiervoor zijn gerichte partnerships en aanzienlijke investeringen nodig.

Om deze groeiambities te ondersteunen werd in 2019 de zoektocht opgestart naar een sterke, strategische en industriële partner. Van de initieel gecontacteerde kandidaat-partners, kwam de interesse uiteindelijk vooral van Aziatische partijen.

Uiteindelijk werd slechts één partij weerhouden die een sterke complementaire en strategische fit met Borit kon aantonen. De keuze voor de Weifu High Technology Group – beursgenoteerd en voor 14% in handen van het Duitse Robert Bosch GmbH, de tweede grootste aandeelhouder – werd ingegeven door onder andere

  • de local-for-local strategie: Weifu wil de Europese en Noord-Amerikaanse markt blijven bedienen vanuit de vestiging in Geel. De Chinese markt zal door Weifu vanuit een nieuwe Chinese productie-eenheid worden bediend.  Weifu geeft ook aan de vestiging in Geel verder als technologiecentrum te willen uitbouwen;
  • het investeringstrackrecord van Weifu: in 2019 verwierf Weifu een controlerend belang in IRD, een Deense producent van membranen (MEA) voor brandstofcellen. Volgend op de overname investeerde Weifu extra middelen in IRD om het bedrijf verder te laten groeien. Borit en IRD zijn sterk complementair in hun activiteiten;
  • de expertise in massaproductie: Weifu beschikt over bewezen expertise in industriële massaproductie van onderdelen voor verbrandingsmotoren en ambieert een belangrijke toeleverancier en partner te worden voor toeleveranciers (waaronder Robert Bosch) en producenten van voertuigen met alternatieve aandrijvingen wereldwijd.

Roald Borré, Hoofd Equity Investments bij PMV: ”De huidige marktomstandigheden binnen bepaalde sectoren, versterkt door de huidige coronacrisis, nopen ons tot bepaalde keuzes in het belang van het bedrijf en de tewerkstelling in Vlaanderen. We geloven dat we met Weifu gekozen hebben voor een partner die, naast een strategische fit met het bedrijf, ook verder zal inzetten op investeringen die zullen bijdragen aan de Vlaamse economie en Borit in staat zal stellen zich verder als state of the art technologiecentrum te ontwikkelen.”

Dirk De Boever, Hoofd Investeringen bij Finindus en voorzitter van de Raad van Bestuur van Borit: “Het samengaan met Weifu zorgt er voor dat Borit in de hoogste klasse kan blijven meespelen nu grotere industriële spelers zich in toenemende mate positioneren in de waterstofeconomie. We hebben er vertrouwen in dat Borit zich, naast het Deense IRD, verder duurzaam zal ontwikkelen en een hoeksteen zal zijn van de brandstofcelactiviteiten van Weifu. Zo zal ook de bijdrage van Borit aan een groenere toekomst worden gemaximaliseerd. ”

Meer info:

Frank Kindt, communicatiemanager PMV, frank.kindt@pmv.eu, 0472/420790

Sven Vandeputte, managing director Finindus, sven.vandeputte@finindus.be, 0473/93 42 75