nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Circulaire wandsystemen in Europa dankzij Cofinanciering van PMV

juunoo-pmv

Met 100 procent circulaire wandsystemen wil de Kortrijkse start-up JuuNoo bouwafval drastisch terugdringen. Bedrijven als KBC, Showpad en VDAB hebben hun kantoren al (her)ingericht met de duurzame, innovatieve wanden. Een kapitaalinjectie van 1,5 miljoen maakt het voor JuuNoo mogelijk om na de Belgische markt ook andere Europese landen te veroveren. De start-up heeft scholen, zorgcentra en winkels in het vizier.

Vandaag bestaat zo’n 40 procent van onze totale afvalberg uit bouwafval. Elk jaar wordt er in België alleen al 26 miljoen ton aan bouwafval en voor 1,8 miljard euro aan binnenwanden weggegooid. De bouwsector zoekt volop naar manieren om duurzamer te werken. “JuuNoo wil voorop lopen in die evolutie met innovatieve en 100% circulaire wandsystemen”, zegt oprichter Chris Van de Voorde. “Bedrijven vragen, ook onder de druk van een nieuwe generatie medewerkers, naar kwalitatieve circulaire oplossingen. Maar die moeten ook betaalbaar zijn. Om écht impact te hebben, moet je duurzaamheid en kostenefficiëntie met elkaar verzoenen. Ons systeem maakt het voor aannemers goedkoper om een wand te hergebruiken dan hem te slopen en een nieuwe te bouwen. Als je ze toch niet meer nodig hebt, kopen wij ze weer.” JuuNoo wordt ondersteund door Start it @KBC en VLAIO. Daarnaast is het bedrijf alumnus van Climate-KIC, een Europese accelerator die de meest innovatieve circulaire oplossingen in de bouwsector beloont.

PRODUCTIEVER WERKEN

Naast de groeiende vraag naar duurzame, circulaire oplossingen speelt JuuNoo ook op een tweede evolutie in. Meer en meer bedrijven stappen af van hun open landschapskantoren. “Open kantoren zijn niet enkel nefast voor de gezondheid van de werknemers, maar wegen ook zwaar op hun concentratie én op de productiviteit”, merkt Chris Van de Voorde op. “Ondernemingen kijken bij de inrichting van hun kantoren opnieuw naar de verschillende activiteiten op de werkvloer.” JuuNoo leverde kantoorwanden voor onder andere Showpad, KBC, VDAB en Cronos. De installatie verloopt tot 7 keer sneller dan de traditionele systemen. Bovendien zijn de wanden vlot verstelbaar, waardoor ze in elke ruimte passen. Ze kregen van het onafhankelijke ingenieursbureau Daidalos Peutz een uitstekende score mee op het vlak van akoestiek. Bedrijven kiezen zelf de technische vereisten en de stijl, zodat de wanden naadloos in de bestaande inrichting passen.

KAPITAALRONDE

Start-up JuuNoo heeft net een kapitaalronde van 1,5 miljoen euro afgerond. De kapitaalinjectie komt van Belfius en twee West-Vlaamse investeerders. Ook PMV gelooft in het project en kende een Cofinanciering toe. “De investering past helemaal in de rol die we willen spelen in de Vlaamse economie”, vertelt PMV-kredietanalist Kjell Verley, “elke onderneming met een goed plan en een competent team moet financiering kunnen vinden voor haar plannen.Zowel de boeken, de plannen als het team van JuuNoo wisten ons te overtuigen om met financiering over de brug te komen. Dat het om een onderneming gaat met een lokale productie in de circulaire economie, is een bijkomende troef. Ook de eerste verkoopcijfers en het vertrouwen van andere financiers, zijn hoopgevend.” Investeerder Laurence Levrau gelooft eveneens in het project: “Bedrijven zijn continu op zoek naar manieren om productiever te werken met hun ruimtes, maar het is vaak onbetaalbaar of praktisch niet haalbaar. JuuNoo speelt daar perfect op in met een combinatie van kwaliteit, betaalbaarheid en flexibiliteit. Het circulaire aspect is een extra troef.” JuuNoo wil het geld aanwenden om medewerkers aan te werven en de slimme, circulaire binnenwanden na België ook op andere Europese markten te lanceren, verduidelijkt Chris Van de Voorde. “Europa heeft eindelijk ingezien dat circulaire producten de enige oplossing zijn om de planeet leefbaar te houden voor onze kinderen. De bouwsector speelt een sleutelrol in die evolutie. JuuNoo-wanden kunnen niet alleen in kantoren, maar evengoed in scholen, zorgcentra, ziekenhuizen of winkelpanden het bouwafval drastisch terugdringen.”