nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Confo Therapeutics sluit een licentie met Lilly voor kandidaat-geneesmiddel pijnbestrijding

2 mrt 2023

Gent, België – 2 maart, 2023 – Confo Therapeutics sluit een  licentieovereenkomst wereldwijd met Lilly voor CFTX-1554, haar niet-opioïde kandidaat-geneesmiddel voor pijnbestrijding. Confo Therapeutics is een leider in de ontwikkeling van geneesmiddelen gericht tegen G-protein coupled receptors (GPCRs) en opereert vanuit Zwijnaarde bij Gent.

CFTX-1554 is een nieuwe inhibitor of remmer van de angiotensine II type 2 receptor (AT2R) en wordt momenteel in een Phase 1 klinische studie onderzocht. Het kandidaat-geneesmiddel is een niet-opioïde en geschikt als een lichtere dagelijkse pijnstiller voor de behandeling van neuropatische pijn, ook wel zenuwpijn genoemd, een ziekte die gepaard gaat met schade aan de perifere zenuwbanen. De bestaande behandelingen zijn vaak onvoldoende werkzaam en kunnen leiden tot belangrijke nevenwerkingen, tot zelfs verslaving  door hun opioïde karakter. Patiënten met perifere neuropathie hebben een enorme behoefte aan nieuwe werkzame pijnbestrijders die veilig zijn en geen nadelige impact hebben op hun dagelijkse activiteiten.

Confo Therapeutics ontvangt van Eli Lilly een aanbetaling van 40 miljoen USD en heeft recht op mijlpaalbetalingen tot 590 miljoen USD alsook inkomsten uit royalties.

Over CFTX-1554
CFTX-1554 is de eerste product-kandidaat van Confo Therapeutics in klinische ontwikkeling en is een niet-opioïde benadering die ontworpen is om perifere (neuropathische) pijn aan te pakken en tegelijkertijd centraal gemedieerde bijwerkingen, zoals verslaving en sedatie, te vermijden. Het middel is een nieuwe remmer van de angiotensine II type 2 receptor (AT2R), een klinisch voorkomend doelwit voor de behandeling van neuropathische pijn. Terwijl eerdere verbindingen gericht op AT2R er niet in geslaagd zijn om een goedkeuring op de markt te krijgen, onderscheidt CFTX-1554 zich door een efficiëntere interactie met de AT2R-bindingsplaats, wat resulteert in verbeterde geneesmiddelachtige eigenschappen. CFTX-1554 wordt momenteel onderzocht in een Fase 1 first-in-human klinische studie (ClinicalTrials.gov Identifier: NCT05260658).

“Dat Lilly, zelf expert in de ontwikkeling en commercialisatie van geneesmiddelen voor chronische pijnbestrijding, de capaciteiten van Confo erkent om best-in-class GPCR kandidaat-geneesmiddelen te ontwikkelen, maakt ons bijzonder enthousiast. De klinische ontwikkeling van CFTX-1554 zal ten volle kunnen genieten van de universele expertise en kennis van Lilly, en Confo kan zich verder toeleggen op de verdere ontwikkeling van haar eigen pijplijn.”

Cedric Ververken, CEO Confo Therapeutics