nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Belg heeft nog maar halve baksteen in de maag

18 sep 2017
bricks-pmv

Joseph Bricks – what’s in a name? – is opgericht door Wim Heylen en Matthieu van den Berg. Het in het Maasmechelse industriegebied gevestigde bedrijf is gespecialiseerd in de productie van baksteenstrips en ontwikkelde een even eenvoudige als revolutionaire productiemethode die ervoor zal zorgen dat veel Belgen voortaan nog maar een halve baksteen in de maag – en tegen de gevel – zullen hebben.

Steenbakken zit bij Wim Heylen in het bloed. Van jongs af aan kreeg hij de passie en de kennis van het metier mee en liep hij rond in de steenfabriek van zijn vader. Wim werd industrieel ingenieur van opleiding. Na een eerste externe managementervaring keerde hij terug naar de familiale steenbakkerij Heylen Bricks, die hij later overnam. Wim besteedde er bijzondere aandacht aan innovatie en ontwikkelde er speciale ovens die het mogelijk maakten om stenen tweemaal te bakken, waardoor vernieuwende kleuren mogelijk werden. In 2011 verkocht hij aan Wienerberger.

Ook Matthieu van den Berg heeft als werktuigbouwkundige, als verantwoordelijke grondstoffen bij het Nederlandse Koramic/Wienerberger en als manager bij diverse steenbakkerijen in Nederland en Duitsland veel ervaring opgedaan in de grofkeramische sector.

Met zoveel kennis en kunde besloten de twee ondernemers om zich te wagen aan een vernieuwend concept voor de productie van baksteenstrips. Dat zijn “dunne” bakstenen die worden aangebracht op een vlakke ondergrond om zo het uitzicht en de eigenschappen van een echte bakstenen wand te geven. In tegenstelling tot bakstenen worden baksteenstrips niet gemetseld zoals een klassieke muur, maar tegen een wand gelijmd, waarna ze kunnen worden opgevoegd.

Het productieproces van Joseph Bricks laat toe om hoogkwalitatieve baksteenstrips goedkoper te produceren dan nu het geval is. Steenstrips waren immers nog altijd zo’n 20 % duurder dan de klassieke baksteen. Die kostenbesparing is mogelijk dankzij een nieuwe, speciaal door machinebouwer De Boer, ontworpen machine, waarvoor Joseph Bricks exclusiviteit geniet. Die machines elimineren de massa restafval, die de prijs alleen maar omhoogdreef. Het innovatieve productieproces bestaat erin dat men in plaats van gebakken bakstenen te verzagen, de natte net gevormde stenen versnijdt. Hierdoor kan het bedrijf grondstof recupereren en is er minder energie nodig voor het drogen en bakken van de baksteenstrip. En je ziet het verschil zelfs niet. De nerven op de baksteenstrip van Joseph Bricks zijn identiek aan die van een klassieke baksteen omdat men de klei op dezelfde manier in de vorm gooit. De formule slaat aan. Omwille van de strengere normering omtrent woonisolatie kent het gebruik van deze baksteenstrip een opmars. Zij nemen immers minder ruimte in en zijn ook lichter dan volle stenen, waardoor er geen zwaardere fundering is vereist bij gevelrenovatie.

Ook de recente en tragische brand in de Londense Grenfell Tower en de verhoogde aandacht voor brandveiligheid spelen mee in de kaart van de baksteenstrips van Joseph Bricks. Die zijn immers onontvlambaar, net zoals de gebruikte isolatie en hechtingslijm.

Het zal dus niet verbazen dat de baksteenfabrikant Vandersanden al gauw interesse toonde wat eind augustus geleid heeft tot een overname van Joseph Bricks. Daarmee haalt Vandersanden het meest innovatieve productieproces voor baksteenstrips in huis.

Joseph Bricks werkt momenteel met negen medewerkers, waarvan vier hoogopgeleiden zijn overgestapt van Ford. Hun kennis, en de technische expertise van Wim en Matthieu, was cruciaal in de opstart van het nieuwe bedrijf. De fabriek in Maasmechelen is net opgestart. Intussen zijn er al tests gebeurd met zo’n dertig diverse kleuren van de nieuwe baksteenstrip. Begin 2018 zal het ruime assortiment wereldwijd worden verdeeld.

PMV verleende een 58 % Gigarant-waarborg voor de leasing van de productiemachines, in samenwerking met Belfius Lease. Ook de Limburgse investeringsmaatschappij LRM deed een duit in het zakje via een achtergestelde lening.

Lees meer op de website van Joseph Bricks.