nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Confo Therapeutics werkt samen met Lundbeck voor ontwikkeling nieuwe geneesmiddelen

26 sep 2017
confo_therapeutics-pmv

Confo Therapeutics, een opkomend geneesmiddelontwikkelingsbedrijf, kondigde vandaag aan dat het gaat samenwerken met H. Lundbeck A/S, een wereldwijd farmaceutisch bedrijf gespecialiseerd in psychiatrische en neurologische aandoeningen. Met deze samenwerking wil het bedrijf zijn gepatenteerde Confo®-technologie uitrollen om nieuwe, kleine moleculeverbindingen te ontdekken die inwerken op twee G-proteïnegekoppelde receptoren (GPCR’s).

Volgens de overeenkomst heeft Lundbeck een optie op een exclusieve licentie om de moleculen die voortvloeien uit deze samenwerking te ontwikkelen, te produceren en te commercialiseren. Confo Therapeutics zal hiervoor tijdens de tweejarige samenwerking in totaal 5 miljoen euro ontvangen in toegangstarieven en onderzoeksfinanciering. Het komt ook in aanmerking voor bijkomende mijlpaalfinanciering en “tiered royalties” op de jaarlijkse netto-verkoop van elk product dat voortvloeit uit deze samenwerking.

Als commentaar op deze overeenkomst, zei Dr. Cedric Ververken, CEO: “We zijn verheugd om samen op deze receptoren te werken met Lundbeck omwille van hun vooraanstaande expertise op het vlak van onderzoek en ontwikkeling in de neurowetenschappen. Deze overeenkomst is een verdere validatie van de kracht en de toepasbaarheid van onze gepatenteerde Confobody-technologie en van onze strategie om selectieve farmaceutische partnerschappen aan te gaan in combinatie met de ontwikkeling van een gepatenteerde productlijn.”

Kim Andersen, Senior Vice President Onderzoek bij H. Lundbeck A/S, voegde daaraan toe: “De samenwerking met Confo Therapeutics zal Lundbeck toelaten om te werken aan GPCR’s die we voordien nog niet konden onderzoeken. Deze nieuwe technologie zal chemische referenties van hoge kwaliteit leveren, samen met structurele informatie over deze belangrijke doelklassen. Het zal ons toelaten om nieuwe projecten op te zetten in onze preklinische portfolio tegen schizofrenie, depressie, AD en PD en uiteindelijk nieuwe producten op de markt te brengen ten behoeve van patiënten met neurologische en psychiatrische aandoeningen.”

 

MEER INFORMATIE

info@confotherapeutics.com
www.confotherapeutics.com

Lees hier ook het interview met Dr. Cedric Ververken in De Tijd (26 september 2017)

OVER CONFO THERAPEUTICS

Confo Therapeutics is opgericht in 2015 door het VIB, de VUB en Capricorn Venture Partners, met financiële steun van MINTS, PMV, QBIC, SOFI en V-Bio Ventures. Confo Therapeutics is een geneesmiddelontwikkelingsbedrijf dat bouwt aan een portfolio van ‘first-in-class’ programma’s die zijn gebaseerd op zijn gepatenteerde Confo®-technologie, waarbij fragmenten van antilichamen of ‘Confobodies’ worden gebruikt voor pathway-selectieve drugs die zijn gericht naar G-proteïne-gekoppelde receptoren (GPCR’s)

G-proteïne gekoppelde receptoren (GPCR’s) zijn aantrekkelijke doelwitten van geneesmiddelen voor de behandeling van een brede waaier stoornissen, omdat ze in heel veel levensprocessen, dus ook bij ziektes, een essentiële rol vervullen. GPCR’s zijn aan-uit schakelaars die in het celmembraan zitten en signalen doorgeven van buiten naar binnen in de cel door conformationele wijzigingen in hun structuur.