nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

De “PMV-molecule”

18 jan 2018
argenx_beurs-pmv

Op het internationale toneel is de slag om kennis, technologie en infrastructuur volop bezig. De roep om verankering klinkt dan ook steeds luider en met een stabiele investeerder zoals PMV staan de aandeelhouders in elk geval met beide voeten stevig op Vlaamse grond.

Maar, PMV wil onze bedrijven niet alleen verankeren maar ook laten internationaliseren. Het ligt immers in de aard van schepen om te varen. Een schip in de haven is dan wel veilig, alleen is het daar niet voor gemaakt.

PMV pleit er dan ook graag voor om internationale strategieën te ontwikkelen die Vlaamse bedrijven in staat moeten stellen om over de grenzen heen te kijken zonder hun bruggen met het thuisland te verbranden. Bedrijven als argenx bewijzen in elk geval dat Vlaamse ondernemers furore kunnen maken in het buitenland.

Argenx werd opgericht in Breda in 2008 – in volle financiële crisis – op initiatief van Tim Van Hauwermeire, Hans de Haard en Torsten Dreier, die hun sporen hadden verdiend in de biotech-industrie. Zij hadden de ambitie om op een efficiënte manier nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen op basis van antilichamen bij kameelachtigen. Die antilichamen dienen voor de behandeling van auto-immuunziektes en meerdere kankervormen.

Onder impuls van VIB verplaatste het bedrijf zijn onderzoeksactiviteiten naar de Arteveldestad en in 2011 streek argenx neer in Gent. En twee jaar later trad PMV toe tot het aandeelhouderschap. Het bedrijf stond toen al een tijdje op de radar van PMV. De ondernemers konden dankzij uiterst kundig management immers indrukwekkende resultaten voorleggen.

De 5 miljoen euro die PMV daarbij investeerde was specifiek bedoeld om de molecule ARGX-113 toe te voegen aan de toen nog volledig preklinische pijplijn. Sindsdien noemen we dat hier trouwens de “PMV-molecule”.

ARGX-113

ARGX-113 biedt hoop aan tienduizenden patiënten die leiden aan myasthenia gravis, een zeldzame spierziekte waarbij het immuunsysteem de eigen lichaamscellen aanvalt in plaats van lichaamsvreemde indringers. Op die manier wordt de signaaloverdracht tussen de zenuwen en de spieren verstoord. De symptomen variëren van vermoeide ledematen tot slikstoornissen, gezichtsverlies en problemen met de ademhaling en de spraak, wat een normaal sociaal leven sterk bemoeilijkt.

In juli 2014 haalde argenx nog eens 42 miljoen euro op bij zijn beursgang op Euronext Brussel en ging het bedrijf een stevig partnerschap aan met farmabedrijf Shire, dat ook tot het kapitaal toetrad. De bestaande aandeelhouders, waaronder PMV, ondersteunden ook deze keer het verhaal.

Dankzij het positieve nieuws over de eigen productontwikkeling en de bijzondere samenwerking met farmabedrijven, steeg de waarde van het argenx-aandeel gestaag.

In mei 2017 stak argenx dan de oceaan over om te noteren op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, het mekka van de biotech.  Amerikaanse, maar ook Europese beleggers liepen storm en argenx haalde vlotjes 100 miljoen dollar op, veel meer dan de beoogde 60 miljoen. Ook deze transactie werd gesteund door PMV.

Na deze succesvolle operatie in de Verenigde Staten ging het razendsnel voor argenx.  Het bedrijf bracht immers klinische data van de “PMV-molecule” naar buiten. ARGX-113 werd getest in een fase 2-studie op vierentwintig patiënten. Driekwart van hen bleek positief te reageren op de behandeling. Er was ook een duidelijk onderscheid met de patiënten die een placebo toegediend hadden gekregen. Enthousiaste beleggers zorgden ervoor dat argenx meteen meer dan 1 miljard euro waard werd.

En laat ons niet vergeten dat woorden wekken, maar voorbeelden trekken. Dergelijke Vlaamse voorbeelden kunnen de goesting voor het ondernemerschap verder aanwakkeren.

Daar is het PMV uiteindelijk om te doen.