nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Dualyx haalt 40 miljoen euro op om Treg-therapieën voor auto-immuunziektes te ontwikkelen

15 mei 2023

Dualyx NV kondigde vandaag aan dat het 40 miljoen euro heeft opgehaald in een serie A-kapitaalronde. De fondsenwerving werd gezamenlijk geleid door Fountain Healthcare Partners, Forbion en Andera Partners, met de steun van bestaande investeerders, waaronder PMV.  PMV stapte begin 2020 al als één van de eerste investeerders in het Gentse bedrijf, dat in 2019 werd opgericht. De financieringsronde zorgt voor een aantal wijzigingen in de samenstelling van het bestuur. Naast de vertegenwoordigers van de nieuwe investeerders treedt CEO van Pliant Therapeutics Bernard Coulie per direct toe als onafhankelijk voorzitter. Met hem komt er een schat aan ervaring mee in het oprichten en leiden van succesvolle biotechbedrijven. Dualyx zal het verse kapitaal en de opbrengst ervan inzetten om zijn belangrijkste auto-immuniteitsprogramma DT-001 en zijn pijplijn van Treg-kandidaten verder te ontwikkelen.

Dualyx richt zich op de ontwikkeling van nieuwe, first-in-class therapeutica voor (auto)immuun- en ontstekingsziekten. Bij auto-immuunziektes vindt er een overreactie plaats van het immuunsysteem waardoor het zich tegen het lichaam zelf keert. De regulerende T-cellen (Tregs), die in principe ontstekingen onderdrukken, zijn bij auto-immuunziektes onvoldoende actief. Dualyx wil nieuwe medicatie maken, die regulerende T-cellen activeert zodat de immuunrespons onderdrukt wordt en in toom wordt gehouden. Dualyx’ hoofdprogramma DT-001 is gericht op de zeer aantrekkelijke TNF-receptor 2 (TNFR2), die algemeen wordt beschouwd als een kritische component in de immuniteitsmodulatie. Via geavanceerde ontwikkeling van antilichamen heeft Dualyx een agonist tegen de receptor ontwikkeld,  die zeer selectief regulerende T-cellen (Tregs) activeert. Tot op vandaag zijn er veelbelovende resultaten waargenomen bij preklinisch onderzoek met DT-001 en zijn er studies gestart die het onderzoek naar dit nieuwe geneesmiddel in de kliniek mogelijk maken. DT-001 belooft een baanbrekende behandelingsoptie te worden voor een brede waaier van auto-immuunziekten. Het verse kapitaal zal gebruikt worden om Dualyx’ DT-001-programma naar de vroege klinische proof-of-concept-fase te tillen. De Gentse onderneming heeft daarnaast een pijplijn met aanvullende Treg-programma’s in een pril stadium van ontwikkeling.

Tine Bekaert, senior investment manager: “Met het vers kapitaal zal Dualyx de eerste klinische data voor het hoofdprogramma opleveren én een kandidaat-medicijn kunnen realiseren, dat klaar is voor klinische testen voor het tweede programma. Dat zijn belangrijke mijlpalen voor hen. We zijn ervan overtuigd dat Treg-therapieën op termijn toegepast zullen worden in klinische praktijken en de weg zullen vinden naar de patiënt. ”

Dualyx is een beloftevolle groeier binnen onze portfolio. PMV wil de ambitieuze plannen van het biotechbedrijf een stevige duw in de goede richting geven. Daarom neemt PMV opnieuw deel aan de kapitaalronde met een aanzienlijke inbreng, waardoor we na de drie nieuwe internationale investeerders, de grootste investeerder zijn geworden.

Kenneth Wils, hoofd PMV Life Sciences & Care