nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Ellis Gourmet Burger

22 jun 2017
rossini_burger-pmv

Enthousiastelingen maken het verschil. In 2008 beraamden enkele horeca-vrienden het plan om de perfecte hamburger te ontwikkelen. Wat voor velen nog gelijkstond met een snelle, ongezonde hap werd – na enig zoek- en experimenteerwerk in de keuken van CEO Thierry Canetta – omgetoverd tot een hippe luxehamburger met kwaliteitsvolle ingrediënten.

Hamburgers zijn natuurlijk al zo oud als de weg naar Kralingen. Aan het begin van de dertiende eeuw legden de Mongoolse horden van Dzengis Khan al rauw vlees onder hun zadel om het mals te maken. Bij de verovering van Moskou door zijn kleinzoon Koeblai Khan vond ook daar dit culinaire gebruik ingang. De “steak tartaar” was geboren.

Het waren de Russen die het recept verfijnden met ui en eieren. Via de handel met Rusland raakte het gerecht dan snel ingeburgerd in de Duitse havenstad Hamburg. Europeanen die via Ellis Island naar Amerika migreerden konden aan boord van hun oceaanstomers genieten van een gerookte en gepekelde versie van deze ‘hamburger steak,’ die aan het begin van de negentiende eeuw furore maakte in de eethuisjes van de New Yorkse haven. Duitse migranten konden er blijkbaar niet genoeg van krijgen en, volgens de legende, serveerde Louis Lunch rond 1900 in New Haven de eerste versie van de hamburger tussen twee sneetjes toast aan een klant die er snel vandoor moest. De Verenigde Staten zouden daarmee uitgroeien tot de ultieme burgersamenleving.

Op reis in New York en Londen, merkte de zaakvoerder van het toekomstige Ellis Gourmet Burger, echter dat dit eenvoudige en oeroude recept steeds meer werd opgewaardeerd om ook de meest veeleisende foodies te behagen. Samen met zijn kompanen zag hij meteen het gat in de markt.

In 2011 openden zij het eerste Ellis Gourmet Burger-restaurant in hartje Brussel, vlak in de trendy Katelijnewijk. Dankzij het sterke concept en het robuuste management, bleef het succes niet uit. De formule bekoorde vooral drukke stadmensen die wel graag goed en lekker eten, maar daar niet altijd geld of tijd aan willen besteden.

Al snel volgde een ware veroveringstocht in binnen- en buitenland. Het bedrijf heeft ondertussen al zestien restaurants in België, Nederland en Frankrijk. Het kan inderdaad snel gaan. Zo opende de hamburgerketen in het najaar van 2016 al zijn derde vestiging in Antwerpen, het zestiende filiaal in totaal. Het zeventiende is op komst in Aalst.

Om de concurrentie, en de copycats, het hoofd te bieden, was een snelle expansie in het buitenland ook noodzakelijk. Om die groei verder mogelijk te maken, verleende PMV in 2016 aan huisbankier ING – via Gigarant, het waarborgfonds voor grote bedragen – een belangrijke waarborg van meer dan anderhalf miljoen euro. De opgehaalde middelen dienen onder meer voor het inplanten van drie restaurants in Parijs, met name aan de bekende rue du Faubourg Saint-Antoine, aan de Porte de la Chapelle en in Chesnay, vlakbij Versailles.

Ook in het epicentrum van de gastronomie, sloeg de burger-hype toe. Zo konden verwende Franse paletten genieten van, bijvoorbeeld, een kreeftburger, of eentje met foie gras. Voor de Belgische toets is er ook de klassieke Ellis-burger met West-Vlaams rood rundvlees van slagerij Dierendonck of een met Belgische kaas. Ook zwarte pens vindt zijn weg naar het broodje, een tijdelijk recept waarvoor Ellis nauw samenwerkte met tweesterrenchef Bart De Pooter, onder meer gekend van de Pastorale in Reet en restaurant WY in Brussel. De restaurants in Parijs zullen bovendien Duvel, Vedett, Liefmans, Maredsous en Hoegaarden serveren. Santé!