nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Enige chocopasta met nutri-score A krijgt financiering van PMV

choco-yoco-pmv

Start-up Choco Yoco ontwikkelde de enige chocopasta met Nutri-Score A ter wereld. Het gezonde product op basis van yoghurt wordt CO2-neutraal geproduceerd in het Waasland. Het is een antwoord op de groeiende bekommernis bij consumenten over het suikergehalte, de ongezonde vetten én de milieu-impact van de bestaande producten. Met een Cofinanciering van PMV, aanvullend bij bank- en andere financieringen, wil de ondernemer een deel van de Beneluxmarkt veroveren.

“Momenteel zijn er twee smaken ontwikkeld: hazelnoot en chocoladesmaak. Speculaas is in de ontwikkelingsfase”, vertelt zaakvoerder Alex Helsen, die heel wat ervaring heeft in de retailsector. Eerder bracht hij de kruiden van Piet Huysentruyt op de markt en was hij mede-eigenaar van het bekende chocomerk ‘Het Boerinneke’. Wegens de ziekte van zijn echtgenote stapte hij overal uit om zich te focussen op zijn jonge gezin. De drang om te ondernemen overwon en Alex richtte zich op de ontwikkeling van een gezonde choco. Hij maakt zich op basis van zijn ervaring in de sector sterk dat er op de markt veel vraag is naar een gezondere chocopasta.

Gezond alternatief

Hoewel in het Westen over het algemeen veel brood wordt gegeten met zoet beleg, is er een groeiende bekommernis over de aanwezigheid van het hoge suikergehalte, de ongezonde vetten én de milieu-impact. “Merken kunnen niet anders dan inspelen op die verzuchtingen. Ook Choco Yoco is vanuit die bekommernis ontwikkeld: het wil een volledig gezond en ecologisch alternatief bieden zodat consumenten kunnen genieten van een lekkere chocopasta zonder schuldgevoel en zonder hun gezondheid te schaden”, aldus Helsen.

Choco Yoco is momenteel de enige chocopasta wereldwijd met Nutri-Score A. Alternatieven die op gezondheid inspelen, focussen meestal ofwel op vet ofwel op suiker, maar zelden op allebei en halen hooguit Nutri-Score C. Klassieke chocopasta’s hebben gemakkelijk Nutri-Score D of E.

Marketingcampagne

Choco Yoco wordt niet bereid zoals andere chocopasta’s: de basis van het product is een specifiek ontwikkelde yoghurt die tot een ideale basis wordt omgevormd in de CO2-neutrale Hollebeekhoeve (Kruibeke). Dankzij speciaal ontwikkelde machines wordt vervolgens een chocopasta gemaakt met 60% minder suiker en 70% minder verzadigde vetten dan de gemiddelde chocopasta. Bovendien bevat Choco Yoco geen palmolie en is het product glutenvrij.

“Wij zijn helemaal klaar om naar de markt te gaan. We mikken in eerste instantie op de Benelux en streven naar een marktaandeel van 3-5%. Daarvoor hebben we al een (internationaal inzetbare) marketingcampagne voorbereid waarin ‘chocomonsters’ een prominente rol zullen spelen. Met retailers zijn er al afspraken gemaakt voor de verdeling. Tegelijk kijken we al verder: we willen al dan niet samen met andere producenten, snel verschillende afgeleide producten gaan ontwikkelen”, aldus de zaakvoerder.

Lekker

Alex Helsen deed een beroep op subsidies om de ontwikkelingskosten te dragen en staat nu voor investeringen in machines en werkkapitaal om het product in de markt te zetten. Om de markt te veroveren en de productie op punt te zetten, doet de ondernemer een beroep op een Cofinanciering van PMV/z, het submerk van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV voor gestandaardiseerde financieringsoplossingen.

Karien Husson, investeringsmanager bij PMV/z, gelooft in de toekomst van het product: “De chocopasta is het antwoord op een nood in de markt en overtuigde al verschillende retailers. Hij is bovendien lekker! Het is nu zaak om zo snel mogelijk de productie te optimaliseren en een groot bereik op te bouwen. Wij geloven zowel in het product als in het team, en ondersteunen het verhaal van Choco Yoco dan ook graag met een Cofinanciering.”