nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Final closing Belgian Growth Fund op 312 miljoen euro

9 jul 2020
bgf-pmv

Belgian Growth Fund (BGF) investeert in fondsen die in beloftevolle Belgische bedrijven investeren en die helpen doorgroeien, ook internationaal. Het fonds dat de financiële slagkracht van Belgische groeibedrijven wil versterken, sluit af op 312 miljoen euro.

Initiatiefnemer de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) en de service providers PMV en BNP Paribas Fortis Private Equity zijn verheugd te kunnen meedelen dat BGF in totaal 312 miljoen euro heeft opgehaald. In juli 2019 werd van start gegaan met een kapitaal van 213 miljoen euro, opgehaald bij institutionele investeerders zoals banken, verzekeringsmaatschappijen en bij zogenaamde ‘family offices’. In november 2019 vond een tweede closing plaats op 278 miljoen euro. Eén jaar na oprichting is er nu de finale closing met 312 miljoen euro. FPIM en PMV verhogen elk hun commitment. Daarnaast treden ook de pensioenfondsen van UZ Brussel en water-link toe.

Dakfonds zit op koers

BGF wil de financiële slagkracht van Belgische groeibedrijven versterken met grotere investeringstickets. Aldus kunnen die bedrijven, die garant staan voor grote innovatiekracht én extra werkgelegenheid, van hieruit worden aangestuurd én zich tevens internationaal ontwikkelen. BGF investeert niet rechtstreeks in groeibedrijven, maar via fondsen die op hun beurt in groeibedrijven investeren. Op die manier wordt een gespreide portefeuille opgebouwd die een breed gamma investeerders aanspreekt vanuit diversificatieperspectief. “Met een finale closing van 312 miljoen euro overschrijdt het dakfonds de beoogde fondsgrootte van 300 miljoen euro”, weet Jan Alexander (BGF).

Vijfde fondsinvestering

De eerste vier fondsinvesteringen zijn inmiddels een feit. BGF investeerde tot dusver in Fortino Capital II Growth, SmartFin Capital II, Sofindev V en Gilde Healthcare V. Tevens wordt een nieuwe, vijfde fondsinvestering aangekondigd van 20 miljoen euro in Forbion Growth Opportunities Fund I. Forbion is een gespecialiseerde Europese fondsbeheerder met meer dan 1 miljard euro activa onder beheer in levenswetenschappen en biotechnologie. Het nieuwe fonds met een initiële fondsgrootte van 185 miljoen euro richt zich op groeiopportuniteiten met een focus op de latere fase in de levenswetenschappen en biotechnologie. Forbion wil de markt benaderen via drie strategieën en legt de focus op groeikapitaal, pre-IPO financiering en de ondersteuning van ondergewaardeerde bedrijven. In het adviescomité zetelen onder andere Tim van Hauwermeiren (CEO Argenx), Onno van de Stolpe (CEO Galapagos) en Jan van de Winkel (CEO Genmab).

Ambitie

“We zijn verheugd met onze instap in Forbion Growth Opportunities I. De participatie versterkt onze ambitie om de Belgische biotechsector verder te ondersteunen via fondsen met een bewezen Belgische activiteit en track record. Zo heeft Forbion in het verleden belangrijke Belgische bedrijven in portefeuille gehad, waaronder Argenx.” aldus Mireille Kielemoes (BGF).