nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Fintech start-up Virteo haalt 2 mln. euro op bij PMV, Sherpa Invest 2 en Ark Angels Activator Fund

7 dec 2016
virteo-factuur-pmv

De Belgische fintech start-up Virteo heeft 2,2 miljoen euro opgehaald in een nieuwe kapitaalronde. Virteo is een online community-platform waarmee bedrijven de invordering van onbetaalde facturen kunnen versnellen en vereenvoudigen. De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV brengt de helft van het kapitaal aan, Sherpa Invest 2 en het Ark Angels Activator Fund (AAAF) elk een kwart.

Met het verse geld wil Virteo de commercialisatie versnellen in zijn thuismarkt, de mogelijkheden van de toepassing uitbreiden en een expansie naar het buitenland voorbereiden. “In België wordt de helft van alle facturen te laat betaald en tot 3 procent wordt nooit betaald. Voor bedrijven met grote aantallen facturen is het opvolgings- en invorderingsproces vaak arbeidsintensief en dienen meestal verschillende actoren zoals incassokantoren, advocaten en gerechtsdeurwaarders ingeschakeld te worden. Virteo maakt dit eenvoudiger en transparanter. We automatiseren de toewijzing aan advocaten en gerechtsdeurwaarders, en centraliseren alle communicatie.”, zegt CEO Karel Vanderheyden.

Kris Vandenberk (PMV): “Daarvoor breidt Virteo zijn team meteen uit met vier nieuwe medewerkers wat het team op 17 mensen brengt. Het bedrijf heeft voor volgend jaar nog eens een 10-tal vacatures gepland, voornamelijk softwareontwikkelaars.”

ONBETAALDE FACTUREN RECHTSTREEKS NAAR JURIDISCHE DIENSTVERLENERS

Virteo is een beheerplatform met aan de ene kant opdrachtgevers met onbetaalde facturen en aan de andere kant advocaten en gerechtsdeurwaarders. Die onbetaalde facturen worden via Virteo snel en efficiënt opgevolgd door gerechtsdeurwaarders, advocaten of andere dienstverleners. De selectie daarvan gebeurt automatisch door het systeem of via parameters die de schuldeiser bepaalt.

Marc Mommaerts (AAA Fund): “Toen we, via ons ING-netwerk, met Virteo kennismaakten, sprak het ons onmiddellijk aan dat alle stappen die de dienstverleners moeten ondernemen centraal kunnen worden geconfigureerd in Virteo. Dat kan een herinnering zijn, een minnelijke invordering, een afbetalingsplan opvolgen of een gerechtelijke invordering.” De schuldeisers hebben in real time inzicht in de status en documenten van alle dossiers, alsook in alle kosten. Het systeem vermijdt onnodige kosten voor de opdrachtgever én voor de schuldenaar.

ORGANISATIES WILLEN HET AANTAL TUSSENPERSONEN VERMINDEREN

In heel Europa is er een tendens naar meer integratie en minder tussenpersonen. In 2015 zakte het aandeel van invorderingen via klassieke incassokantoren al met meer dan 20 procent, ten voordele van andere werkwijzen. “Met onze toepassing worden onbetaalde facturen vlotter ingevorderd, er worden minder kosten gemaakt en er is meer transparantie. Daar heeft iedereen baat bij, zowel de schuldeiser als de schuldenaar.”, aldus Vanderheyden.

Eric Vandoorne (Sherpa Invest): “Onder meer via de gerechtsdeurwaardersassociaties Legal Recovery en Hugebru omvat Virteo’s community na enkele maanden al meer dan zestig gerechtsdeurwaarders en een zeventigtal advocatenkantoren.”

OVER VIRTEO

Virteo is een online beheers en toewijzingsplatform voor schuldinvorderingen. Klanten laten hun onbetaalde facturen via de toepassing snel en efficiënt opvolgen door aangesloten dienstverleners zoals gerechtsdeurwaarders of advocaten. Virteo is gevestigd in Mechelen en telt 17 medewerkers. Meer informatie via www.virteo.com.

OVER ARK ANGELS ACTIVATOR FUND

Het Ark Angels Activator Fund nv is een erkende ARKIV binnen de ARKimedesregeling van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. Het aandeelhouderschap van het fonds van deze private privak wordt gevormd door het ARKimedes-Fonds II, ING België en 57 business angels, leden van BAN Vlaanderen. Het fonds is 14,8 miljoen euro groot en viseert om samen met business angels of andere co-investeerders participaties te nemen in een twintigtal Vlaamse kmo’s in start-, groei- of overdrachtsfase. Meer info via www.aaafund.be

OVER SHERPA INVEST

Sherpa investeert in Belgische bedrijven die gekenmerkt worden door een sterk managementteam, een hoog groeipotentieel en producten of diensten die klaar zijn om op de markt gebracht te worden. Meer info via www.sherpainvest.be

OVER PMV

PMV nv is een Vlaamse investeringsmaatschappij. Zij financiert beloftevolle ondernemers van bij de prille start tot aan de groei en internationalisering van hun bedrijf. Zij investeert ook in grote infrastructuurprojecten en vastgoed. Haar focus is gericht op de duurzame economische ontwikkeling van Vlaanderen, met aantoonbare meerwaarde voor economie en maatschappij.

CONTACT VOOR JOURNALISTEN

Quadrant Communications
Rafaël Tirmarche
M : +32 476 68 94 92
E : rafael@quadrantcommunications.be