nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Flindr Therapeutics kondigt een Series A-kapitaalronde aan van 20 miljoen euro voor de ontwikkeling van first-in-class kleine moleculen tegen nieuwe doeleiwitten

24 apr 2024

Flindr bewijst zich hiermee als een innovatief wetenschappelijk bedrijf en dat is waar wij als investeerder met het FFTF en PMV graag achterstaan.

Tine Bekaert, investeringsmanager

Flindr Therapeutics B.V. kondigde op 24 april een Series A-kapitaalronde aan en haalde daarmee 20 miljoen euro op. Het precisie-oncologiebedrijf zal het geld gebruiken om zijn pijplijn van kleine moleculen gericht tegen nieuwe doeleiwitten voor de behandeling van kanker verder te ontwikkelen en uit te breiden met behulp van de “Immunogram Drug Discovery Engine”, het resultaat van baanbrekend werk van het Nederlandse Kanker Instituut (NKI) en het Oncode Institute. Het in Nederland gevestigde Flindr werd opgericht in 2020 met Maarten Ligtenberg als CEO aan het roer. “Het opgehaalde kapitaal zal ons helpen om onze precisie-doelen om te zetten in precisie-therapieën. Het ultieme doel? Proberen om de levens van patiënten met kanker te veranderen”, besluit hij in een persbericht, dat de onderneming naar aanleiding van deze kapitaalronde uitgaf.

V-Bio Ventures nam de leiding in deze financieringsronde, waaraan de bestaande investeerders Oncode Oncology Bridge, Swanbridge en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) deelnamen en waarin deze nieuwe financierders participeerden: Johnson & Johnson Innovation, JJDC Inc., QBIC Fund, Curie Capital en Flanders Future Tech Fund (FFTF). Dit laatste fonds wordt beheerd door de Vlaamse investeringsmaatschappij, PMV. Het FFTF spitst zich toe op de noodzaak om de financieringsbehoefte van vroeg technologische initiatieven van onderzoekscentra, universiteiten, Vlaamse biotechclusters en private spelers financieel te ondersteunen.

Investeringsmanager Tine Bekaert volgde voor het FFTF het dossier mee op: “de nieuwe aanpak van Flindr Therapeutics bestaat uit het vertalen van de heterogeniteit in zowel tumor- als gastheerspecifieke factoren om nieuwe doeleiwitten te selecteren, die betrokken zijn bij de klinische respons van kankerpatiënten. Flindr bewijst zich hiermee als een innovatief wetenschappelijk bedrijf en dat is waar wij als investeerder met het FFTF en PMV graag achterstaan.”

Flindr Therapeutics ontwikkelt therapeutica voor precisie-oncologie, die tumoren bij bepaalde patiëntengroepen kunnen uitroeien. De belangrijkste troef van Flindr is een first-in-class kleine moleculeremmer gericht tegen RNF31, ook bekend als HOIP, een eiwit-stabiliserend E3 ubiquitine ligase. Het bedrijf heeft al veelbelovende data gegenereerd in preklinische modellen voor eierstokkanker en B-cel-lymfoom en heeft biomerkers geïdentificeerd die kunnen helpen bij de selectie van patiënten, die waarschijnlijk goed zullen reageren op een behandeling met RNF31-remmers.