nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Groeifinanciering voor Antwerpse revalidatiecentrum TRAINM

trainm-pmv

De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV investeert in het Antwerpse revalidatiecentrum TRAINM dat een unieke data-gestuurde multidisciplinaire revalidatie behandeling aanbiedt voor kinderen en volwassenen met een neurologische of orthopedische aandoening of letsel. Ook voor ex-patiënten die door corona een tijdlang op intensive care doorbrachten, biedt het centrum revalidatie aan. Met een coronalening van 800.000 euro financiert PMV de (internationale) groei van TRAINM dat haar wetenschappelijk gebaseerde behandelingsmethodes ook in het buitenland gaat brengen.

Omdat Nilofar Niazi en Edward Schiettecatte geen bestaande oplossing konden vinden voor hun zoon met Cerebrale Parese, besloten ze in 2016 zelf een revalidatiecentrum op te richten. TRAINM behandelt kinderen en volwassenen met een neurologische of orthopedische aandoening of letsel: cerebrale parese, niet-aangeboren hersenletsels (NAH), beroertes, multiple sclerose (MS), Parkinson, dwarslaesie, persistente depressies, cognitieve problemen (ADD en ADHD)… De gepersonaliseerde, intensieve behandelprogramma’s van het centrum combineren verschillende wetenschappelijke disciplines en maken gebruik van moderne technologie zoals robotica, virtual reality, neurogaming en artificiële intelligentie. “We geloven erg in de synergie tussen technologie, menselijke interventie en een stimulerende omgeving om data-gestuurde behandelprogramma’s te ontwikkelen op maat van de specifieke noden en vorderingen van elke patiënt”, aldus Edward Schiettecatte, CEO.

WETENSCHAPPELIJKE ONDERBOUW

TRAINM telt een 15-tal gespecialiseerde medewerkers (kinesitherapeuten, neuroloog, neuropsychologe en neurolinguiste) en onderscheidt zich van traditionele revalidatiecentra door haar doorgedreven wetenschappelijke onderbouw (met een adviesraad die bestaat uit een groep internationale experten), gepersonaliseerde data-gestuurde behandelprogramma’s en inzet van moderne technologie waardoor functionele verbeteringen maximaal kunnen worden gerealiseerd. In een traditioneel door het Riziv terugbetaald traject is de in-house revalidatie van korte duur, waarna het onderhoud van de revalidatie doorgaans gebeurd via sessies met een 50-tal bewegingen per sessie. In een TRAINM-traject, dat niet wordt terugbetaald door het Riziv, bestaan dergelijke sessies uit een1.000-tal bewegingen per sessie. Voor de uitbouw van het TRAINM-concept haalden de oprichters kapitaal op bij investeerders zoals de families Janssen (Solvay en UCB), De Clerck (Domo), Jurgen Ingels (SmartFin Capital) en private equity bedrijven zoals PE Group (Stijn Van Rompay en Stefan Yee), TrustCapital (Christian Dumolin) en Dagda Ventures (Erwin De Keyser en Carl Van Hool). Ondertussen doen maandelijks een 120-tal patiënten uit verschillende landen (Nederland, Frankrijk, UK, Griekenland, Singapore, Egypte, Libanon…) vandaag een beroep op de gespecialiseerde diensten van TRAINM, dat begin dit jaar sterk groeide.

INTERNATIONALE BEURZEN

De uitbraak van de corona-pandemie zette evenwel een domper op die evolutie: gezien de veiligheid van de patiënten tijdens de intensieve behandeling niet kan worden gegarandeerd, moest het centrum tijdelijk sluiten. Bovendien werden de internationale beurzen afgelast waar TRAINM haar revalidatieconcept bekendmaakt waardoor de instroom van internationale patiënten afnam. Met een coronalening van 800.000 euro wil PMV de continuïteit van het centrum helpen verzekeren en mee de basis leggen voor verdere groei. “In België zijn er ongeveer 1,1 miljoen mensen tussen 15-65 jaar met een fysische beperking: voor de unieke wetenschappelijk gebaseerde aanpak van TRAINM is er een groot en blijvend potentieel. Zeker bij kinderen en volwassenen in de chronische faze kunnen de TRAINM-behandelprogramma’s het verschil maken”, aldus Roald Borré, co-groepsmanager risicokapitaal bij PMV. De coronalening van PMV is een achtergestelde lening op drie jaar die de effecten van de coronacrisis voor Vlaamse bedrijven tracht te temperen. Ze vult de overbruggingskredieten op heel korte termijn aan die door de federale overheid werden opgezet. De focus ligt op start-up bedrijven en scale-ups, en ook mature bedrijven die tijdelijk in moeilijkheden komen door de coronacrisis en nood hebben aan financiële versterking om de gevolgen van de crisis bovenop te komen. De achtergestelde leningen moeten voor 15 april 2021 aangevraagd worden.

KAPITAALRONDE

Edward Schiettecatte, CEO vult aan: “De coronalening van PMV maakt het mogelijk om een kapitaalronde voor te bereiden in 2021-2022 die de financiering van buitenlandse vestigingen moet mogelijk maken. Dat de behandelsessies van TRAINM in sommige landen wel worden terugbetaald door de overheid of ziekteverzekeringen, opent immers perspectieven voor een internationale expansie, waarover we al plannen hebben ontwikkeld. We denken eraan onze behandelmethode ook in Nederland, Duitsland en Zwitserland op de markt te brengen.” Overigens zette TRAINM tijdens de corona-pandemie meteen haar expertise in om voor ex-patiënten die door corona een tijdlang op intensive care doorbrachten, een revalidatie aan te bieden, alsook online kinesitherapie sessies aan te bieden.

MEER INFO

Filip Clarisse, Communicatiemanager bij PMV, filip.clarisse@pmv.eu, +32 498.630.591.