nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Handelsbeurs wint Vastgoed-Oscar

11 dec 2020
handelsbeurs-pmv

Tijdens de derde editie van de Real Estate Society (RES) Awards, oftewel de Oscars van de vastgoedsector, werden de beste Belgische vastgoedprojecten van 2020 bekroond. De Handelsbeurs, een bruisende belevingsplek in het hart van Antwerpen, kwam als winnaar uit de bus in de categorie (semi-)publieke ontwikkeling. De nieuwe invulling van de Handelsbeurs is het resultaat van een sterk ondernemingsplan met de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV als financier. Bovendien wist PMV met een rendabel businessplan andere actoren te verzamelen rond het ambitieuze project.

Sinds 1997 stond de Handelsbeurs in Antwerpen leeg. Vandaag speelt het pand weer een rol in de stad. Het 16de-eeuwse gebouw werd een semipublieke evenementenruimte met ondergrondse parking, een restaurant en een hotel. De nieuwe invulling is het resultaat van een sterk ondernemingsplan met de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV als financier. Bovendien wist PMV met een rendabel businessplan andere actoren te verzamelen rond het ambitieuze project. Dat is erin geslaagd de historische waarde van het pand te verzoenen met de vereisten van een eigentijdse invulling en een nieuwe dynamiek te brengen in de stad. “Het verleden een nieuwe toekomst geven, noemen we dat bij PMV. Wij zijn heel fier dat het project won in de categorie ‘Beste (Semi-)Publieke Ontwikkeling’”, klinkt het bij de Vastgoed-divisie van PMV.

UITDAGINGEN

“Dit ambitieuze project stond voor enkele stevige uitdagingen. Binnen een strakke planning moest gebruik worden gemaakt van zeer specifieke constructie- en restauratietechnieken en daar is het team met grote onderscheiding in geslaagd. De Antwerpenaars zelf hebben de Handelsbeurs inmiddels herontdekt en omarmd als een duurzame, levendige plek waar ze in contact kunnen komen met een opmerkelijk stukje uit de rijke (architecturale) geschiedenis van de Scheldestad. Het is, ons inziens, onmogelijk om als ontwikkelaar, architect of vastgoedprofessional een groter compliment te krijgen”, vond de jury.

ANTWERP MANAGEMENT SCHOOL

De RES Awards 2020 zijn een initiatief van de Real Estate Society, de vereniging van de vastgoed-alumni van de Antwerp Management School (AMS). Elk jaar opnieuw prijst de RES met zijn awards de meest buitengewone Belgische bouwprojecten in drie sectoren. Ditmaal werden prijzen uitgereikt in de categorieën residentieel vastgoed, (semi-)publiek vastgoed en commercieel vastgoed. De voorbije maanden dienden tientallen projectontwikkelaars en architecten hun strafste projecten van het voorbije jaar in, in de hoop de felbegeerde ‘Oscars van de Belgische vastgoedsector’ in ontvangst te mogen nemen. Een zevenkoppige vakjury van experts en prominenten duidde de drie zegevierende projecten aan. Het ging om Peter Vanden Abeele (bouwmeester van Gent), Kristiaan Borret (bouwmeester van Brussel), Steven De Haes (decaan Antwerp Management School), Serge Fautré (erevoorzitter UPSI-BVS), Ingrid Ceusters (Women on Board), Dirk Mattheeuws (voorzitter NAV) en Jean-Philip Vroninks (bestuurder ULI). Juryvoorzitter was Frederik Lesire.

MEER INFORMATIE

Voor meer informatie over het project kunt u terecht bij Erwin Vrijens, hoofd Vastgoed bij PMV: erwin.vrijens@pmv.eu