nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Health tech startup moonbird haalt anderhalf miljoen op

moonbird-pmv

De health tech start-up moonbird, die een wetenschappelijk onderbouwd toestel ontwikkelt om tot rust te komen, haalt 1,5 miljoen op bij bestaande en nieuwe investeerders. In dat consortium zitten onder meer imec.istart, de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, Buysse & Partners, Akiles, ScaleFund en een reeks privé-investeerders.

Moonbird werd opgericht in  in 2019 door broer en zus Michael en Stefanie Broes, respectievelijk economist en biowetenschapper van opleiding. Vanuit die gedeelde achtergrond ontstond het idee om een fysiek toestel te ontwikkelen om de ademhaling onder controle te krijgen en zo stress te verminderen. De oprichting gebeurde met eigen middelen en met de inbreng van familie en vrienden. Daarna kregen ze steun van iMec iStart, het Blue Health Innovation Fund, VLAIO en het Europees Cross Care project. Met de nieuwe ronde en het aantrekken van bijkomende investeerders, wil moonbird het toestel en de bijhorende app internationaal commercialiseren en het team te versterken.

Wetenschappelijk onderbouwd

moonbird wil zoveel mogelijk mensen doen ontdekken hoeveel kracht ze in zichzelf hebben zitten om hun stress onder controle te houden, gewoon door mee te ademen met het toestelletje dat ze ontwikkelden. Daarmee wil moonbird het aantal burn-outs en slapeloosheid verminderen.

“Bij stress is ons sympathisch of het ‘fight or flight’ zenuwstelsel overactief. Hierdoor verhogen bloeddruk en hartslag, en verlaagt onze hartslagvariabiliteit. Dat laatste is de natuurlijke variatie tussen opeenvolgende hartslagen en hoe hoger, hoe gezonder. Het moonbirdtoestel begeleidt je om op een traag ritme te ademen, waarvan het wetenschappelijke aangetoond is dat je de natuurlijke relaxatie respons van je lichaam activeert. Hierdoor herstel je de gezonde balans in je zenuwstelsel en gaat de hartslagvariabiliteit verhogen”, aldus Stefanie Broes van moonbird

Dankzij het Europese Cross Care project loopt er een samenwerking met verschillende artsen om het toestel via verschillende tests verder te optimaliseren en de resultaten ervan mee te nemen in de eerste productiebatch.

Groot marktpotentieel

Moonbird is overtuigd van het marktpotentieel van het toestel. In de eerste plaats kijken ze naar België en Nederland, maar met de nieuwe investeringsronde is het duidelijk de bedoeling om dit internationaal uit te bouwen, vertelt Michael Broes: ”Stress stopt niet aan de grenzen en is jammer genoeg een teken van onze tijd. Er zijn veel apps op de markt, maar wij zijn ervan overtuigd dat we met ons fysiek toestel daarvoor een beter alternatief bieden. Onze ogen zijn nu gericht op Amerika, waar ze duidelijk open staan voor dit soort van ‘self help tools’.

Moonbird zit nu in de pre-ordering fase en is ter beschikking op de Belgische markt vanaf november.

Contact

Stefanie Broes, Co-founder moonbird, stefanie@moonbird.life, +32 485 63 81 41

 

Over Moonbird

Stefanie Broes (PhD in de Farmaceutische wetenschappen) en Michael Broes (economist) richtten in 2019 moonbird op. Moonbird ontwikkelt een toestel dat mensen helpt om ademhalingsoefeningen juist uit te voeren. De jonge Belgische start-up wil zo deze technieken breder toegankelijk maken, om het algemene welzijn van mensen te verbeteren. Het eerste product, moonbird, is een compact toestel gebaseerd op wetenschappelijke aangetoonde principes en helpt mensen om te relaxen, kalmer te worden en sneller in te slapen. Moonbird kan sinds het begin rekenen op begeleiding van Start it@KBC, imec.istart en BlueHealth Innovation Center. Verder wordt moonbird ondersteund door het Europese Interreg cross-care project, VLAIO en FIT.

www.moonbird.life