nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Huis de Lalaing in Oudenaarde krijgt nieuwe bestemming

14 sep 2017

De Vlaamse Erfgoedkluis zoekt namens de Stad Oudenaarde erfpachtkandidaten voor de herontwikkeling van het “Huis de Lalaing”.

Dit herbestemmingsproject zal worden gevoerd via een marktprocedure voor het aantrekken van private investeerders en/of exploitanten voor de acquisitie via erfpacht, renovatie/restauratie en de exploitatie van de site.

PMV en de Stad wensen een financieel haalbare en kwalitatieve herontwikkeling tot een (semi)publieke functie van het gebouw en de tuin. De nieuwe bestemming kan onder meer, maar niet uitsluitend, dienen voor de zorg, cultuur, horeca, gemeenschapsvoorzieningen, ambachtelijke ateliers of zakelijke dienstverlening, al dan niet gecombineerd met huisvesting.

Het Huis de Lalaing ligt in de Bourgondiëstraat 9 in Oudenaarde. Deze statige herenwoning dankt zijn naam aan Philips de Lalaing, heer van Schorisse en stadsgouverneur, die er woonde in de 16de eeuw. Het huis de Lalaing is mogelijk de geboorteplaats van de onechte dochter van Karel V: Margaretha van Parma. In de 18de eeuw kreeg de straatgevel en ook het interieur een grondige aanpassing in rococostijl. In de grote, ommuurde stadstuin staat ook een meer dan 150 jaar oude Ginkgo Biloba boom. Het pand heeft een oppervlakte van circa 1.100 m2. Momenteel wordt het gebruikt als museum en atelier voor wandtapijten.