nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Illumina neemt BlueBee over

bluebee-logo-pmv

Illumina neemt BlueBee over om de verwerking, analyse en het delen van de volgende generatie sequencinggegevens op grote schaal te te versnellen. Met de overname van BlueBee vergroot Illumina, Inc. (NASDAQ: ILMN) haar capaciteit om de gegevens te analyseren en te interpreteren die door haar sequencing systemen worden geproduceerd. BlueBee is een cloud-gebaseerd softwarebedrijf dat oplossingen biedt voor genoomanalyse voor onderzoek en klinische laboratoria. Vanuit Nederland heeft BlueBee een volledig compliant, veilig cloud platform ontwikkeld dat de toegang tot data en tools vereenvoudigt, waardoor gebruikers eenvoudig inzichten uit genoomdata kunnen extraheren. Deze cloudcapaciteit zal naar verwachting de kosten verlagen voor de opslag, distributie en beheer van de enorme hoeveelheid genoomgegevens afkomstig zijn van Illumina’s geïnstalleerde datebasis van meer dan 15.000 sequencingsystemen, verlagen.

De integratie van de mogelijkheden van BlueBee in het cloudportfolio van Illumina geeft gebruikers de flexibiliteit om hun eigen analyses op maat uit te voeren of toegang te krijgen tot toonaangevende opties in de sector, zoals het DRAGEN™ Bio-IT-platform, waardoor de gegevensverwerking wordt gestroomlijnd en hun operationele efficiëntie wordt verhoogd. Gebruikers zullen ook in staat zijn om gegevens en methoden direct in de cloud te aggregeren, te verkennen en samen te werken via een gebruiksvriendelijke, ISO-conforme, flexibele interface. De mogelijkheden van BlueBee omvatten intuïtief analysebeheer (BlueFlow), multimodaal gegevensbeheer (BlueBase), en datawetenschappelijke en AI-tools (BlueBench), evenals geïntegreerde bedrijfsanalyses, en multi-cloud of on-premise inzetmodi. Dit is een substantiële aanvulling op de cloud-softwareportfolio van Illumina, die BaseSpace™ Sequencing Hub bevat, een van de meest gebruikte software voor het sequencen van run management en het delen van gegevens.

“We zijn blij dat we het BlueBee-team binnen Illumina kunnen verwelkomen en zijn enthousiast bij het vooruitzicht om gebruikers een gestroomlijnde manier te bieden om grootschalige genoomdata te analyseren, te onderzoeken en veilig te beheren”, aldus Susan Tousi, Senior Vice President van Product Development in Illumina. “De combinatie van BlueBee en Illumina softwareproducten biedt de meest schaalbare, efficiënte en uitbreidbare genoomanalyse-oplossingen voor zowel klinische als translationele onderzoeksgevallen. BlueBee brengt echt unieke mogelijkheden, terwijl het zorgt voor het veilig inzetten van klinische informatica over de hele wereld. Samen hopen we een ongekende leeromgeving te bieden om het volledige potentieel van de genoominzichten te ontsluiten”.

“Samen met Illumina kunnen we een staal maken om het genoomecosysteem te begrijpen en tegelijkertijd het nut van datasequencing verder uit te breiden”, zegt Hans Cobben, CEO van BlueBee. “Ons team kijkt uit naar de integratie binnen Illumina, waar we geloven dat we krachtige computer- en geavanceerde datawetenschappelijke technologieën kunnen samenbrengen om genoomanalyse vooruit te helpen en zijn klinische belofte waar te maken. In combinatie met de bestaande infrastructuur van Illumina wordt dit cloud-gebaseerde softwareportfolio nu een van de meest schaalbare en uitbreidbare leeromgevingen ter ondersteuning van geavanceerde workflows en analyses.

“Met de overname van BlueBee door Illumina hebben we nu de kracht en het vermogen om de workflowconfiguratie te stroomlijnen en de kosten te optimaliseren via data lifecycle management tools”, aldus Mark Straley, CEO van Agendia. “We hebben gekozen voor het meest gebruikte genoomtestplatform in Illumina en naar mijn mening de ‘best in class’ cloudcomputing provider in BlueBee om zowel MammaPrint als Blueprint in Europa, Azië en Noord-Amerika efficiënt te decentraliseren en zo te zorgen voor veilige, accurate en tijdige tests. Door deze twee partners nu als onderdeel van één bedrijf te hebben, kunnen alle partijen de groei versnellen, ons aanbod uitbreiden en, het belangrijkste, vrouwen met borstkanker over de hele wereld helpen”.

Trey Martin, President van Integrated DNA Technologies, Inc. (IDT), zei, “IDT heeft een grote geschiedenis van partnerschap met BlueBee, dus we zijn blij om te leren hun innovatieve platform zal toetreden tot de industrie-leidende sequencing technologie die door onze strategische partner Illumina. Deze combinatie kan het hele wereldwijde genomics-ecosysteem voortstuwen met een robuuste, schaalbare architectuur die het vermogen van klanten om analytische inzichten wereldwijd te schalen ondersteunt.”

De voorwaarden van de overname zijn niet bekendgemaakt. BlueBee is ontstaan als een spin-off van de Technische Universiteit Delft (TU Delft). Huidige BlueBee investeerders zijn onder meer Buysse & Partners, Korys, Quest for Growth, Capricorn Partners, Heran Partners, Delft Enterprises en Participatie Maatschappij Vlaanderen.

OVER ILLUMINA

Illumina verbetert de menselijke gezondheid door de kracht van het genoom te ontsluiten. Onze focus op innovatie heeft ons gevestigd als de wereldwijde leider in DNA-sequencing en arraygebaseerde technologieën, ten dienste van klanten in de onderzoeks-, klinische en toegepaste markten. Onze producten worden gebruikt voor toepassingen in de biowetenschappen, oncologie, reproductieve gezondheid, landbouw en andere opkomende segmenten. Ga voor meer informatie naar www.illumina.com