nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Imec en Johns Hopkins University gaan in zee met Marc Coucke, Michel Akkermans en PMV

28 mei 2015
midiagnostics-moleculen-pmv

miLab belooft een ware revolutie te veroorzaken in de medische diagnostiek. Voor deze revolutionaire ontwikkeling brengen de partners 60 miljoen euro samen. Het nieuwe bedrijf miDiagnostics zal bouwen op bestaande en nog te ontwikkelen IP van imec en Johns Hopkins University. miDiagnostics zal instaan voor de ontwikkeling, conceptvalidatie en klinische validatie van miLab. De ontwikkeling zal gebeuren bij imec door de onderzoeksteams van imec en Johns Hopkins University, die uitgebreid zullen worden met een 50-tal nieuwe medewerkers.

Met miLab kunnen veelgebruikte testen zoals bijvoorbeeld voor CBC (complete blood count) en PSA (prostaat-specifiek antigen) en voor detectie van specifieke virussen, bijv. HIV, ebola, hepatitis … ontwikkeld worden. Dergelijke testen gebeuren vandaag in een gespecialiseerd labo met heel wat dure apparatuur en het duurt vaak één of meerdere dagen voor de resultaten beschikbaar zijn. Door dit soort testen volledig te integreren in een “disposable” miLab, waarbij de data naar een smartphone kunnen gestuurd worden, kunnen ze snel en goedkoop, thuis of bij de dokter gebeuren, en krijg je onmiddellijk de resultaten.

“miLab zal een revolutie teweegbrengen in de medische diagnostiek. Het zal de efficiëntie van de gezondheidszorg sterk verhogen en ook de kosten van de zorg aanzienlijk doen dalen: doktersbezoeken worden efficiënter, behandelingen worden pas opgestart als ze nodig zijn en zullen veel specifieker gebeuren, dure labo-analyses worden vermeden,” zegt Luc Van den hove, CEO imec. “We zijn heel trots dat we deze uitzonderlijk grote investering gerealiseerd hebben om dit veelbelovende concept tot commercialisering te brengen. De ontwikkeling van een dergelijke game changer in de medische sector vraagt om topexpertise uit zowel de medische sector als de sector van de nano-elektronica te samen te brengen. Johns Hopkins University en imec zijn wereldleiders in onderzoek in deze domeinen. De samenwerking tussen een Amerikaans en een Europees instituut zal ook de wereldwijde commercialisering versnellen.”
“miDiagnostics is een unieke combinatie van wereldklasse technologie, innovatie en ondernemerschap, die het potentieel heeft om een enorme maatschappelijke meerwaarde te geven. miLab kan een transformatie teweegbrengen in de gezondheidszorg, hetgeen kan resulteren in betere toegankelijkheid, efficiëntie en effectiviteit in het domein van diagnostiek. Ik ben ervan overtuigd dat de toekomstige mogelijkheden van miLab onze verwachtingen zullen overtreffen,” zei Marc Coucke. “Ik ben er fier op een dergelijk project, op wereldniveau maar verankerd in België, te kunnen steunen.”

“Mijn persoonlijke interesse in dit project, waarbij niet alleen het medische en economische belang, maar ook de humanitaire dimensie voor mij erg belangrijk is, hebben mij overtuigd om mee te investeren in miDiagnostics en om ook andere investeerders mee helpen te overtuigen. miLab dient een nobel doel, het wil gezondheid dichter bij de mensen brengen, toegankelijker maken voor iedereen, en een oplossing bieden voor preventieve en gepersonaliseerde zorg,” zei Michel Akkermans, serieel ondernemer en toekomstige vice voorzitter en lid van de raad van bestuur van miDiagnostics. “Imec en JHU’s indrukwekkende wetenschappelijke en technologische basis, en het reeds verrichte onderzoek ondersteunen mijn overtuiging dat dit project een succes zal worden.”

“PMV is verheugd om met deze twee wereldvermaarde instituten en de andere investeerders haar schouders te kunnen zetten onder de ontwikkeling van nieuwe baanbrekende diagnostica,” volgens Roald Borré, co-Head of Venture Capital bij PMV. “Deze investering past perfect in de succesvolle portefeuille diagnosticabedrijven die wij in het verleden reeds opgebouwd hebben. Een ontwikkeling als deze vraagt niet alleen wetenschappelijke en commerciële topexpertise, maar ook aanzienlijke onderzoeks- en ontwikkelingsbudgetten. Het consortium dat hier bijeengebracht is, garandeert een goede basis voor een vruchtvolle samenwerking. Betere diagnoses zullen in de toekomst de basis van de gezondheidszorg uitmaken. Het is voor PMV dan ook zeer belangrijk in dit gebied de juiste initiatieven te financieren.”

OVER IMEC

Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec’s internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij. Imec’s hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, Verenigde Staten, China, India en Japan. Het onderzoekscentrum telt een 2200-tal medewerkers waarvan bijna 700 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2014 bedroeg imec’s budget (P&L) 363 miljoen euro. Meer informatie kan je vinden op www.imec.be . Blijf op de hoogte van wat er gebeurt op imec via ons maandelijks imec magazine, beschikbaar op tablet en smartphone (iOS en Android), of via the website www.imec.be/imecmagazine

Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.) en imec India (Imec India Private Limited).

OVER MARC COUCKE

Na studies farmacie (RUG) en bedrijfsbeheer (Vlerick) richtte hij in 1987 Omega Pharma op. Omega Pharma werd via interne en externe groei, 27 jaar lang, een Europese topspeler in OTC-producten, en werd in 2015 verkocht aan Perrigo.
Na deze deal is Marc Coucke de CEO van Omega Pharma en EVP van de Perrigo groep, en aandeelhouder van Perrigo.
Tevens investeert hij via Alychlo NV in verschillende fondsen en in veelbelovende snelgroeiende Belgische ondernemingen, zoals bouwgroep Versluys, Ecuphar en Mithra Pharmaceuticals.

OVER PMV

PMV is een doe- en durfbedrijf dat de toekomst van de Vlaamse economie vormgeeft : PMV ‘doet’ dat als raadgever en ‘durft’ dat als investeerder.

PMV financiert beloftevolle ondernemingen van bij de prille start tot en met de groei en internationalisering en realiseert met en voor de overheid en haar partners projecten die belangrijk zijn voor de welvaart en het welzijn in Vlaanderen. www.pmv.eu

OVER MICHEL AKKERMANS

Michel is een serial entrepreneur, privé investeerder, adviseur en lid van raden van bestuur van verschillende beursgenoteerde en privé bedrijven, en private equity fondsen.Hij was voorzitter en CEO van of Clear2Pay, een software bedrijf met focus op globale betalingsoplossingen, totdat het in 2014 werd verworven door FIS (Nasdaq: FIS). Voor Clear2Pay, was Michel de oprichter, CEO en voorzitter van FICS, een fintech bedrijf gespecialiseerd in online banking en compliance reporting. In 1999 fusioneerde FICS met Security First Technologies, tot de grootste Internet banking technologiespeler: S1 Corporation (Nasdaq: SONE), met Michel als voorzitter.
Michel Akkermans is burgerlijk ingenieur elektronica en graduaat in de toegepaste economie aan de KU Leuven.

CONTACTPERSONEN

Imec: Hanne Degans – persverantwoordelijke – hanne.degans@imec.be – 0486065175