nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Innovatief paardengeneesmiddel Arti-Cell Forte op de markt

11 dec 2018
paard-pmv

Farmareus Boehringer Ingelheim en Global Stem Cell Technology (GST) gaan het baanbrekende Arti-Cell Forte op markt voor paardengeneesmiddelen brengen. Arti-Cell Forte is het allereerste veterinaire stamcelgeneesmiddel met een EU-vergunning. Het biedt een unieke gebruiksklare oplossing voor de behandeling van artrose bij paarden. PMV investeerde vorig jaar 2,5 miljoen euro in de ontwikkeling ervan.

Boehringer Ingelheim gaat Arti-Cell Forte distribueren in de EU. Het geneesmiddel werd ontwikkeld door GST voor de behandeling van artrose bij paarden. Het is het allereerste stamcelproduct in de veterinaire wereld, en de commerciële lancering is het gevolg van een akkoord door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) eerder dit jaar. Arti-Cell Forte is gebaseerd op stamcellen uit paardenbloed en moet een antwoord bieden op orthopedische aandoeningen zoals peesletsels en artrose en kreupelheid. Het zijn veel voorkomende ziektes bij paarden die zowel een impact hebben op de prestaties als op het welzijn van de dieren. De huidige behandelingen zijn niet in alle gevallen bevredigend. Er is een grote behoefte aan innovatie en nieuwe behandelingsmogelijkheden. Het verklaart de interesse van Boehringer Ingelheim voor een behandeling die verder gaat dan de symptomen en de onderliggende oorzaak bestrijdt. Na injectie in het aangetaste gewricht start de werking van Arti-Cell Forte via levende cellen, waarbij de biomoleculaire processen in het kraakbeen worden aangepakt en het inflammatoire proces van kreupelheid wordt verminderd. Een veldstudie leerde dat de effecten van het geneesmiddel meer dan een jaar standhielden. “Het middel zorgt ervoor dat de juiste activiteiten worden opgestart in het getroffen gewricht. We zijn zeer verheugd over het positieve oordeel van het EMA, en over de samenwerking met Boehringer Ingelheim. Er is een enorm potentieel voor de behandeling, aangezien een kwart van de hele paardenpopulatie ooit wel eens artrose ontwikkelt”, zegt Jan Spaas, dierenarts en CEO van GST.

Boehringer Ingelheim, opgericht in 1885, behoort met 50.000 medewerkers en tot de top-20 van de farmaceutische industrie, actief in (bio)geneesmiddelen en dierengezondheid. De animal health-divisie van het concern is de tweede grootste in de wereld. In 2017 behaalde Boehringer Ingelheim een netto-omzet van bijna 18,1 miljard euro. Meer dan drie miljard euro werd besteed aan R&D. De belangrijkste activiteiten van GST zijn onderzoek, ontwikkeling en productie van veterinaire stamcelproducten en hun biotechnologische toepassingen. Als basis voor de stamceltherapieën gebruikt GST zeer krachtige stamcellen uit het bloed van zoogdieren. GST vertaalt dus regeneratieve geneeskunde in klinische toepassingen. PMV investeerde 2,5 miljoen euro in het bedrijf voor de ontwikkeling van veterinaire stamcelproducten.