nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Leuvens biotech-bedrijf Rewind Therapeutics haalt 15,2 miljoen euro op

4 jan 2018
rewind-therapeutics-pmv

Het nieuwe jaar kon niet beter starten voor het jonge biotech-bedrijf Rewind Therapeutics. De KU Leuven spin-off haalde 15,2 miljoen euro op. Het geld zal gebruikt worden om nieuwe therapieën te ontwikkelen voor ziektes waarbij de myeline-laag rond de zenuwen wordt aangetast, zoals bijvoorbeeld Multiple Sclerose (MS).

Samen met het KU Leuven Centre for Drug Design and Discovery (CD3), namen drie belangrijke life sciences investeerders het voortouw: Boehringer Ingelheim Venture Fund (BIVF), Merck Ventures BV (MV) en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. De financiering werd tevens ook ondersteund door het KU Leuven Gemma Frisius Fonds (GFF).

MYELINE, ESSENTIEEL VOOR HET GOED FUNCTIONEREN VAN ONS ZENUWSTELSEL

Myeline is de vettige substantie die een isolerende laag vormt rond de zenuwbanen, te vergelijken met het plastieken laagje om een elektriciteitsdraad. Deze isolatie zorgt voor een goede geleiding van zenuwprikkels tussen de hersenen en de andere cellen. Als de myeline-isolatie niet langer intact is, worden de signalen die door de zenuwbanen lopen niet correct doorgegeven. Hierdoor ontstaan er zware neuronale problemen die uiteindelijk leiden tot een chronische aandoening zoals bijvoorbeeld Multiple Sclerose of MS. De patiënt krijgt te maken met heel wat verschillende symptomen, die variëren van patiënt tot patiënt: loopmoeilijkheden, coördinatie- en evenwichtsproblemen, buitengewone vermoeidheid, … (http://www.ms-vlaanderen.be/).

Multiple sclerose komt vaak voor onder jongvolwassenen, bij vrouwen meer dan bij mannen. De frequentie waarin de ziekte voorkomt verschilt per land en bevolkingsgroep. In de Benelux is de prevalentie 1 op 1000, in Schotland haast 1 op 500.

INNOVATIEVE THERAPIEËN ONTWIKKELEN DIE DE OORZAAK VAN DE ZIEKTE AANPAKT

De bestaande therapieën voor myeline-gerelateerde aandoeningen verlichten enkel de symptomen maar zijn niet in staat om de ziekte zelf een halt toe te roepen of te genezen. Rewind Therapeutics wil nieuwe therapieën ontwikkelen die de oorzaak van deze ziektes aanpakt: de schade aan het myeline zelf. Op die manier wil men de ziektes een halt toeroepen of zelfs genezen. Dit zou voor de vele patiënten een heel belangrijke doorbraak betekenen.

Rewind Therapeutics zal het geld gebruiken om haar eerste product in de kliniek te brengen en nieuwe kandidaat geneesmiddelen te identificeren.

Rewind Therapeutics werd opgericht door CD3 (Leuven, België) and Axxam S.p.A. (Milano, Italië). In nauwe samenwerking met beide organisaties en haar hoogstaand academische netwerk, wil het bedrijf innovatieve en optimale therapieën ontwikkelen voor myeline-gerelateerde ziektes en deze snel in de kliniek en tot bij de patiënt brengen.

CONTACT

Stefaan Allemeersch, raad van bestuur Rewind Therapeutics

Tel.: 0479 06 76 05 of 016 852 602

E-mail: stefaan.allemeersch@cistim.be

MEER INFORMATIE

Boehringer Ingelheim Venture Fund

Het Boehringer Ingelheim Venture Fund is opgericht in 2010 en investeert in innovatieve biotech-bedrijven die focussen op nieuwe therapieën en biomedische doorbraken. BIVF zoekt naar wetenschappelijke innovaties die een aanzienlijke meerwaarde brengen in patiëntenzorg en bouwt aan lange termijn relaties met onderzoekers en ondernemers. BIVF richt zich op nieuwe therapeutische concepten die hoge medische noden aanpakken in immuun-oncologie, regeneratieve geneeskunde of gentherapie.

BIVF neemt een actieve rol op in de bedrijven waarin het investeert, en brengt een aanzienlijke meerwaarde door eigen uitgebreide ontwikkelingen van nieuwe geneesmiddelen, alsook wetenschappelijke en management expertise. BIVF heeft 200 miljoen euro onder haar beheer en heeft meer dan 20 bedrijven in portefeuille. Voor meer informatie: www.boehringer-ingelheim-venture.com.

Merck Ventures

Merck Ventures is het strategische bedrijfsdurfkapitaalfonds van Merck. Ze investeren in innovatieve technologieën en producten met het potentieel om de hoofdactiviteiten van Merck te versterken. Vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam (Nederland) en kantoren in de VS en Israël investeren we wereldwijd in ideeën van ondernemers die echt het verschil kunnen maken. Merck Ventures neemt een actieve rol op in de bedrijven in portefeuille en vormt teams met ondernemers en co-investeerders om innovaties te transformeren in commercieel succes. Merck Ventures focust voornamelijk op vroege investeringen en het opstarten van bedrijven en spin-offs die een meerwaarde betekenen voor de wetenschap en technologie ontwikkelt binnen Merck. Voor meer informatie: www.merck-ventures.com.

PMV

PMV is een investeringsmaatschappij die de economische toekomst van Vlaanderen vormgeeft door veelbelovende bedrijven te financieren, van de vroege start tot de verdere groei en internationalisatie. Met meer dan 1 miljard euro in beheer, onder leiding van ervaren professionals, biedt PMV financiële oplossingen zoals durfkapitaal, leningen en waarborgen op maat van ondernemers met een degelijk businessplan en een sterk managementteam. Voor meer informatie: www.pmv.eu.

Axxam

Axxam ontwikkelt geïntegreerde onderzoeksdiensten voor de life sciences industrie: farmacie, gewasbescherming, dierengezondheid, cosmetica, geuren, voeding en drank. Axxam is geëngageerd in samenwerkingsverbanden voor de ontwikkeling van innovatieve therapieën gebaseerd op kleine moleculen, voor ziektes met hoge medische noden. De business voorwaarden van Axxam zijn flexibel en variëren van fee-for-service tot gedeelde risicomodellen. Voor meer informatie: www.axxam.com.

CD3

Het ‘Centre for Drug Design and Discovery’ of ‘CD3’ werd opgericht in 2006 door KU Leuven. CD3 is een investeringsfonds en een onafhankelijk translationeel platform binnen KU Leuven R&D. CD3 focust op onderzoek, ontwikkeling en transfer van nieuwe, innovatieve kleine moleculen gebaseerd op hoogstaand academisch biomedisch onderzoek. CD3 heeft meer dan 90 miljoen euro opgehaald en sloot verschillende succesvolle partnerships af met de farmaceutische industrie of integreerde haar programma’s in spin-offs. Voor meer informatie: http://www.cd3.eu/.

Gemma Frisius Fonds

Het Gemma Frisius Fonds (GFF) is een zaaifonds opgericht in 1997 als joint venture tussen KU Leuven, KBC Private Equity en BNP Paribas Fortis Private Equity. Het combineert onderzoek en technologietransfer expertise van de universiteit met de financiële en investeringservaring van de twee financiële partners. GFF voorziet zaaikapitaal in de vroege ontwikkelingsfases van innovatieve, onderzoek-gerichte spin-offs afkomstig van alle technologische domeinen en biedt ondersteuning in het verdere groeiproces van deze bedrijven. Voor meer informatie: http://lrd.kuleuven.be/en/spinoff/gemma-frisius-fund.