nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

LynxCare haalt € 20 miljoen op in Series A-investeringsronde

lynxcare-pmv

LynxCare, de Belgische health data scale-up, haalt in een Series A-investeringsronde 20 miljoen euro op om haar internationale positie te versterken in de wereld van healthcare data en daarnaast de groei van het team te ondersteunen. Dat is de grootste Belgische investeringsronde ooit binnen de digital health-sector. De Zwitserse health tech Investor MTIP leidde de investeringsronde, samen met Elaia (FR) en eerdere investeerders Heran Partners (BE), BTOV (DE) en PMV (BE). Tegelijkertijd kondigt LynxCare een strategisch partnerschap aan met PSIH Group, de marktleider in klinische business intelligence in Frankrijk. Via dit partnership krijgt 66% van de Franse ziekenhuisgroepen toegang tot LynxCare’s software.

Sinds meer dan 15 jaar zijn ziekenhuizen gedigitaliseerd en ze beschikken vandaag over een enorme hoeveelheid data. Evenwel, naar schatting 90% van die data wordt niet gebruikt, terwijl deze erg belangrijk zijn voor een goede patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek. Deze data toont immers de werkelijke uitkomst van behandelingen, een realiteit die kan verschillen van wat klinische studies aangeven.

LynxCare helpt ziekenhuizen hun enorme hoeveelheid data inzichtelijk te maken met behulp van AI (artificiële intelligentie) en NLP (Natural Language Processing), om deze nieuwe inzichten (genaamd “Real-World Evidence”) te ontsluiten. LynxCare is opgericht eind 2015 door Georges De Feu (apotheker) en Dries Hens (arts). Het klinische dataplatform versnelt medische inzichten en onderzoek binnen ziekenhuizen in Europa en de Verenigde Staten.

Ontsluiten van nieuwe inzichten voor wetenschappelijk onderzoek De Series A-investeringsronde volgt op belangrijke doorbraken voor LynxCare. In 2021 kondigde het bedrijf de samenwerking aan met EHDEN, het door de Europese Commissie ondersteunde project dat de toegang tot gezondheidsgegevens voor wetenschappelijk onderzoek wil bevorderen. Samen met EHDEN ondersteunt LynxCare goed datagebruik op basis van een open source datamodel, waarbij wetenschappelijk onderzoek mogelijk is binnen een strikt ethisch kader en zonder inbreuken op de privacy. In dit kader kondigde LynxCare verschillende onderzoeks-samenwerkingen aan met Life Sciences-bedrijven (AstraZeneca, Johnson & Johnson, Pfizer, etc.). Het bedrijf begon 2022 met de aanwerving van belangrijke leidinggevenden om zijn internationalisatie te bevorderen, waaronder Peter Rutjes (voormalig GE-Healthcare en McKesson) als commercieel directeur, Pierre Boël (voormalig Riaktr) als operationeel directeur en Geert Van Gorp (voormalig Nuance) als technisch directeur.

Door € 20 miljoen op te halen in zijn meest recente Series A-ronde – de grootste kapitaalronde ooit in digitale gezondheidssector in België – kan het bedrijf de internationale uitrol van zijn platform versnellen. Voor LynxCare is de steun van deze investeerders een bewijs van het belang van data in de gezondheidszorg. “Ik ben trots dat we als Belgisch-Europees bedrijf het voortouw nemen in het ontsluiten van zorggegevens wereldwijd. Ik ben ons team, en onze CFO Kenny Willems in het bijzonder, dankbaar voor het mogelijk maken van deze financieringsronde”, zegt Georges De Feu, medeoprichter en CEO van LynxCare. “We staan aan het begin van een datarevolutie in de gezondheidszorg waar de patiënt en zijn/haar data centraal staan, hier willen wij het voortouw in nemen.”

Strategisch partnerschap om internationalisering te stimuleren

Tegelijkertijd gaat LynxCare een strategisch partnerschap aan met PSIH. De Franse marktleider in klinische business intelligence zal de uitrol van het LynxCare-platform binnen hun klantenbestand van meer dan duizend ziekenhuizen mogelijk maken. “Onze samenwerking met LynxCare zal het opzetten van klinische datawarehouses in ziekenhuizen versnellen en ongeëvenaarde resultaten opleveren voor medisch onderzoek, kwaliteit van de zorg, monitoring van patiëntentrajecten en analyses om behandelingen te verbeteren”, zegt Jean-Baptiste Angeloglou, algemeen directeur van de PSIH-groep. “PSIH zal zijn expertise op het gebied van gestructureerde dataverwerking en business intelligence beschikbaar stellen, gecombineerd met LynxCare’s state-of-the-art mogelijkheden om elektronische medische dossiers te structureren met innovatieve NLP-algoritmen.”

Onbenutte waarde

Lead-investeerder MTIP erkent de onaangeboorde waarde van real-world data op het kruispunt van life sciences en gezondheidszorg. Dr. Christoph Kausch, managing partner bij MTIP stelt: “De timing is perfect om samen te werken met de Europese leider op vlak van gezondheidsgegevens en op die manier de agenda voor real-world data vooruit te stuwen om betere resultaten in de gezondheidszorg mogelijk te maken.” Wanja Humanes, senior investment Manager bij MTIP gaat verder: “We waren erg onder de indruk van de mate van interesse die LynxCare krijgt van zowel gevestigde waarden in de gezondheidszorg als in de biowetenschappen. Die aandacht krijgen ze omdat ze relevante spelers in staat stellen om op grote schaal de voordelen van gegevens uit de gezondheidszorg te optimaliseren. We zijn ongelooflijk trots om samen te werken met dit uitstekende bedrijf en zijn oprichters.”

Na eerder geïnvesteerd te hebben in Seqone (genomische analyse voor precisie-oncologie) en Tilak (real-world data in oogheelkunde), gelooft de Franse investeringspartner Elaia dat het ontsluiten van het potentieel van langetermijngegevens van cruciaal belang zal zijn om beter de wereldwijde gezondheidsproblemen op te lossen. “LynxCare past perfect in onze visie en brengt de beste oplossing voor de ontsluiting van ziekenhuisgegevens op de markt”, stelt partner bij Elaia Samantha Jerusalmy. “De twee complementaire mede-oprichters Georges De Feu en Dries Hens hebben geweldig werk geleverd door een solide top-management team rond zich op te bouwen, steunend op hun succesvolle achtergrond als ondernemers. We kijken ernaar uit om hen te steunen in deze nieuwe ontwikkelingsfase.”

Over LynxCare

LynxCare is de Big Data marktleider in de gezondheidszorg. Met een AI-gestuurd dataplatform helpen ze ziekenhuizen eerder onbeschikbare klinische gegevens te ontsluiten voor betere patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek. LynxCare werd in 2015 opgericht door Georges De Feu (apotheker) en Dries Hens (arts) en is vandaag een snel groeiende Belgische scale-up. Ze stellen momenteel 35  mensen tewerk, waaronder artsen, biomedische wetenschappers, data specialisten en meer dan 10 onderzoekers (PhD). Ze werken voor toonaangevende ziekenhuizen in Europa en de Verenigde Staten, en faciliteren wetenschappelijk onderzoek voor Life Sciences bedrijven als AstraZeneca, Pfizer, Novartis binnen een strikt ethisch en juridisch kader. Meer informatie via https://www.lynx.care/

Over MTIP

MTIP is een toonaangevend Zwitsers groeiaandelen bedrijf dat investeert in Europese gezondheidstechnologiebedrijven. Het maakt gebruik van uitgebreide sectorexpertise om digitale gezondheidsbedrijven succesvol en duurzaam te doen groeien. Bij MTIP worden we gedreven door de missie om gezondheidstechnologie-innovatie met een potentieel om miljoenen levens te beïnvloeden, te verbeteren en te versterken. Meer informatie via www.mtip.ch

Over Elaia

Elaia is een Europees toonaangevend durfkapitaalfonds met een sterk tech-DNA. Het ondersteunt innovatieve technologieontwikkelaars van de opstart tot groeiontwikkeling. De voorbije 20 jaar hebben we ons geëngageerd om waardevolle prestaties te leveren. We zijn er trots op een actieve partner te zijn geweest in meer dan 100 startups, waaronder succesverhalen zoals Criteo (Nasdaq), Orchestra Networks (overgenomen door Tibco), Volterra (overgenomen door F5), Mirakl (gewaardeerd op $3.5B in Series E) en Shift Technology (gewaardeerd op $1B+ in Series D). Meer informatie via http://www.elaia.com – @Elaia_Partners

Over HERAN Partners

HERAN Partners is een gespecialiseerd Belgisch investeringsfonds in HealthTech en MedTech, opgericht door ondernemers voor ondernemers. Met het brede netwerk en de ongeëvenaarde expertise van haar partners, ondersteunt HERAN Partners Europese start-ups en scale-ups uit de MedTech en Digital Health-sectoren. Wij zorgen voor de brandstof voor de volgende generatie van HealthTech ondernemingen door te investeren in ondernemingen die de gezondheidszorg willen verbeteren en vernieuwen met baanbrekende wetenschap en software. We investeren in teams die sterk, intelligent en volhardend zijn en die beschikken over een hoge mate van oprechte positiviteit en een ongelooflijke drive om dingen vooruit te stuwen. Meer informatie via http://heranpartners.com

Contact

LynxCare, Veerle Wijsgeer, PR Director, veerle@evokepr.be, +32 495 58 07 97
PMV, Frank Kindt, woordvoetrder, frank.kindt@pmv.eu, +32 472 42 07 90