nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Meer dan 1 miljard aan Winwinleningen toegekend

In februari werd de kaap van 1 miljard euro aan geregistreerde Winwinleningen overschreden bij PMV. De Winwinlening geeft vrienden en familieleden van ondernemers sinds 2006 de mogelijkheid fiscaalvriendelijk te investeren in kmo’s. Sinds de uitbreiding van de formule in 2020 wint het financieringsinstrument verder aan populariteit. In de eerste twee maanden van dit jaar werden 1.145 Winwinleningen geregistreerd voor een bedrag van 23.993.896 euro, een record.

In februari overschreed het totaalbedrag aan geregistreerde Winwinleningen de kaap van 1 miljard euro, met meer dan 44.000 registraties.. Met de Winwinlening moedigt de Vlaamse overheid sinds 2006 particulieren aan om een achtergestelde lening te verstrekken aan zelfstandigen en aan kleine & middelgrote ondernemingen (kmo’s). Ook voor vzw’s zoals sportclubs of sociaal-culturele verenigingen is het een interessante manier om kapitaal te verzamelen. Investeerders ontvangen een jaarlijks belastingvoordeel van 2,5 procent op het openstaande kapitaal en kunnen aanspraak maken op 30% van het openstaande kapitaal wanneer de kredietnemer niet kan terugbetalen. Begin oktober 2020 werd de uitbreiding van de Winwinlening operationeel. Sindsdien kunnen particulieren tot 75.000 euro (in plaats van 50.000 euro) lenen aan kmo’s en kunnen ze de looptijd van de lening zelf bepalen tussen 5 en 10 jaar (in plaats van een vaste looptijd van 8 jaar). Kmo’s kunnen tot 300.000 euro (in plaats van 200.000 euro) lenen via de uitgebreide formule.

Recordjaren op rij

Sinds de uitbreiding in 2020 operationeel werd, is er een toegenomen interesse voor de flexibelere Winwinlening: zowel het aantal dossiers als het leningbedrag verdubbelde zowat, met tijdens het coronajaar 2021, toen de waarborg op de lening tijdelijk uitgebreid was tot 40%, zelfs een record van 8.665 dossiers voor een bedrag van bijna 152 miljoen euro. Vorig jaar werden 6.092 Winwinleningen toegekend voor een bedrag van 135.883.428 euro: een stijging van 14% in bedrag en 17% in aantal t.o.v. 2022. Op 2021 na zijn het de hoogste cijfers ooit. Ook dit jaar startte sterk: in de eerste twee maanden van dit jaar werden 1.145 Winwinleningen geregistreerd voor een bedrag van 23.993.896 euro, een record. Opmerkelijk is wel dat het gemiddelde leningbedrag een stuk lager ligt dan de voorgaande jaren. In 2023 zakte dat opnieuw van 22.914 euro in 2022 naar 22.305 euro. Bij PMV vindt men die evolutie niet slecht. “Meer dan vroeger slaagt de Winwinlening erin om particuliere investeerders warm te maken om te investeren in kleinere ondernemingen, alsook om crowdfunding-initiatieven te ondersteunen. Die initiatieven, met zeer kleine financieringsbedragen per uitlener per dossier, zorgen vooral voor de daling van het gemiddeld bedrag”, aldus Filip Lacquet, groepsmanager Bedrijfsfinanciering bij PMV.

Spaargeld activeren

Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw, is tevreden met de cijfers. “Het aanhoudende succes van de Winwinlening bewijst dat het product de juiste eigenschappen heeft om het spaargeld van de Vlaming te activeren in de richting van de Vlaamse economie. Het gemiddelde bedrag daalde, maar het aantal leningen steeg spectaculair. Met meer en relatief kleinere Winwinleningen zouden we dus kunnen spreken van een democratisering van het instrument. Dat sinds de start van de formule nu de kaap van 1 miljard is overschreden, bewijst dat het instrument een belangrijke plaats heeft verworven bij de financiering van kmo’s in onze regio.”

Meer dan vroeger slaagt de Winwinlening erin om particuliere investeerders warm te maken om te investeren in kleinere ondernemingen, alsook om crowdfunding-initiatieven te ondersteunen.

Filip Lacquet, groepsmanager Bedrijfsfinanciering bij PMV