nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Minister Philippe Muyters verwelkomt Kebony in België. Vlaanderen krijgt 2de Europese Kebony-fabriek

8 feb 2017
kebony-muyters-pmv

Vandaag bracht Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport een bezoek aan de site van de tweede Europese Kebony-fabriek en dit om het baanbrekende aspect van de nieuwe fabriek in de verf te zetten. Het evenement vond plaats een jaar nadat Kebony had aangekondigd dat het 19,05 miljoen euro (177,5 miljoen Noorse kronen) had verzameld, onder meer bij de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, om de nieuwe faciliteit te bouwen en luidt een nieuw hoofdstuk in voor Kebony, dat gepaard gaat met uitbreiding om tegemoet te komen aan de vraag.

De werkzaamheden voor de bouw van de nieuwe fabriek in Vlaanderen zijn intussen gestart. Met de creatie van 25 lokale arbeidsplaatsen en een investering van 20 miljoen euro geven ze een aanzienlijke boost aan de Belgische economie. De fabriek, die 2 hectaren beslaat, zal aanvankelijk 20.000 m3 Kebony-hout per jaar produceren. Indien nodig kan 2 hectaren extra grond worden ontwikkeld, wat zou leiden tot een verdubbeling van het personeelsbestand en een productieverhoging tot 40.000 m3. De fabriek grenst aan het chemische concern LANXESS en maakt deel uit van het ‘Scheldt Chemical and Industrial Park’ (ScCIP)  dat via het co-siting concept instaat voor nutsvoorzieningen en diverse diensten zal leveren aan haar nieuwe buur.

Kebony is een hoogkwalitatief houtproduct dat door toonaangevende architecten wereldwijd wordt ingezet. Kebony is duurzaam, vereist behalve een gewone reiniging geen onderhoud en wordt gebruikt in diverse toepassingen, zoals vloerbedekking en wandbekleding. De onderneming heeft haar omzet jaarlijks zien groeien, waarbij de internationale verkoop de voorbije zes jaar met gemiddeld 35 % per jaar steeg. Bijgevolg overstijgt de vraag naar dit materiaal de huidige productiecapaciteit van de bestaande Kebony-fabriek in Vold, Noorwegen. Als wereldspeler, met verdelers in Europa, Scandinavië, Azië en Amerika, is Kebony nu in staat om zijn capaciteit te verhogen, zijn groei af te stemmen op de toenemende vraag en nieuwe marktopportuniteiten  voor duurzaam hout aan te boren.

De gepatenteerde Kebony-technologie, die werd ontwikkeld in Noorwegen en jaren onderzoek en ontwikkeling vergde, verbetert de eigenschappen van duurzaam zachthout door middel van een biologische vloeistof. Het proces zorgt voor een blijvende wijziging van de houtcelwanden en geeft Kebony de kwaliteitsvolle eigenschappen van hardhout, met een sterk verbeterde duurzaamheid en een structurele stabiliteit tot gevolg. Kebony wordt door het Wereld Economisch Forum erkend als technologiepionier en verscheen reeds vijf keer in de Global Cleantech 100. Verder wordt Kebony omarmd door internationale architecten, ontwerpers en projectontwikkelaars.

De nieuwe fabriek ligt nabij Kebony’s partner, het houtverwerkingsbedrijf Rudy De Keyser in Kruibeke. Kebony heeft inmiddels al contracten afgesloten met diverse houthandelaars via haar hoofdinvoerder Martens Hout in Antwerpen en Limburg, met name: Vandenbroucke in Beernem, Biemar bois in Soumagne, Carlier bois in Namen, Huart bois in Houdeng-Goegnies, en Hoffman Freres in Luxemburg.

Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport verkondigde: “Deze nieuwe fabriek is ongetwijfeld een welkome aanwinst voor het Gewest. De creatie van jobs en opportuniteiten voor de lokale bevolking vormt, naast de belangrijke investering, een aanzienlijke bijdrage tot een bloeiende economie, wat essentieel is voor deze regio met het oog op groei en een versterkte identiteit. Ik ben verheugd Kebony in Vlaanderen te mogen verwelkomen en ik wens u alle succes met dit project.”

Christian Jebsen, CEO van Kebony, voegde daar nog toe: “In naam van Kebony en onze toegewijde investeerders, waaronder PMV, zijn we opgetogen dat de bouw nu is begonnen en we kijken uit naar de start van de productie. Met de stijgende vraag naar ons milieuvriendelijke en hoogperformante hout zijn we zeer benieuwd naar wat de toekomst voor Kebony in petto heeft.”

Kebony dankt tot slot de minister voor het vriendelijke onthaal vanwege de diverse Vlaamse overheidsinstellingen en voor de vlotte samenwerking met de grondeigenaar, Maatschappij Linkerscheldeoever.

 

MEDIAVRAGEN

Interviews, gevalstudies, afbeeldingen beschikbaar bij
Melissa Carver/Jamie Smith
The Communication Group
T: +44 (0)20 7630 1411
E: kebony@thecommunicationgroup.co.uk

NOOT VOOR DE REDACTIE

* Kebony-technologie

De Kebony-technologie is een gepatenteerd proces dat de eigenschappen van niet-duurzame houtsoorten verbetert, zodat ze de kenmerken van de best presterende houtsoorten krijgen. Via een duurzaam proces worden houtsoorten zoals den en niet-duurzame houtsoorten geïmpregneerd met een biologische vloeistof die uit landbouwafval wordt gewonnen. Na verhitting wordt het furfurylpolymeer permanent verbonden met de houtcelwand, wat resulteert in een sterk verbeterde duurzaamheid en dimensionele stabiliteit.

*Kebony-hout

Kebony is geschikt voor zowel interne als externe toepassingen die zeer goede prestaties en een mooi uitzicht vereisen, zoals (buiten)vloerbedekking, wandbekleding, dakbedekking, ramen en binnen- en buitenmeubelen. Na verloop van tijd krijgt Kebony een zilvergrijze patina, zonder afbreuk aan de performantie. Uit onderzoek van de Noorse firma Bergfald & Co., die milieuadvies verstrekt, bleek dat Kebony een veel lagere CO2-voetafdruk heeft dan vergelijkbare tropische houtsoorten. Gelet op de verbeterde duurzaamheid en dimensionele stabiliteit gaat de keuze van toonaangevende architecten en projectontwikkelaars alsmaar meer uit naar dit hout, dat geen schade toebrengt aan het milieu. Kebony wordt wereldwijd toegepast in commerciële, publieke, residentiële en maritieme projecten, zoals de Olympische Jeugdwinterspelen in Noorwegen, het eerste ronde passiefhuis in Zweden, de jachthaven van Rochester in New York en de heraanleg van Cinque Ports Street, Rye.