nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Minze Health haalt €3.9M miljoen euro op voor internationale groei en productontwikkeling

Team Minze Health

Minze Health kondigt aan dat White Fund, Capricorn Partners en PMV samen 3,9 miljoen euro in het bedrijf investeren om de internationale groei en productontwikkeling te versnellen.Minze Health verbetert met zijn digital health producten de zorg voor 2,3 miljard mensen met plasproblemen (Engels: Lower Urinary Tract Symptoms, LUTS). De meest voorkomende symptomen hierbij zijn urine-incontinentie, te frequent plassen, te traag plassen als gevolg van een obstructie of veelvuldig nachtelijk plassen.De financieringsronde wordt geleid door White Fund, een investeringsfonds gericht op MedTech, daarbij vergezeld door Capricorn Partners via hun Capricorn Digital Growth Fund en door de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV.

De kapitaalinjectie zal worden gebruikt om klinische studies uit te voeren, om het productportfolio verder te ontwikkelen en om te investeren in internationale B2B en B2C groei in Europa en de VS.

Wereldwijd werken al 300 ziekenhuizen, urologiepraktijken en bekkenbodemrevalidatiecentra met de digital health toepassingen van Minze Health. Op deze manier werden er reeds meer dan 150.000 metingen en geanonimiseerde plasgegevens geregistreerd, wat een uniek inzicht geeft in het plasgedrag van mensen over de hele wereld. De investeerders zijn ervan overtuigd dat de digitale gezondheidsoplossingen van Minze mede daardoor de zorg voor mensen met LUTS zullen veranderen.

Digitalisering gezondheidszorg

Philippe Stas, lid van het uitvoerend comité bij White Fund: “We weten dat door de vergrijzing het aantal mensen met LUTS alleen maar zal toenemen. Tegelijkertijd ligt er een enorme druk op ons zorgstelsel en stijgen de kosten ieder jaar. Mobiele oplossingen, vooral ingezet bij de patiënt thuis kan enerzijds de levenskwaliteit van een patiënt verbeteren en anderzijds ook zorgen voor een aanzienlijke besparing op onze zorgkosten. We zijn onder de indruk van de vooruitgang die Minze de afgelopen jaren heeft geboekt en geloven dat het bedrijf wereldwijd een essentiële rol zal spelen in de digitalisering van de gezondheidszorg binnen de urologie.”

Incontinentie en andere plasproblemen blijven een taboe in de huidige maatschappij. Hierdoor worden mensen vaak te laat of helemaal niet behandeld. Minze Health zet zich in om deze barrières te verlagen door eenvoudige en toegankelijke screening voor aan te bieden aan patiënten en verbeterde, tijdbesparende en gebruiksvriendelijke diagnostiek aan de arts. Daarbij wordt het resultaat van de gekozen behandeling inzichtelijk gemaakt aan de hand van objectieve data verkregen door eenvoudige metingen en informatie verzameld bij de patiënt thuis.

Katrin Geyskens, Partner bij Capricorn Partners: “De combinatie van Minze’s hardware met de software op basis van heldere AI, maakt Minze Health uniek op het gebied van urologie en incontinentie. Door unieke datasets per patiënt te genereren, maakt Minze gepersonaliseerde zorg mogelijk, gaande van leefstijladvies, over opvolging van de behandeling tot zelfs digitale therapieën. Capricorn Partners is verheugd om Minze te helpen om patiënten en zorgverleners te ondersteunen bij het nemen van betere beslissingen in het zorgtraject.

Cruciale fase in expansie

Tine Bekaert, Senior Investment Manager bij PMV: “De oplossingen van Minze Health voor vaak onuitgesproken maatschappelijke problemen vertegenwoordigen een enorm internationaal potentieel. Wij zijn ervan overtuigd dat meer patiënten met urologische problemen wereldwijd de weg zullen vinden naar gepaste zorg dankzij thuisdiagnostiek en een unieke combinatie van medische producten met een laagdrempelige en uitgebreide software. Wij staan ​​Minze Health dan ook volledig bij in deze cruciale fase van hun internationale expansie.”

 Dankzij het gebruik van AI in de gebruiksvriendelijke software van Minze Health in combinatie met unieke en gepatenteerde medische hulpmiddelen, brengt Minze Health de screening, diagnostiek en opvolging van patiënten met LUTS van het ziekenhuis naar de thuissituatie. Dit maakt een snellere en betere behandeling mogelijk, waarbij op tijd en zorgkosten wordt bespaard. Door het gehele LUTS zorgtraject te digitaliseren, kunnen zorgbeslissingen op objectieve data worden gebaseerd, niet alleen voor patiënten en zorgverleners, maar ook voor zorgverzekeraars.

Wilfried Woesthuis, CEO bij Minze Health: “We zijn verheugd om White Fund, Capricorn en PMV te verwelkomen. Hun vertrouwen in Minze helpt ons bij het realiseren van onze missie: de diagnose en behandeling van mensen met plasproblemen toegankelijker en beter te maken. Door deze zorg zoveel mogelijk naar de patiënt thuis te brengen, bereiken we niet alleen een grotere groep patiënten, maar houden we de zorg ook duurzaam en betaalbaar. De expertise, het netwerk en de financiële ondersteuning van het investeringsconsortium zullen ons helpen om dit uiteindelijke doel te realiseren.

Minze Health – Zorg thuis

  • Minze brengt een nieuwe zorgoplossing op de markt waarbij het gehele LUTS behandeltraject kan worden gemonitord: van screening en diagnose tot en met de opvolging van gespecialiseerde behandelingen.
  • Het product bestaat uit een cloud-toepassing voor de arts, waarin de informatie samenkomt die wordt verzameld via een smartphone app en eigen ontwikkelde medische apparaten: Homeflow een uroflowmeter voor gebruik bij de patiënt thuis; Minze Diary, een volledig geautomatiseerd plasdagboek voor gebruik thuis en onderweg en Hospiflow, een uroflowmeter die kan worden gebruikt op een normaal toilet in een ziekenhuis of huisartsenpraktijk.
  • Plasdagboeken en uroflowmetrie zijn diagnostische middelen die worden voorgeschreven in elke nationale en internationale richtlijnen voor urologie en incontinentie. De huidige middelen zijn echter zeer analoog of moeilijk in gebruik, waardoor de verkregen onderzoeksresultaten vaak onbetrouwbaar zijn.
  • De digitale oplossingen van Minze bieden objectieve data gegenereerd bij de patiënt thuis. Dit leidt tot een snellere en betere diagnostiek en laat toe om het gekozen zorgtraject beter op te volgen.
  • Alle digital health oplossingen van Minze zijn CE- en FDA-gecertificeerd en geregistreerd en beschikbaar in meer dan 20 landen, waaronder de VS, Benelux, Duitsland, het VK, Frankrijk, Spanje, Australië, Japan of Saoedi-Arabië.
  • Bijna 300 ziekenhuizen, urologie praktijken en bekkenbodemrevalidatiecentra over de hele wereld werken reeds met de digital health oplossingen van Minze.
  • Minze Health werkt nauw samen met meer dan 20 internationaal opererende distributeurs.
  • Minze Health heeft strategische samenwerkingen met gerenommeerde MedTech en Farmaceutische bedrijven.

Over White Fund:

White Fund, opgericht in oktober 2019, is een investeringsfonds dat tot doel heeft MedTech-bedrijven passende financieringsoplossingen en expertise te bieden in de pre-market-fase. White Fund-investeerders zijn private, publieke, lokale en nationale aandeelhouders met grote investeringscapaciteiten, zoals Noshaq, Ogeo Fund, SFPI-FPMI, Invest for Jobs en Finance & Invest Brussels. White Fund brengt ook belangrijke spelers uit de gezondheidssector samen, zoals het CHU Luik en Solidaris, die het project steunen en het initiatief in staat stellen om gebruik te maken van hun netwerk van experts. White Fund heeft de afgelopen 2 jaar verschillende investeringen gedaan in heel België en bestrijkt het brede scala van de MedTech-sector (inclusief apparaten, chirurgische uitrusting en digital health).

www.whitefund.be

Over Capricorn Partners:

Capricorn Partners is een onafhankelijke Europese beheerder van durfkapitaal- en aandelenfondsen die investeert in innovatieve Europese bedrijven met technologie als concurrentievoordeel. Het investeringsteam van Capricorn bestaat uit ervaren investeringsmanagers met een diepgaande technologische expertise en brede industriële ervaring. Capricorn Partners beheert de durfkapitaalfondsen Capricorn Sustainable Chemistry Fund, Capricorn Digital Growth Fund, Capricorn ICT Arkiv, Capricorn Health-tech Fund, Capricorn Cleantech Fund en Capricorn Fusion China Fund. Daarnaast is het de beheermaatschappij van Quest for Growth, genoteerd op Euronext Brussels, en de investment manager van Quest Cleantech Fund en Quest+, subfondsen van Quest Management SICAV, geregistreerd in Luxemburg.

www.capricorn.be

Over PMV:

PMV is een investeringsmaatschappij die de economische toekomst van Vlaanderen vormgeeft. PMV financiert beloftevolle bedrijven van vroege start tot groei en internationalisering. PMV biedt alle ondernemers met een goed businessplan en een sterk managementteam financiële oplossingen op maat via kapitaal, leningen en waarborgen. Ook realiseren ze met en voor de overheid, in samenwerking met verschillende partners, projecten die belangrijk zijn voor de welvaart en het welzijn in Vlaanderen. PMV heeft een portefeuille van 1,65 miljard euro in beheer.

www.pmv.eu

 Over Minze Health:

Minze Health, gevestigd in Antwerpen (België), is een digital health bedrijf dat nieuwe screenings-, diagnostische en behandelingstoepassingen ontwikkelt en wereldwijd commercialiseert voor mensen met plasproblemen en incontinentie. Het product bestaat uit een cloud-toepassing voor de arts, waarin de informatie samenkomt die wordt verzameld via een smartphone app en eigen ontwikkelde medische apparaten: de Diary Pod, een geautomatiseerd plasdagboek maakt een snellere en betere behandeling mogelijk van aandoeningen zoals urine-incontinentie, overactieve blaas, nachtplassen en traag plassen door een goedaardige prostaatvergroting. Minze’s uroflowmeter voor thuisgebruik (Homeflow) genereert nauwkeurige data over patiënten met specifieke plasproblemen. Minze’s Hospiflow is een unieke en mobiele uroflowmeter die kan worden gebruikt op normale toiletten overal in het ziekenhuis, huisartsenpraktijk of bekkenbodemrevalidatiecentrum. Minze Health is inmiddels actief in meer dan 20 landen en onafhankelijke en exclusieve distributeurs, evenals wereldwijde MedTech bedrijven vertegenwoordigen Minze in de VS, Europa, het Midden-Oosten, Australië en Japan. Alle Minze-producten zijn CE-gecertificeerd en FDA-geregistreerd.

www.minzehealth.com

Contact:

Wilfried Woesthuis, CEO, Minze Health, wilfried.woesthuis@minzehealth.com +32 470 43 23 37

Frank Kindt, woordvoerder PMV, frank.kindt@pmv.eu, +32 472 42 07 90