nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Novo Nordisk en reMYND starten samenwerking om de oorzaak van suikerziekte aan te pakken

14 dec 2017
remynd-noot-pmv

Novo Nordisk en het Vlaamse biotech-bedrijf reMYND starten samenwerking om de oorzaak van suikerziekte aan te pakken. 

Het Leuvense bedrijf reMYND heeft aangetoond dat behandeling met de reMYND molecule ‘ReS39’ de pancreas beschermt bij diabetes of suikerziekte, en zelfs de functie ervan verbetert. Alvast bij dieren. Voor Novo Nordisk, wereldwijd de belangrijkste speler op het vlak van diabetesbehandelingen, meer dan voldoende om dit nu zo snel mogelijk in mensen te testen. 

De doorbraak zou enorm zijn: de huidige behandelingen kunnen alleen de symptomen behandelen. Maar de onderliggende oorzaak aan de pancreas, wordt niet aangepakt. Patiënten met suikerziekte zijn nu verplicht steeds meer medicatie en/of zwaardere dosissen insuline toe te dienen, met heel wat bijhorende ongemakken. ReS39 pakt het probleem wel ten gronde aan. De molecule van reMYND, ontwikkeld met steun van VLAIO en PMV, grijpt in op de pancreas en zorgt dat de insulineproductie verhoogt. Terwijl onbehandelde dieren ongeveer de helft van hun insulinecapaciteit verliezen na 4 weken, hebben de behandelde dieren tweemaal zoveel insuline beschikbaar als bij studiestart. Momenteel worden de huidige preklinische moleculen geëvalueerd om dan eerste studies op gezonde vrijwilligers te kunnen starten.

De overeenkomst voorziet in totaal tot 350 miljoen euro aan betalingen voor reMYND in de vorm van upfront en mijlpaalbetalingen en daar bovenop royalties op de verkoop.

OOK VOOR PARKINSON?

ReS39 blijkt nog meer te kunnen. Zo zorgt het voor een verminderde vetophoping in de lever en heeft het daarmee ook potentieel voor de behandeling van NASH en het metabool-syndroom.  Eerdere studies hadden ook al aangegeven dat ReS39 een vergelijkbaar beschermend effect heeft op dopamine producerende neuronen in diermodellen voor de ziekte van Parkinson.

ACHTERGRONDINFORMATIE – WAT IS DIABETES?

Diabetes of suikerziekte is een chronische aandoening waarbij de suikerniveaus in het bloed onvoldoende worden geregeld door insuline, een hormoon dat wordt aangemaakt en vrijgezet door de pancreas. In type 2 diabetes, leidt initieel een verminderde insuline gevoeligheid tot een steeds verder toenemende druk op de pancreas om insuline te produceren. Uiteindelijk kan de pancreas niet meer volgen, wat leidt tot ongecontroleerd hoge glucose niveaus. Die verhoogde glucose in het bloed is een belangrijke riscofactor voor cardiovasculaire aandoeningen, blindheid, nierfalen, hartaanvallen, beroertes en amputatie van de onderste ledenmaten. Het aantal diabetici is gestegen van 108 miljoen in 1980 tot 425 miljoen nu, en wordt zo wereldwijd de grootste maatschappelijke pandemie.

OVER NOVO NORDISK

Novo Nordisk  is een wereldwijd farmabedrijf met meer dan 90 jaar leiderschap in diabetes en diabetesonderzoek. Novo’s hoofdkwartier bevindt zich in Denemarken, heeft ongeveer 41.700 mensen in dienst verspreid over 77 landen en verkoopt producten in meer dan 165 landen. Meer informatie op novonordisk.com.

OVER REMYND

reMYND nv, opgericht in 2002 als spin-off van de universiteit Leuven, leidt de ontwikkeling van behandelingen die ziektes van Alzheimer’s, Parkinson’s, diabetes en andere weesziekten aan de bron aanpakken. reMYND’s verst gevorderde programma, ReS19-T, grijpt zo ook centraal in op het Alzheimer ziekteproces, en heeft in dieren aangetoond om zowel symptomen snel te verbeteren als na langere behandeling ook de plaques-pathologie te verbeteren.

reMYND heeft steun ontvangen van VLAIO/ IWT (Flanders, Belgium), van PMV en van de Michael J Fox Foundation.

VOOR MEER INFORMATIE

E-mail Koen De Witte of telefoneer naar +32 16 75 14 16

www.remynd.com