nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Opnieuw mooie winstcijfers voor PMV

16 mei 2023

PMV realiseerde in 2022 een nettoresultaat van 37,1 miljoen euro. De Vlaamse investeringsmaatschappij investeerde 210 miljoen euro in ondernemingen en projecten. Haar totaal geadviseerd en beheerd vermogen stijgt tot 1,705 miljard. PMV, dat vorig jaar haar 20-jarige bestaan vierde, deed sinds haar ontstaan meer dan 2 miljard aan investeringen en realiseerde zo al meer dan 250 miljoen euro winst die opnieuw werd geïnvesteerd in de Vlaamse economie.

Eind 2022 klopte PMV af op een totaal van bijna 210 miljoen aan investeringen, de helft via kapitaalparticipaties en de helft via leningen. Bovendien werden er voor 386 miljoen aan waarborgen toegekend, goed voor 1930 dossiers. Het geadviseerd en beheerd vermogen stijgt naar 1.705 miljoen euro. PMV sluit haar boekjaar af met een winst van 37,1 miljoen euro. Dat is ruim de helft van de winst in 2021 (67,6 miljoen euro) maar volgens algemeen manager Michel Casselman was dat wegens specifieke exits een uitzonderlijk jaar. Het is het achtste opeenvolgende jaar dat PMV het boekjaar positief afsluit. Op 20 jaar tijd — PMV vierde vorig jaar haar 20-jarig bestaan — realiseerde de Vlaamse investeringsmaatschappij een gecumuleerde nettowinst van meer dan 250 miljoen euro. Die werd opnieuw in de Vlaamse economie geïnjecteerd.

Financier van de energietransitie

“Wij willen met onze investeringen de financier zijn van de energietransitie”, zegt algemeen manager Michel Casselman, die de bedrijven waarin PMV investeert actiever gaat begeleiden om stappen te zetten op het vlak van duurzaamheid. “We willen er voor zorgen dat we een bedrijf duurzamer verlaten dan op het moment van de instap”, aldus Casselman. Zo participeerde PMV in 2022 in speedpedelecbouwer Aska Bike en fietskaderproducent Rein4ced die een actievere fietsmobiliteit stimuleren, in technologiebedrijf QustomDot, dat innovatieve milieuvriendelijke materialen ontwikkelt die het kleurengamma en de energie-efficiëntie van beeldschermen verbeteren, en in Gorilla dat energiedata verwerkt voor duurzame toepassingen. Ook via haar standaardproducten financiert PMV vaak bedrijven die inzetten op de energietransitie, zoals energiecoöperatieve Campina Energie en Bright Energy dat vervuilende dieselgeneratoren vervangt door batterijen. Met financiering voor o.a. Power to Methanol en afvalwaterproject Waterkracht (via infrastructuurfonds Epico²) speelt PMV ook een belangrijke rol bij energieprojecten. De Vlaamse investeringsmaatschappij blijft daarnaast sterk aanwezig in de Vlaamse biotech met investeringen in o.a. Augustine Therapeutics, Confo Therapeutics en Flamingo Therapeutics. Leningen waren er o.a. ook voor higthechbrillenmaker Morrow en insectenkweker Biobest. Via Gigarant waren er waarborgen voor o.a. bierbrouwerij Beerselect en de aanbieder van kluizen Citysafes.

Juiste bedrijven

“We zijn ondertussen een gevestigde waarde die op continue basis blijft investeren in dossiers die voor welvaart en welzijn zorgen in Vlaanderen”, aldus Casselman. “Dankzij onze complementariteit aan de private markt, zonder daarmee in concurrentie te gaan, vormen wij een belangrijke hefboom voor bedrijven die zonder ons moeilijker of niet aan financiering zouden geraken. Net daar is het de rol van een Vlaamse investeringsmaatschappij om oplossingen te bieden. Onze cijfers bewijzen alleszins dat onze processen robuust zijn en dat we óók de juiste bedrijven financieren. Medtechbedrijf Feops waarin PMV sedert 2014 participeert, werd verkozen tot scale-up van het jaar en Luxexcel wekte vorige jaar ook de interesse van techgigant Meta”, vertelt de algemeen manager.

Records voor standaardfinanciering

Vorig jaar kende PMV voor 334 miljoen euro aan standaardwaarborgen toe, een stijging van 6% t.o.v. vorig jaar en het grootste bedrag ooit. Met de waarborgregeling werd sinds 2005 al bijna 6 miljard euro aan kredieten mogelijk gemaakt in Vlaanderen, en zo bijna 9 miljard euro aan investeringen. Met 1914 verbintenissen (+1% t.o.v. 2021) voor 334 miljoen euro aan waarborgen (+6% t.o.v. 2021) werden nog nooit zoveel waarborgen toegekend. Ook de andere gestandaardiseerde financieringsproducten die PMV aanbiedt, deden het goed. Er werden 5.174 Winwinleningen verwerkt voor een bedrag van 118.582.045,30 euro: een daling van 22% in bedrag en 40% in aantal t.o.v. 2021 maar op vorig jaar na de hoogste cijfers ooit. Er werden 444 Vriendenaandelen geregistreerd (+455% t.o.v. 2021) voor een bedrag van 898.941 euro (+130% t.o.v. 2021). Casselman: “We zien dat het nieuwe instrument vooral wordt gebruikt door coöperatieve vennootschappen.” Voor de Startlening en de Cofinanciering(+) was 2022 eveneens een recordjaar met 177 goedgekeurde dossiers bij de Startlening (-1% t.o.v. 2021) en 144 bij de Cofinanciering (+16% t.o.v. 2021). “Een verklaring voor dat succes is dat bij onze standaardproducten de rente de marktrente met enige vertraging volgt. De evolutie van de interestvoeten heeft die leningen interessanter gemaakt. Een andere verklaring voor de sterke stijging van het aantal aanvragen sinds de zomer 2022 is dat we dit jaar gestart zijn met de mogelijkheid om online een krediet aan te vragen: die applicatie is een groot succes”, aldus Casselman.

PMV

PMV bouwt als investeringsmaatschappij aan een duurzame Vlaamse economie, de motor van onze welvaart en welzijn. Wij zijn de partner van ambitieuze ondernemingen en projecten, die inzetten op maatschappelijke impact en financieel rendement. PMV financiert beloftevolle bedrijven van bij de prille start, tot en met de groei en internationalisering. PMV biedt financiële oplossingen op maat aan alle ondernemers met een goed businessplan en een sterk managementteam. Zij doet dat met kapitaal, leningen en waarborgen. Daarnaast realiseert zij met en voor de overheid, en andere partners, projecten die belangrijk zijn voor de welvaart en het welzijn in Vlaanderen. PMV beschikt over een portfolio met 1,7 miljard euro in beheer.

Meer info

Voor meer informatie kunt u terecht bij Frank Kindt, frank.kindt@pmv.eu, +32 472 42 07 90