nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Oqton gaat op in 3D Systems

oqton-3d-systems-pmv

3D Systems (NYSE: DDD) kondigde op 8 september aan dat het Oqton overneemt. Oqton is een softwarebedrijf dat AI-gedreven, op de cloud gebaseerde productiebesturingssysteem (MOS – manufacturing operating system) in de markt zet.

Oqton’s slimme, flexibele MOS-platform levert kant-en-klare oplossingen met plug-and-play mogelijkheden die productieapparatuur en oudere systemen met elkaar verbinden via AI. Dit unieke voordeel stelt fabrikanten in staat complexe digitale productieomgevingen te beheren en biedt de flexibiliteit die nodig is om snel wijzigingen aan te brengen in productontwerpen en/of te reageren op veranderende markteisen.

Oqton is een Amerikaans/Belgisch bedrijf, waarvan het grootste deel van haar ingenieurs en programmeurs in Gent en Leuven gehuisvest zijn, onder leiding van Ben Schrauwen (CEO Oqton) een voormalig professor aan de UGent.

3D Systems was een pionier in de 3D-printing wereld, en op vandaag nog steeds een toonaangevende speler op het gebied van automatisering in industriële productie met haar geïntegreerde aanbod van hardware, software en ondersteunende diensten. De fusie met Oqton past perfect in haar strategie om de productiewereld verder digitaal te transformeren.

Begin 2021 haalde Oqton $40M op bij verschillende investeerders, waaronder Fortino Capital en PMV. Met de actieve steun van de investeerders, heeft Oqton in het afgelopen jaar haar team uitgebouwd van ongeveer 55 naar 90 mensen, waarvan het grootste deel in België, om zowel het softwareplatform verder uit te breiden alsook een internationaal verkoopsteam uit te bouwen.

Ben Schrauwen, CEO en medeoprichter van Oqton, zei over deze transactie: “We zijn verheugd over de samenwerking met 3D Systems en kijken ernaar uit om gebruik te maken van hun kennis, middelen en financiële kracht om te blijven innoveren en oplossingen te leveren die die bedrijven helpen bij het versnellen van de toepassing van additive manufacturing in productieomgevingen. Tegelijkertijd brengen we onze diepgaande expertise van kunstmatige intelligentie, automatisering en machine learning, die onze klanten & partners zullen helpen bij het schalen en verbinden van verschillende productieprocessen in een verscheidenheid aan verticale industrieën.”

Met de overname wordt Oqton meteen ook de R&D hub binnen 3D Systems die alle software activiteiten van de groep onder zijn hoede zal nemen en verder uitbouwen. Ben Schrauwen (CEO Oqton) zal deze R&D hub gaan leiden samen met zijn teams die hoofdzakelijk vanuit Gent en Leuven opereren. Oqton zal dan ook als onafhankelijke organisatie en platform binnen 3D Systems blijven bestaan.

Renaat Berckmoes, Partner bij Fortino Capital zegt hierover: “Het feit dat 3D Systems al haar software-activiteiten zal onderbrengen onder Oqton, is een teken van vertrouwen in het team en haar expertise waarop 3D Systems graag verder wil bouwen. Wij zijn dan blij dat wij Oqton hebben kunnen begeleiden op hun pad, met name in het uitbouwen van hun team in België.”

Roald Borré, Group Manager Venture Capital bij PMV voegt hieraan toe: “Het vertrouwen van 3D-systems in het menselijk kapitaal van Oqton bevestigt de internationale positie van Vlaanderen als intellectuele hub en de terechte keuze van PMV om in een innovatieve koploper als Oqton te investeren. De installatie van het R&D-centrum doet ons ook met veel ambitie uitkijken naar het verder creëren van bijkomende waardecreatie en tewerkstelling binnen Vlaanderen.”

Over Oqton

Oqton is een software bedrijf dat AI aangedreven productieoplossingen ontwikkelt waarmee fabrikanten hun  productieworkflows kunnen beheren, optimaliseren en automatiseren. De fabrieken van de toekomst zullen worden aangedreven door mensen en machines die naadloos samenwerken. De softwareoplossing die het bedrijf aanbiedt is een veilig cloudplatform dat gegevens in het volledige productie-ecosysteem koppelt – van ontwerp over productie tot logistiek. Oqton werd opgericht in San Francisco en is gevestigd in Gent, België, met kantoren in de VS, China en Denemarken.

Meer informatie via www.oqton.com

Over Fortino Capital

Fortino Capital Partners is Europese gerichte software investeerder. Fortino Capital investeert zowel in early stage software bedrijven als in growth private equity. Fortino Capital heeft kantoren in Antwerpen en Amsterdam, en een portfolio dat onder andere Salonkee, SimplyDelivery, Zaion, Reaqta, Teamleader, Insided, Efficy CRM, Odin, Sigma Conso en iObeya omvat.

Meer informatie via www.fortinocapital.com