nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Oqton Inc. haalt ruim $40 miljoen op in Serie A-ronde voor disruptie in de maakindustrie

oqton-pmv

Oqton, Inc., het in de VS en België gebaseerde softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in AI aangedreven oplossingen voor de maakindustrie, kondigt vandaag aan dat het meer dan 40 miljoen dollar heeft opgehaald in een Serie A-financieringsronde.  Dit onder leiding van Fortino Capital, een toonaangevende investeerder in B2B-software, de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, en Sandvik, een wereldwijd actieve engineeringgroep.

De oprichters (Samir Hanna en Ben Schrauwen) en diverse privé-investeerders, waaronder Carl Bass (de voormalige CEO van Autodesk), Dries Buytaert (Drupal en Acquia) en Peter Mercelis (Layerwise), namen ook deel. De financiering zal gebruikt worden om het platform verder te ontwikkelen en tegelijkertijd de commerciële partnerships in meerdere domeinen uit te breiden (Additive manufacturing, Robotic welding, CNC machining).

DISRUPTIE IN DE MAAKINDUSTRIE

Het platform van Oqton is uniek omdat het verschillende silo’s van productiesoftware (CAD, PLM, CAM, IOT, MES, QMS) combineert in één platform, waardoor een ongekende mate van AI-aangedreven automatisering en optimalisatie mogelijk is. Gebruikers kunnen automatisch vakkennis capteren en repetitieve taken wegwerken, technologieën vanop afstand en op meerdere sites gebruiken, en de productieplanning optimaliseren om het gebruik en de kwaliteit te verbeteren.

Samir Hanna, mede-oprichter en voorzitter van Oqton: “Nu al zijn we in staat om 100% automatisering te halen in niches als tandheelkunde en de juwelensector, wat over de hele lijn resulteert in een kostendaling van 30%. Dankzij het strategische opzet van het platform kan de software, bovenop de twee voorgenoemde, nog op heel wat andere, specifieke markten gericht worden: zowel in de medische, de industriële als de lucht- en ruimtevaartsector, maar ook op verschillende persona’s en workflows binnen die sectoren.”

Gebruikers kunnen het volledig geïntegreerde platform ook koppelen aan hun traditionele technologieën, zoals CNC, las- en naverwerkingsmachines, voor een echte end-to-end productieoplossing die hun processen sneller, beter aanpasbaar en kostenefficiënter maakt. Oqton is al partner van onder meer EOS, Sisma, Trumpf, Prodways en Sandvik.

Ben Schrauwen, mede-oprichter en CEO van Oqton: “We zijn zeer tevreden nieuwe investeerders aan boord te hebben die ons kunnen helpen om wereldwijd op te schalen. We zijn er rotsvast van overtuigd dat het moment gekomen is voor de productiesector om de cloud te omarmen, en we werken hard om deze overgang mogelijk te maken.”

Deze financieringsronde valt samen met de aankondiging dat Ben Schrauwen, tot op heden CTO, de nieuwe CEO van Oqton wordt. Mede-oprichter en aftredend CEO Samir Hanna wordt uitvoerend voorzitter. Hanna en Schrauwen, beiden serie-ondernemers, waren eerder samen aan de slag bij Autodesk, waar ze respectievelijk tien en vier jaar senior-leidinggevende posities bekleedden.

OVER OQTON

Oqton ontwikkelt AI aangedreven productieoplossingen waarmee fabrikanten hun  productieworkflows kunnen beheren, optimaliseren en automatiseren. De softwareoplossing die het bedrijf aanbiedt is een veilig cloudplatform dat gegevens in het volledige productie-ecosysteem koppelt – van ontwerp over productie tot logistiek. Oqton werd opgericht in San Francisco en is gevestigd in Gent (België), met kantoren in de VS, China en Denemarken.

Meer informatie via www.oqton.com of info@oqton.com

OVER FORTINO CAPITAL

Fortino Capital Partners is een op Benelux gerichte software investeerder. Fortino Capital investeert zowel in early stage software bedrijven als in growth private equity. Fortino Capital heeft kantoren in Antwerpen en Amsterdam, en een portfolio dat onder andere Teamleader, Insided, MobileXpense, Efficy CRM, Sigma Conso en iObeya omvat.

Meer informatie via www.fortinocapital.com of filip.van.innis@fortinocapital.com

OVER PMV

PMV is een doe- en durfbedrijf dat de toekomst van de Vlaamse economie vormgeeft. Zij financiert beloftevolle ondernemingen van bij de prille start tot en met de groei en internationalisering. PMV biedt op maat gemaakte financiële oplossingen voor elke ondernemer met een gezond bedrijfsplan en een sterk bestuur door risicokapitaal, leningen en garanties te bieden. Een ervaren en uiterst gemotiveerd team van 125 professionals zet zich elke dag in om voor welvaart en welzijn in Vlaanderen te zorgen. PMV beschikt over een portfolio van meer dan 1,3 miljard euro aan beheerde activa.

OVER SANDVIK GROUP

Sandvik is een globale high-tech engineeringgroep met oplossingen en diensten die de productiviteit, rentabiliteit en veiligheid van klanten verbeteren. Sandvik is wereldleider in specifieke domeinen – gereedschap en systemen voor het snijden van metaal; apparatuur, gereedschap, diensten en technische oplossingen voor de mijnindustrie ensteenontginning in de bouwsector; producten in geavanceerde roestvrije staalsoorten en speciale legeringen, evenals producten voor industriële verwarming. In 2019 telde de Groep ongeveer 40.000 medewerkers en een omzet van ongeveer 100 miljard SEK in voortgezette bedrijfsactiviteiten over meer dan 160 landen.

CONTACTPERSOON MEDIA

Filip Van Innis, Investment Director bij Fortino Capital, filip.van.innis@fortinocapital.com

Frank Kindt, Communicatiemanager bij PMV, frank.kindt@pmv.eu, 0472/420790