nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Otra Solutions biedt oplossing voor pijnpunten transportsector

otra-truck-pmv

De Leuvense onderneming OTRA Solutions (Bierbeek) lanceert een Europees digitaal platform dat de internationale wegtransportsector een oplossing moet bieden voor de toenemende en vaak schrijnende parkeerproblematiek langs de grote Europese verkeersassen. Het platform biedt zowel chauffeurs, als bedrijven en parkinguitbaters een real time online parkingmanagement tool aan. Via deze reserveringsapplicatie garandeert OTRA de truckers en hun cargo op elk moment een betrouwbare, veilige en goed uitgeruste parkeerplaats onderweg. Voor de transportbedrijven is het een end-to-end planning-, monitoring- en betalingssysteem. “Deze oplossingen zullen een grote maatschappelijke en economische impact hebben op een groeiende sector die toch onder druk staat”, menen Sven Bols en Isabel Corne van OTRA. Het bedrijf kan, na de investeringen van PMV nu ook rekenen op een aanzienlijke participatie van de NV Alychlo van Marc Coucke om het platform op Europees niveau in de markt te zetten.

Een grootschalig Europees onderzoek (EU Study on Safe and Secure Parking Places for Trucks (Move/C1/2017) – 2019, February) heeft de pijnpunten van de internationale wegtransportsector recent nog blootgelegd. Naast de fileproblematiek baren de toenemende criminaliteit langs de Europese wegen en het enorme tekort aan veilige en degelijke parkeerfaciliteiten de transportwereld grote zorgen. Elk jaar wordt in Europa maar liefst voor 8,2 miljard euro aan diefstallen of schadegevallen bij vrachtwagens vastgesteld. Ladingdiefstallen, overvallen op chauffeurs, inklimming door verstekelingen, schade aan de cargo,… een waanzinnig hoog cijfer. Per dag zijn er in heel Europa tegelijk 100.000 parkeerplaatsen voor vrachtwagens te kort.

“En dus worden veel vrachtwagenchauffeurs en transportfirma’s blootgesteld aan enorme risico’s onderweg. Met OTRA hebben we de voorbije twee jaar die problemen uitgebreid in kaart gebracht en geanalyseerd”, betoogt OTRA-oprichter Sven Bols. “Dat heeft ons op het idee gebracht om een uniek platform uit te bouwen dat zelfs op Europees niveau een enorme toegevoegde waarde moet bieden aan een sector die afgelopen jaar nog met bijna 5% toenam in volume.”

75% van alle diefstallen of schadegevallen gebeuren op onbeveiligde parkeerzones en 78% van de chauffeurs vinden duidelijke parkinginformatie een essentiële noodzaak bij de uitoefening van hun job. Het platform van OTRA zal een enorme impact hebben op het dagelijkse leven van een trucker. Veiliger en beter slapen, veiliger rijden, minder onrust, minder criminaliteit en een verzekerde rij- en rustplanning.

Chauffeurs, bedrijven en parkinguitbaters in real time verbinden

Tot op vandaag reserveren truckchauffeurs hun rustplaatsen ofwel niet ofwel via mail of telefoon terwijl ze onderweg zijn. Dat doen ze op basis van statische data. De gevolgen laten zich raden. Parkinguitbaters hebben de mail niet gezien, plaatsen zijn intussen ingenomen, overvolle populaire parkings, veel stress en administratie.

“OTRA ontwikkelde een software die dienst doet als een end-to-end service platform voor drie gebruikersgroepen: de truckchauffeur krijgt een mobiele reservatietool, waarbij hij zelf centraal staat. Hij ziet op elk moment betrouwbare real time parkeerinformatie, kan een gegarandeerde boeking maken op een beveiligde parking die voldoet aan zijn verwachtingen én aan die van zijn lading. En ten slotte kan hij een verzekerde betaling online uitvoeren”, legt Sven Bols uit.

Voor de transportbedrijven is er  OTRA Fleet Manager ™, die hen toelaat om altijd en overal hun lading of vrachtwagen te monitoren. Volgens Isabel Corne, de CFO en co-founder van OTRA is dit een belangrijke stap. “Eerst en vooral weten bedrijven met zekerheid dat zowel hun chauffeur als de cargo op een veilige plek kunnen rusten. Ze kunnen traceren waar hun mensen en lading binnen-of buitenrijden én beheren met een online betalingssysteem en facturatie ook hun kosten. Bovendien weten ze via de tool ook dat vb. hun koellading kan worden aangesloten op laadpalen die op een parking aanwezig zijn, wat draaiende dieselmotoren voorkomt en dus een ecologisch voordeel biedt.”

Voor de parkinghost of -uitbater is er de OTRA Park Manager™. Dat systeem laat aan chauffeurs en bedrijven zien welke faciliteiten de parkinguitbater kan aanbieden. “Hij kan online zijn parking beheren, zodat hij altijd garanties heeft over de correcte bezetting. Zijn parking krijgt een duidelijke rating van de chauffeurs. En hij is verzekerd van een correcte betaling van de gebruiker”, zo garandeert OTRA. Chauffeurs krijgen na reservatie een 3D QR-code om de parking binnen te rijden. Tegelijk krijgt hij zo kortingen op restaurants onderweg, douchetoegang, wifi-code van de parking, enz…

Participatie van Alychlo en PMV als hefboom voor Europese doorbraak

OTRA zal dit grootschalig transportplatform de komende maanden in de markt zetten en alle partijen via de tools connecteren. Dit najaar moeten al 50 bedrijven en 21 parkings op het platform operationeel zijn. In de toekomst wordt ook werk gemaakt van de realisatie van volledig uitgeruste parkings over heel Europa. Dat kan onder meer dankzij de aanzienlijke participatie van investeringsmaatschappijen PMV en Alychlo, die ook aandeelhouder worden van OTRA.

Lieven De Jonge, Business Manager PMV: “Het OTRA-platform biedt met zijn unieke SaaS-technologie een algoritmische oplossing voor een nijpend probleem binnen de internationale transportsector. Dit is een unieke tool, waar wij bij PMV als investeerder van bij de start in geloofden. We zijn fier dat we Sven, Isabel en hun team initieel mee de mogelijkheid hebben geboden om deze tool in volle coronacrisis te ontwikkelen.”

Alychlo ziet in OTRA een uniek globaal project voor een sterke sector in de Europese economie. “Het wegtransport is onmisbaar voor ons economisch bestel. OTRA biedt hen een efficiënte, logistieke tool aan die met een enorm Europees potentieel kan aanspreken. Het verbetert de sociale situatie van de truckers en de mens achter de trucker én het zal de rendabiliteit van de bedrijven in de sector aanzienlijk verhogen”, vult Marc Coucke aan.

Over de kapitaalsinbreng van PMV en Alychlo worden geen details bekendgemaakt.

Meer info over OTRA lees je op www.weareotra.com of via:

Sven Bols, founder en CEO OTRA, mail sven@weareotra.com
Isabel Corne, founder en CFO OTRA, mail isabel@weareotra.com